Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

4 мільярди на пенсії: як працює Пенсійний фонд на Харківщині в умовах війни

03.08.2023 09:39

У Харківській області виділяють близько 4 мільярдів гривень на пенсії щомісячно, щоб забезпечити виплатами близько 723 тисячі пенсіонерів, у тому числі тих, які проживають на окупованих територіях.

«Пенсії фінансуються своєчасно»

Наразі у Харківській області на обліку перебувають 723 тисячі пенсіонерів, які отримують різні види пенсій. Цих людей обслуговують 20 сервісних центрів, які розташовані відповідно до старого розподілу районів Харківщини.

— Це колишні адміністративні райони Харківської області. Зараз райони укрупнилися, але відділення пенсійного фонду там залишаються, – пояснює перша заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

Також вона підкреслює, що робота Пенсійного фонду побудована за принципом екстериторіальності. Тобто особа може проживати в Харківській області, потім переїхати до, наприклад, Закарпатської чи будь-якої іншої, і звернутися до місцевого територіального підрозділу Пенсійного фонду.

— Усі послуги можуть бути надані незалежно від місця проживання або реєстрації. Це нам дуже допомогло, коли почалося повномасштабне вторгнення, оскільки на початку деякі території були окупованими, але призначення пенсійних виплат здійснювали постійно без будь-яких перерв, – зазначає Галина Баєва.

У 2023 році на пенсійні виплати у Харківській області щомісячно спрямовується майже чотири мільярди гривень. Мінімальна пенсія наразі складає 2093 гривні.

— Такі пенсії отримують громадяни, у яких немає мінімального страхового стажу. Для таких категорій розмір пенсії залишається на рівні прожиткового мінімуму, – каже перша заступниця начальника Пенсійного фонду.

Своєю чергою, максимальна пенсія складає 20 930 гривень, тобто 10 прожиткових мінімумів. Середня пенсія на Харківщині становить 4193 гривні. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року він збільшився на 140 гривень, оскільки що пенсійні виплати постійно проходять підвищення.

Останнє підвищення проводилося 1 грудня 2022 року. Також 1 березня 2023 року відбулася індексація заробітної плати, з якої обраховується пенсія.

Як зазначає Галина Баєва, жодної заборгованості з соціальних виплат на території України і Харківської області не існує. Пенсії і всі соціальні виплати фінансуються своєчасно.

Нові повноваження

Також з 1 грудня 2022 року до повноважень Пенсійного фонду перейшли функції призначення і виплати субсидій і пільг. Раніше ці функції входили до повноважень органів соціального захисту. А з 1 січня були внесені зміни до Закону про загальнообов'язкове державне соціальне страхування і до органів Пенсійного фонду перейшли функції соціального страхування. Тобто приймання заявок і здійснення виплат за лікарняними листками, прийом документів, призначення і страхові виплати особам, які зазнали шкоди на виробництві, наприклад, отримали профзахворювання або травми.

До того ж пані Галина підкреслює, що на період воєнного стану за згодою з роботодавцем найманому працівникові може надаватися відпустка без збереження заробітної плати не на 14 днів, а безстроково. У такому разі або у випадку призупинення трудових відносин, страховий стаж не зараховується. Це означає, що ці місяці не зараховуватимуться до майбутньої пенсії.

— Однак найманий працівник може укласти договір добровільного страхування не з органом податкової служби, що адмініструє єдиний соціальний внесок, а з Пенсійним фондом. Та надалі через електронні сервіси сплачувати ЄСВ. У такому випаду працівникові буде зараховуватися стаж, у всіх інших випадках – ні, – роз’яснює Галина Баєва.

Під час дії воєнного стану не змінився порядок прийому документів для призначення пенсій. Особі, яка досягла пенсійного віку необхідно звернутися особисто або через законного представника для надання оригіналів документів до територіального підрозділу Пенсійного фонду. Якщо у людини немає можливості особисто приїхати до України, вона може це зробити за допомогою електронних сервісів, пенсійного фонду.

— Особа має підготувати документи, засканувати їх у певному форматі, як це зазначено на сайті пенсійного фонду, і надати заяву через електронний портал. Будь-якого іншому способу дистанційно це зробити наразі немає, – зазначає Галина Баєва.

Пенсії на окупованих територіях

На тимчасово окупованих територіях Дворічанської та Петропавлівської громад Харківської області лише близько п’яти людей не можуть отримати пенсії.

— Наразі в області дуже мало таких людей, які не отримують пенсії. Це окуповані території Дворічанської та Петропавлівської громад. Там невиплачених пенсій – одиниці. Лише 4-5 осіб, які не отримують виплат, – зазначає Галина Баєва.

За її словами, це ті особи, які раніше отримували виплати через «Укрпошту». Своєю чергою, «Укрпошта» не може доставити виплати на окуповані території.

— Нарахування здійснюють щомісяця, але «Укрпошта» туди просто фізично не може доставити кошти, – додає перша заступниця начальника Пенсійного фонду в Харківській області.

Інші пенсіонери намагаються виїжджати з окупованих територій та відкривати рахунки в банках, після чого Пенсійний фонд починає перераховувати кошти на банківські установи, і людина може їх отримати тоді, коли вона зможе це зробити.

Якщо людина не забирає пенсії з відділень «Укрпошти» протягом шести місяців, Пенсійний фонд автоматично призупиняє виплати, однак продовжує їх нараховувати. Також призупиняється виплата пенсій, якщо виплати отримуються за довіреністю більше як рік.

— Або відповідно до угоди з банківськими установами, якщо пенсіонер протягом року не знімав кошти з рахунку, виплата пенсії через банківську установу призупиняється та направляється на поштове відділення, де особа-пенсіонер має отримати кошти, – пояснила Галина Баєва.

У такому разі отримувачу пенсій необхідно звернутися до Пенсійного фонду.

Це також стосується осіб, які виїхали за кордон.

— Приїхати з-за кордону можуть не всі, тому громадяни можуть звернутися з відповідними документами, які є підставою для проживання у відповідній країні, до консульства України на території цієї держави. У консульстві такі документи завіряються, направляються до Пенсійного фонду України, і ми відновлюємо виплату пенсій, – каже Галина Баєва.

Раніше ми писали також, кому підвищили пенсії з 1 квітня.

Також ми писали також про те, як оформити субсидію на неопалювальний період.

А ще ми писали про те, як  евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Олександр Манченко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися