Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Чому російські КАБи долітають до Харкова та як обходять ППО: військові назвали причину

08.10.2024 18:15
Фото: ілюстративне
Фото: ілюстративне

Останнім часом у Харківській області помітно зросла активність ворожої тактичної авіації. Росіяни постійно працюють над удосконаленням КАБів. Найголовніша складність полягає у тому, що скиди бомб відбуваються поза зоною ураження українських засобів ППО.

Про це журналістці медіа «Слобідський край» розповів речник ОТУ «Харків» полковник Віталій Саранцев. 

– Побільшали випадки застосування тактичної авіації, якщо ще кілька тижнів тому у нас були дні в які взагалі не було авіаударів, то зараз майже щодня противник застосовує авіацію використовуючи від 5 КАБів і більше. А були у нас випадки, що за добу було 17 КАБів, це досить велика цифра, – говорить Саранцев.

Він зазначив, що таким чином росіяни хочуть перекласти відповідальність на українських військових та українську владу. Також таким чином вони мають намір вплинути на настрої в українському суспільстві.

– Противник намагається таким чином дестабілізувати обстановку, вони скидають ці КАБи не маючи якоїсь чіткої тактичної задачі – вони просто їх скидають. Паралельно у своїх пабліках вони розганяють інформацію про те, що це працює українське ППО, що це задачі нашого військово-політичного керівництва – обстрілювати будинки цивільні. Тобто їхня головна задача – це дестабілізація обстановки, розкол між цивільним суспільством і військовим середовищем та підняття панічних настроїв, – додає речник ОТУ «Харків».

Боротися з цим типом озброєння важко, адже ворог постійно його вдосконалює. До того ж скиди авіабомб робляться за кілька десятків кілометрів. Траєкторія польоту залежить від багатьох факторів — погодних умов, вологості та температури повітря.

– Роботу над удосконаленням КАБів росіяни ведуть постійно. Вони використовують різні боєприпаси, найчастіше ФАБ-250 або ФАБ-500, щоб завдавати ударів на більш великі відстані. Вони його оснастили універсальним модулем планерування та корекції, що дозволяє здійснювати скид бомби з території рф поза межами ураження наших засобів ППО. Процес удосконалення у них триває постійно, – розповідає Віталій Саранцев. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися