Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Скільки ОТГ насправді збираються створити на Харківщині – коментар експертки

16.04.2020 13:02
Уряд затвердив Перспективний план Харківської області, в якому передбачається існування 56 об'єднаних громад.

15 квітня під час засідання Кабміну було затверджено перші перспективні плани трьох областей, які охоплюють 100 % території. У цьому переліку й Харківщина.

Затверджені Перспективні плани стануть основою адміністративно-територіального устрою базового рівня.

За словами заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, найближчими тижнями буде затверджено перспективні плани всіх областей. За попередніми даними, у документах, більшість з яких поки що є проектними, налічується трохи більше 1400 спроможних громад. 

У мережі з'явився начебто затверджений Перспективний план Харківщини, який опублікував народний депутат Олексій Гончаренко. За версією нардепа, документ передбачає утворення 55 ОТГ на Харківщині. Однак на офіційному сайті Кабінету Міністрів України повідомляється, що Уряд затвердив План, у якому – 56 об'єднаних громад.

Команда Харківського регіонального офісу Програми ULEAD with Europe була учасником експертних обговорень на регіональному рівні щодо створення остаточної редакції перспективного плану формування територій громад. "СК" у регіональному офісі повідомили, що було розглянуто думки всіх зацікавлених сторін. 

Читайте також: Громади Харківщини втратять 2,7 мільярда гривень через коронавірус

До останнього точилися дискусії щодо кількості та конфігурації громад у декількох районах, зокрема в Балаклійському, Ізюмському, Первомайському.  

– Чи є цей перспективний план оптимальним? Покаже час! Я б його назвала більше компромісним, таким, що дозволяє рухатися далі з найбільшою ефективністю. З початку реформи децентралізації в межах Харківської області розглядалися різні варіанти щодо кількості громад: 55, 60, 59, і ось нарешті остаточний варіант – 56. Головне, аби всі ці громади дійсно стали спроможними, такими, що здатні забезпечити своїх мешканців якісними та доступними послугами, – зазначила в коментарі "СК" керівниця Харківського регіонального офісу Програми ULEAD with Europe Оксана Черкас.

Нагадаємо, наразі на Харківщині створено 23 ОТГ.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися