Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Борги за електрику: п’ять причин, чому вони можуть несподівано зрости

04.12.2023 16:50
Фото: volynnews.com
Фото: volynnews.com

Усім відомо, що електрику за борги під час війни відключати заборонено. Але це не означає, що за її споживання не потрібно платити, адже борги мають властивість накопичуватися. Тож що може призвести до боргів та інших проблем з енергетиками?

Деякі споживачі через проблеми з фінансами не можуть вчасно оплачувати комунальні послуги. Хоча саме завдяки цим коштам тримається робота всієї енергосистеми України. Що ж, крім несплати за електрику,  може призвести до боргів?

  1. Заборгованість за використання електроенергії в гаражах або гаражних кооперативах (відповідно до постанови НКРЕКП з 2023 року, такі об’єкти ведуть розрахунки за промисловими тарифами).
  2. Борг за невраховану електроенергію, тобто коли є фіксація факту крадіжки.
  3. Підприємницька діяльність побутовим споживачем у випадку, коли він після акта та попередження не переуклав договір як юридична особа.
  4. Споживач відмовляє працівникам обленерго в доступі до приладів обліку для контрольного знімання показника або заміни лічильників. Якщо контролер не може потрапити до споживача, плата за споживання розраховується з величини добутку середньодобового споживання на кількість днів (діб) між датою зчитування показів та першим числом календарного місяця, а це, своєю чергою, може призвести до накопичування боргів.  

Щодо останнього пункту, то варто знати: контрольний огляд лічильників проводять як мінімум один раз на шість місяців. 

Пам’ятайте, що контролери обов’язково повинні мати службові посвідчення та пред’явити їх споживачеві на першу вимогу. Щоб убезпечити себе від шахраїв, можна зателефонувати до кол-центру обленерго за телефоном 0800 508 413, назвати оператору прізвище працівника та номер його службового посвідчення або табельний номер. 

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися