Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

«Кількості росіян протиставляємо креативність і українську хитрість»: гвардієць про захист України

10.08.2023 11:21
Фото: Східне територіальне управління НГУ
Фото: Східне територіальне управління НГУ

Мінометник 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» Нацгвардії Сергій пішов захищати Україну ще 2015-го у складі «Правого сектора». Після співбесіди з командиром батальйону його поставили в мінометну батарею. Тоді чоловік брав участь у боях під Авдіївкою та Донецьком.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

– Пощастило, що у 2015 році я вже займався по-новому, без радянських методів. Уже були планшети з програмним комплексом Армії SOS, це полегшило роботу в рази, бо за тебе рахує машина. Не потрібно виривати куби землі чи розгортати батареї – ти виживаєш тільки тоді, коли мобільний, – каже гвардієць.

Після цього чоловік вирішив стати професійним військовим, тому вступив до лав Національної гвардії. Знову потрапив до мінометного дивізіону, був командиром розрахунку, воював у Донецькій області, а у 2018 році звільнився. Сергій каже, що не мав жодних ілюзій щодо намірів російської федерації, адже після анексії Криму та розпочатої війни на Донеччині та Луганщині мало статися й повномасштабне вторгнення.

гвардієць

– Ми чудово розуміли, що наші сусіди готуються до війни. Тому я брав участь у військових вишколах. Готовність була майже бойова. Речі зібрані. 24 лютого прокинувся від вибухів. На жаль, не вдалося потрапити до своєї частини в Маріуполі. Тому пішов добровольцем до військової частини 3017, тепер це бригада «Спартан». Прийшов з побратимом, він теж був в оперативному резерві. В обід уже нам видали міномети, ми розгортали захисні позиції, шукали місце для них. Вели бої в П’ятихатках і Дергачах, і так – поки ворога відкинули на кордон, – розповідає чоловік.

Після оборони Харківщини бійці 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» воювали понад три місяці в Бахмуті.

– Тоді був снарядний голод, хотілося працювати більше. Радянські боєприпаси – дефіцит, у нас були румунські та болгарські. Все доводилося опрацьовувати по ходу – без таблиць стрільби та настрілу. Були боєприпаси в дуже доброму стані, інші — по 30–40 років лежали. Дуже якісні американські боєприпаси, новенькі, вони завжди влітали в ціль. Але, на жаль, їх було малувато. Потрібне своє виробництво, щоб було чим працювати. У нашій ситуації ми повинні влучати з другої міни вже по цілі і потім працювати невеличкими серіями, – говорить військовий.

Спартан

Нещодавно Сергій отримав звання молодшого лейтенанта, проте кар’єрне зростання його мало цікавить. Зараз він зосереджений на тому, щоб його розрахунки були ефективними, а окупанти якнайшвидше зникли з української землі.

– Ми їхній кількості протиставляємо мобільність, креативність і українську хитрість. Бахмут показав, що нам, артилеристам, потрібна також добра піхотна підготовка. Бо сьогодні ти артилерист, а завтра доведеться бути піхотинцем. Там ситуація швидко змінювалася, – зазначає чоловік.  

Нацгвардія

аніше ми розповідали про Сергія з позивним «Грей», який служить у Харківському окремому батальйоні територіальної оборони. У перші дні війни чоловік побачив біля свого дому «Гради», які били по колонах окупантів. Тоді він вивіз дружину та п’ятирічного сина в безпечне місце, а сам одразу став до лав ЗСУ.

А також про Антона, який до 2014 року був координатором ультрас харківського футбольного клубу «Металіст». Та після початку АТО разом з іншими хлопцями став на захист України.

Та про Юрія з позивним «Барбара» – бійця Національної гвардії України. До 2022 року чоловік працював перукарем у барбершопі, через це й отримав таке псевдо. Незважаючи на те, що бійцю лише 23 роки, він уже має досвід командування відділенням та відзначений високою державною нагородою.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися