Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У Харківській області залишаються знеструмленими 76 населених пунктів

26.09.2023 14:55

У Харківській області з початку війни внаслідок бойових дій було знеструмлено 452 населені пункти. У багатьох з них електрична мережа була зруйнована на 80-100 %. Станом на зараз без електропостачання залишаються лише 76 населених пунктів

Як передає «Слобідський край», про це розповіли у пресслужбі АТ «Харківобленерго».

«Подекуди будувати мережі довелося з нуля. Внаслідок прильотів були пошкоджені або вщент знищені трансформаторні підстанції, електричні опори, ізоляція, дроти. Обсяги робіт – колосальні. Великою перешкодою стала щільна замінованість територій: електрикам треба було чекати на дозвіл саперів, щоб розпочати відновлення», – розповідають в обленерго.

Під час відновлення електропостачання в деокупованих громадах Харківської області загинули троє працівників «Харківобленерго», 12 були поранені.

Наразі в Харківській області залишаються знеструмленими тільки 76 населених пунктів. Переважна більшість з них знаходиться на кордоні або на лінії фронту, де працювати небезпечно. 

Харківобленерго. Відновлення електропостачання

Заживлення звільнених населених пунктів Харківщини / фото АТ «Харківобленерго»

«Але незважаючи на всі труднощі та долаючи перешкоди, енергетики продовжуватимуть і надалі докладати усіх зусиль, щоб у кожній оселі в Харківській області горіло світло», – підкреслили в «Харківобленерго».

В обленерго нагадали, що 26 вересня виповнився рівно рік, як фахівці АТ «Харківобленерго» повернули світло до Балаклії: через два з половиною тижні після звільнення міста від російських окупантів. З того часу відновлення електропостачання на деокупованих територіях стало пріоритетним напрямком у роботі харківських енергетиків.

«Одразу було заживлено об'єкти критичної інфраструктури Балаклії: місцеву лікарню, поліклініку, центральну котельню, три  школи, очисні споруди та водозабір. Електрика – це не тільки світло в домівках, а ще й Інтернет, мобільний зв'язок, робота поштових відділень та банківських установ, торговельних мереж», – зазначили в обленерго.

Ще через два тижні, 12 жовтня, електрики заживили Куп'янськ, 14 жовтня – Ізюм, 17 жовтня – Вовчанськ, а 2 листопада зі світлом була уже вся Шевченківська громада. 

Харківобленерго, заживлення деокупованих територій Харківщини

Енергетики повертають світло у деокуповані села / фото АТ «Харківобленерго»

Нагадаємо, у Харківській області АТ «Харківобленерго» працює над відновленням високовольтної лінії, яка забезпечує електропостачання однієї з прифронтових громад. 19 вересня для цього довелося тимчасово перекрити трасу державного значення Київ – Харків – Довжанський.

Нагадаємо також, у Кіндрашівській громаді Харківської області 6 вересня ремонтна бригада Куп'янського району електричних мереж (РЕМ) АТ «Харківобленерго» потрапила під ворожий обстріл.

Раніше ми писали, що прикордонні села Захарівка, Іванівка, Василівка, Благодатне Вовчанської громади Харківської області залишаються знеструмленими через пошкодження високовольтної лінії електропередачі, розташованій майже на кордоні з рф. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися