Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Розумна економія та власна енергостратегія. Яким був 2021-й рік для Коломацької громади

14.12.2021 13:20

2021 рік видався непростим для Коломацької громади. Довелося долати багато труднощів, як економічних, так і соціальних. Але це стимулювало місцеву владу економити кошти та шукати ефективні рішення.

Відмова від газу

Цього року Коломацька громада зіткнулася з багатьма викликами. Зокрема, через ліквідацію районів та колись прибуткового Новоіванівського цукрового заводу багато людей лишилися без робочих місць. Ще більшого клопоту додало подорожчання газу. Тому в громаді почали переходити на альтернативне опалення.

Голова громади Володимир Гуртовий розповів «Слобідському краю», що ідея опалювання закладів громади альтернативними видами палива з’явилася кілька років тому. Сталося це через суттєве подорожчання енергоносіїв, а також залежність від газопостачальника. Цілу низку дитячих садків і шкіл у Коломацькій громаді цього року перевели на опалення дровами. На початку року два дров’яні котли з’явилися в дошкільному підрозділі Шелестівського ліцею.

19 жовтня відбувся пуск оновленої котельні в Різуненківському ліцеї. Ця котельня стала дев’ятим об’єктом опалення, які в громаді вирішили перевести на альтернативне опалення. Дровами вже опалювалися ще сім закладів та установ, які знаходяться у підпорядкуванні селищної ради. Серед них – три адмінбудівлі в старостинських округах – Покровці, Різуненковому, Шляховому та Новоіванівський гуртожиток і ЦНАП. Ще у двох закладах громади: Центрах культури та дозвілля сіл Покровка та Шелестове – тепло подають за допомогою електричного опалення. Модернізація котелень дала можливість не тільки регулювати період подачі тепла в заклади, але й економити кошти селищного бюджету.

А щоб завжди мати свої дрова на опалення, у громаді створили спеціалізоване комунальне підприємство «Лісове господарство». Воно, зокрема, займається розчищенням лісосмуг та територій населених пунктів від аварійних дерев і порослі. Усю деревину, придатну для опалення, працівники підприємства заготовлюють та постачають на обігрів закладів громади.

До речі, створення власного Лісового господарства не тільки показало свою економічну ефективність, а й отримало визнання на обласному рівні. Практика «Лісосмуги життя» отримала І ступінь перемоги в номінації «Практики розвитку, засновані на власних проєктах, програмах та конкурсах» конкурсу Харківської обласної ради «Крок до успіху». Відзнаку переможця голова громади Володимир Гуртовий отримав під час першого регіонального Форуму старост, який відбувся 8 грудняв Харкові.

Свій асфальт

Принципу розумної економії Коломацька громада дотримується і в питанні ямкового ремонту доріг. Тут не замовляють такі послуги стороннім організаціям – усі роботи виконуються співробітниками групи благоустрою, що входить до штату селищної ради.

Для того щоб лагодити дороги власними силами, кілька років тому Коломацька селищна рада придбала регенератор асфальту. А цього року доповнили парк техніки рециклером, який виробляє асфальт. Таким чином, у громаді з’явився асфальтний мінізавод, який забезпечує власним матеріалом для ямкового ремонту.

Крім того, громада регулярно оновлює дороги, які не мають асфальтового покриття. Їх засипають щебенем, у цьому допомагають місцеві підприємці.

Водночас цьогоріч Коломацькій громаді вдалося зробити ремонти в низці шкіл і садків. Зокрема, зробили ремонт вхідної групи в Коломацькому ліцеї.

Куточки дозвілля і спорту

Широко і масштабно цього року відбулося святкування Днів села у найбільших населених пунктах громади. Разом з організацією і проведенням культурно-мистецьких заходів у Коломацькій громаді приділили увагу та спрямували кошти селищного бюджету на благоустрій і ремонт об’єктів культури. Так, у 2021 році обладнали електроприлади для обігріву приміщень у холодні періоди року в Центрах культури та дозвілля сіл Шелестове і Покровка; уклали пішохідний тротуар через парк до Різуненківського сільського будинку культури, у цьому ж закладі завершили поточний ремонт частини приміщення – пофарбували підлогу; відремонтували фасад Новоіванівського сільського будинку культури та відремонтували підлогу в спортивній залі. Для співочого гурту «Шелестяни» ЦКД села Шелестове придбали сценічні костюми; коштом громадського бюджету відремонтували ґанок у Центрі культури та дозвілля села Покровка, а ремонт Шляхівського сільського клубу забезпечило місцеве ТОВ «Лан».

Також за кошти «депутатської субвенції» зробили ремонт сходів Коломацького селищного Будинку культури – депутатка Харківської обласної ради Ольга Львова на ці потреби спрямувала в громаду 150 тисяч гривень.

Велику увагу в Коломацькій селищній раді приділяють покращенню фізичного здоров’я мешканців та розвитку спорту. Нагадаємо, селищна рада фінансує вісім футбольних, а також волейбольну команди. Крім того, у громаді організовані без­коштовні фітнес-тренування та закуплені більярдні столи.

А незадовго до 30-річчя Незалежності України, 14 серпня, на території Шелестівського ліцею відбулося велике дитячо-юнацьке футбольне свято з нагоди відкриття сучасного футбольного мініполя зі штучним покриттям. Проєкт реалізовано коштом селищного бюджету. Жителі Шелестівського старостин­ського округу мріяли про цей майданчик з моменту, коли такий з’явився в Коломаці.

Цьогоріч у Коломацькій громаді як слід узялися розбудовувати інфраструктуру та наводити лад у парках, скверах і на вулицях. Девіз «Благоустрій без канікул» став головним планом для місцевого ВУЖКГ. Безперервно комунальники прибирають сміття та порослі з узбіч, кладуть плитку на тротуарах і доріжках у парках та скверах, білять, фарбують, встановлюють лави, столи і альтанки, замінюють старе або проводять нове вуличне освітлення, аби мешканцям громади було затишно та комфортно у будь-якому її куточку. А щоб було ще й безпечно – почали встановлювати на вулицях камери відеоспостереження. Почали із села Шелестового, де нові камери вже фіксують порушення та допомагають поліцейським офіцерам громади.

Інтернет у кожен дім

Ще одне завдання, яке взялися виконати в Коломацькій громаді, – провести Інтернет у кожен дім.

Селищна рада скористалася можливістю державної субвенції Мінцифри для проведення швидкісного оптичного Інтернету до об’єктів соціальної інфраструктури у віддалених куточках громади – подала заявку на участь у проєкті «Інтернет-субвенція», пройшла відбір, отримала гроші з держбюджету, провела тендерну закупівлю послуг підключення до оптичного Інтернету сіл Покровка та Шляхове, де до цього не працював жоден з інтернет-провайдерів. Після цього провайдери-переможці почали облаштовування мережі.

Процес від заявки до результату тривав кілька місяців. Наразі в цих селах проведені оптичні волокна для швидкісного Інтернету. Крім того, села забезпечені покриттям WI-FI. Точки безкош­товного Інтернету через WI-FI встановлені у ЦКД та адмінбудівлях старостинських округів у селах Покровка і Шляхове.

За повідомленням провайдерів, уже в І кварталі 2022 року місцеві жителі матимуть можливість під’єднати до Всесвітньої мережі і власні помешкання.

І все це – на фоні пандемії, карантинних обмежень та допомоги медичній галузі громади. Аби коломаччани отримали якісніші медичні послуги, цього року в Центрі первинної медичної допомоги з’явився новий кабінет УЗД. Новий апарат УЗД придбали завдяки перемозі в обласному конкурсі мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді» – «Сучасна діагностика – запорука здоров’я». У рамках реалізації проєкту було переобладнано кабінет і створено робоче місце лікаря ультразвукової діагностики.

Тож, підсумовує Володимир Гуртовий, наступного року Коломацька селищна рада про­довжить ефективні заходи і проєкти, початі цього року.

','Підсумки року в Коломацькій громаді','підсумки року, енергозбереження, тепло, альтернативне опалення, розвиток спорту, Коломак','Цього року низку дитсадків і шкіл Коломацької громади перевели на альтернативне опалення. Відремонтували будинки культури, відкрили спортивні поля, а ще почали проводити інтернет у села.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися