Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Харківщині загрожує спалах кору – ХОВА

07.09.2023 11:33
Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

У Харківській області епідеміологічна ситуація, зокрема кору, є нестійкою з можливою тенденцією до ускладнення.

Як передає «Слобідський край» про це на брифінгу сказав директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Максим Хаустов.

Максим Хаустов нагадав, що останній спалах захворюваності у Харківській області припав на кінець 2018-го та початок 2019 року. При цьому єдиним надійним захистом проти хвороби є вакцинація. 

«Хочу нагадати, що ліків від кору не існує, а ускладнення можуть призвести до летальності. Кожні 4-5 років ми бачимо загострення цієї хвороби – а в нашому регіоні спалах якраз відбувся 4 роки тому, коли захворіло понад 4500 осіб, підстави прогнозувати епідемічне благополуччя відсутні. Тому я закликаю всіх батьків вакцинувати й дітей, і себе! Ми стоїмо на порозі спалаху кору», – сказав очільник облздраву.

Директорка «Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб» Любов Махота повідомила, що наразі в Україні триває кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи з інших обставин пропустили планові щеплення.

Нагадаємо, у Харківській області через повномасштабну війну багато дітей не отримали планову вакцинацію. Показники рутинної вакцинації проти кору виконано на 50 % від річного плану. Ті, хто пропустив планову імунізацію, можуть щепитися позапланово. 

У квітні 37 медичних закладів Харківської області отримали гуманітарний вантаж лікарських препаратів. Загалом лікарні поповнилися медпрепаратами 72 найменувань. Зокрема, це кардіологічні, гіпер- та гіпотонічні, імуномодулюючі, діабетичні, протипухлинні, знеболювальні та інші препарати. Усі ці ліки тепер пацієнти отримуватимуть на безоплатній основі за рецептами лікарів.

Нещодавно ми писали, що у Великобурлуцькій громаді Харківської області жителі можуть зробити щеплення від COVID-19. Також наявні вакцини проти гепатиту В та дифтерії і правця.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися