Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Кому можуть припинити або «урізати» виплату пенсій

13.08.2023 10:20
Фото: konkurent.ua
Фото: konkurent.ua

У деяких випадках українським пенсіонерам можуть припинити виплату пенсій або зменшити їх суму. В яких саме та як пенсію поновити?

На припинення виплати пенсії впливають певні обставини. Рішення про це ухвалює територіальний орган Пенсійного фонду.

Підставою для таких дій можуть бути такі причини:

  •  Призначення пенсії відбулось на підставі документів, які містять неправдиві відомості.
  •  Неотримання пенсійних виплат протягом 6 місяців.
  •  Смерть особи.
  •  На весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. Зазначимо, що тимчасове проживання пенсіонера за кордоном у зв’язку з воєнними діями не перешкоджає отриманню пенсії.

Поновити виплату пенсії можна тільки через звернення до територіального органу ПФУ. Він приймає відповідне рішення – і пенсійні виплати можуть поновити протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов їх поновлення.

 Пенсіонер, який вчасно не отримував виплати зі своєї вини, може отримати їх пізніше. Нараховані суми пенсій виплачуються за минулий час, але не більше ніж за 3 роки до дня звернення за отриманням пенсії.

Частина суми неотриманої пенсії, але не більше як через 12 місяців, виплачується одночасно. Інші суми виплачуються щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії особи.

На розмір або припинення пенсійних виплат впливає також те, що пенсіонери часто-густо порушують вимогу, висунуту під час призначення пенсії та соціальних виплат. Потенційний одержувач грошей зобов’язується протягом 10 днів повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про обставини, що впливають на зміну розміру пенсії або припинення її виплати, та надавати відповідні документи.

Потрібно повідомити ПФУ:

  1.  Якщо людина, яка отримує пенсію за вислугу років, влаштувалась на роботу, звільнилася з роботи, зареєструвалася або знялася з обліку як фізична особа – підприємець. Потрібно надати документ, який підтверджує зміни, бо виплата пенсії припиняється на весь період роботи.
  2.  Якщо людина влаштувалась на роботу офіційно. Виплати непрацюючим пенсіонерам, як правило, періодично перераховуються через зростання прожиткового мінімуму або мінімальної заробітної плати, а тим, які працюють, таких перерахунків не роблять.
  3.  Дітям, які отримують пенсію у зв’язку з утратою годувальника, до досягнення ними 23 років, якщо вони навчаються. Потрібно надати документ про продовження навчання на денній формі в загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах.
  4.  Якщо відбулось отримання, зміна чи позбавлення особливого статусу (що дає певні пільги, декларація про надбавки тощо).
  5.  Якщо сталася зміна місця проживання (реєстрації).
Автор:
Ірина Мнішек
Теги:

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися