Де на Харківщині можна скуштувати найсмачніші голубці: підсумки конкурсу
На Харківщині підбили підсумки та визначили переможців ІІ Обласного дистанційного конкурсу традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «Смачного!».
Як розповідає медіа «Слобідський край» з посиланням на Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, завданнями конкурсу були виявлення традиційних страв, випічки, соління (квашення) та напоїв, що побутують на Харківщині; створення умов для підвищення рівня туристичної привабливості громад, а також складання електронної збірки гастрономічної спадщини Харківщини.
Конкурс проводився за номінаціями: перша страва, друга страва, випічка, обрядова випічка, практики збереження (квашення, соління, гнічення тощо).
Члени журі заочно оцінювали конкурсні роботи за 10бальною системою. При оцінюванні враховувалися:
– повнота викладення рецепта страви, випічки, соління (квашення) чи напою;
– автентичність страви, випічки, соління (квашення), напою;
– збереження діалектних особливостей певного осередку.
За результатами конкурсу в номінації:
«Перша страва»:
1 місце – поминальний капусняк на Великдень із села Ржавчик Первомайської громади Лозівського району;
2 місце розділили капусняк із села Новоселівка Нововодолазької громади Харківського району та борщ по-гниличанськи із села Гнилиця Великобурлуцької громади Куп’янського району;
3 місце – борщ український (із квітами гарбуза) із cела Маховик Наталинської громади (традиційна страва села Олійники Сахновщинської громади), капусняк (літній) із села Верхня Орілька Біляївської громади Лозівського району та зелений борщ зі смаженими карасями із села Лиман Слобожанської громади Чугуївського району.
«Друга страва»:
1 місце – голубці із села Новоселівка Нововодолазької громади Харківського району, окіст, запечений в тісті, із села Рокитне Нововодолазької громади Харківського району (традиційна страва села Верхня Озеряна Мереф'янської громади) та кров’янка із селища Пересічне Солоницівської громади Харківського району;
2 місце – вареники з малиною із села Киселі Олексіївської громади Лозівського району, лапша з крохмалю із села Нове Мажарове Зачепилівської громади Красноградського району (традиційна страва села Бердянка Зачепилівської громади), сальтисон із селища Пересічне Солоницівської громади Харківського району;
3 місце – пшоняні млинці із села Пархомівка Краснокутської громади Богодухівського району, вергуни села Бунакове Лозівської громади Лозівського району, картопляна перепічка із селища Печеніги Печенізької громади Чугуївського району, каша до Спасу із села Ржавчик Первомайської громади Лозівського району, сколотяна каша із села Пархомівка Краснокутської громади Богодухівського району та карасі, смажені віночком, із села Лиман Слобожанської громади Чугуївського району.
«Випічка»:
1 місце – пироги зі щавлем із села Катеринівка Лозівської громади Лозівського району;
2 місце – каленик із села Співаківка Оскільської громади Ізюмського району.
«Обрядова випічка»:
1 місце – весільні шишки, весільні сови села Співаківка Оскільської громади Ізюмського району;
2 місце – весільні різки із села Бунакове Лозівської громади Лозівського району (традиційна обрядова випічка села Піщане Петропавлівської громади Куп’янського району) та коржі на Маковія із села Пархомівка Краснокутської громади Богодухівського району.
«Практики збереження (соління, квашення, гнічення тощо)»:
1 місце – копчені сливи із села Старі Валки Валківської громади Богодухівського району;
2 місце – яблука квашені в гарбузовій каші із села Киселі Олексіївської громади Лозівського району.