Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

День Героїв Небесної Сотні: серед загиблих за свободу – двоє харків’ян

20.02.2024 08:58
Фото: Слобідський край
Фото: Слобідський край

20 лютого 2014 року став чорною сторінкою в історії України. Цього дня сотні тисяч людей вийшли на вулиці, вимагаючи змін і виступаючи проти корупції та авторитаризму. Але режим вирішив використати силу проти мирних протестувальників. Серед загиблих Героїв Небесної Сотні є і харків’яни.

Чому для вшанування пам’яті героїв обрали 20 лютого

Цей день присвячений пам’яті 107 людей, які загинули під час Революції Гідності, що розгорнулася в Україні в листопаді 2013 року. Протистояння тривало понад три місяці й завершилося трагічними подіями 18–20 лютого 2014 року, коли силовики на вулицях Києва розстріляли мирних протестувальників. Тепер вони відомі як «Небесна Сотня». Сотня – оскільки саме так називалися структурні одиниці Самооборони Майдану.

Саме 20 лютого відбувалися найжорстокіші сутички, було вбито та поранено десятки невинних людей, які тільки виступали за свої права та гідність. Спроба заглушити голоси громадян призвела до трагічних наслідків, але водночас українці продемонстрували свою волю та готовність жертвувати собою за краще майбутнє своєї країни.

На увічнення їх пам’яті Указом Президента 20 лютого був визначений як День Героїв Небесної Сотні. В Україні він є символічним і важливим для вшанування подвигу тих, хто боровся за свободу та гідність. День Героїв Небесної Сотні – це не лише день скорботи. Це день, коли ми згадуємо про цінності, за які боролися люди: свободу, гідність, демократію, європейське майбутнє України. День, коли ми єднаємося, щоб дати відсіч будь-яким проявам авторитаризму та тиранії.

Харків’яни-герої, які загинули на Майдані

У День пам’яті та єднання ми схиляємо голови перед подвигом українців, які загинули під час Революції Гідності, відстоюючи свободу та демократію. Серед тих, хто загинув у ті буремні дні, й двоє харків’ян – Євген Котляр і Владислав Зубенко. Згадаймо їх.

yevhen_kotliar

Фото: Державний архів Харківської області

Євген Котляр з перших днів Революції Гідності був учасником харківського Євромайдану. Після того, як побили студентів у Києві, Євген поїхав туди, вступив у сотню Самооборони Майдану та чергував на барикадах. У найгарячіший день – 20 лютого – хлопець під обстрілами снайперів виносив поранених і загиблих, прикриваючи їх щитом, поки ворожі кулі не влучили вже в нього самого. Євген помер у машині швидкої допомоги, до лікарні його довезти не встигли. Йому було 33 роки.

vladyslav_zubenko

Фото: Державний архів Харківської області

Владислав Зубенко приїхав у Київ з Харкова та вступив у сотню Самооборони.  20 лютого його дістала куля, коли він прикривав щитом поранених, яких виносили з-під обстрілів. Попри те, що багато людей боролися за життя Владислава, за кілька днів у лікарні він помер. Хлопцю було 22 роки.

Харків’янам Євгену Котляру і Владиславу Зубенку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Розвиток України після Революції Гідності

Подія, що розгорнулася в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 року, стала поворотним моментом в історії країни. Її вплив на розвиток України відчувається й досі.

Змінився політичний курс. Революція Гідності призвела до відставки президента Віктора Януковича та його режиму, який протягом багатьох років гальмував європейську інтеграцію України та будував авторитарну систему правління. Нова влада взяла курс на євроінтеграцію, демократизацію та реформування країни.

Революція Гідності продемонструвала силу та єдність українського народу. Вона пробудила активність громадянського суспільства, яке стало рушійною силою змін у країні.

Одним з ключових гасел Революції Гідності була боротьба з корупцією. Це питання й досі залишається гострим, але після подій листопада 2013 року було зроблено ряд кроків для його розв’язання.

Російська агресія, що розпочалася після Революції Гідності, змусила Україну значно посилити свою обороноздатність. Збройні Сили України зазнали масштабної реформи та стали боєздатною армією, здатною захищати суверенітет країни.

Почалося зближення з Європейським Союзом – після Революції Гідності (яку ще називають Єврореволюцією) Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, це був важливий крок на шляху до євроінтеграції.

Подія стала й одним з факторів, що призвели до російської агресії проти України. Росія не змогла змиритися з тим, що Україна вирвалася з її сфери впливу і обрала європейський шлях розвитку.

Незважаючи на значні здобутки, Україна й досі стикається з численними викликами та проблемами. Війна з Росією, економічна криза, корупція – все це гальмує розвиток країни. Та попри всі труднощі, українці не втрачають віри в краще майбутнє. Революція Гідності показала, що український народ здатен на великі справи, коли він об’єднаний спільними цінностями та цілями.

Революція Гідності – важлива віха в історії України. Вона дала країні шанс на нове життя, на краще майбутнє. Цей шанс не можна втратити.

Герої Небесної Сотні, які загинули під час подій у лютому 2014-го, стали символом свободи та гідності українського народу.

Зараз, через стільки років після подій на Майдані, День Героїв Небесної сотні став частиною національної ідентичності та пам’яті. Ця дата нагадує всім про важливість об’єднання та відстоювання гідності в будь-яких умовах.

Автор:
Тетяна Миколаєнко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися