Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як отримати безоплатне протезування та хто має право

22.04.2024 17:20
Фото: ukrinform.ua
Фото: ukrinform.ua

Держава гарантує підтримку у випадку, коли людина потребує встановлення протеза, тобто на безоплатний протез мають право не лише військові, а й ті, хто отримав травму внаслідок бойових дій.

Хто має право на безоплатний протез 

Кожна людина, яка потребує встановлення протеза в Україні, може розраховувати на підтримку держави. Державна програма передбачає безоплатне протезування – як первинне, так і вторинне, тобто заміну протеза на інший після закінчення строку його експлуатації.

Важливо, що для військових сума компенсації втричі вища порівняно з цивільними. Станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протеза – 2 млн грн. Для кожного типу протеза держава визначає граничну вартість.

Ми також писали про пільги для захісників

Документи: які та куди подати

Для безоплатного протезування треба мати: 

– Паспорт громадянина України. 
– Реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).
– Довідку про обставини травми від командира військової частини (для військових).
– Висновок про необхідність забезпечення осіб з обмеженнями функціонування допоміжними засобами реабілітації. Якщо в особи є документ, виданий МСЕК, ВЛК, ЛКК до 15.12.2023 року, в якому зроблено призначення допоміжних засобів реабілітації, то оформляти висновок не потрібно. 
– Посвідчення УБД (для військових за наявності).

Ми також писали, як жителям Харківської області оформити інвалідність під час війни

Способи подання документів

Подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою можна  у кілька способів:

  1. Якщо ви ще в лікарні – зверніться до соціального працівника, який є в медзакладі, або (за відсутністю такого до лікаря) – з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи.
  2. Зверніться до найближчого ЦНАПу або в місцевий орган соціального захисту населення, або ж до територіального управління Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.
  3. Подати документи можна онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю.

При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку МСЕК або ЛКК або ВЛК у полі «Документ, який надає право на пільгу».

Важливо! 
Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення його протезом не потрібно чекати встановлення інвалідності. В інших випадках для отримання безоплатного протеза встановлення інвалідності потрібне.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися