Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Рік викликів і здобутків: як у Краснокутській громаді ремонтують дороги і водогони та створюють віддалені ЦНАПи

07.12.2021 16:30
Голова Краснокутської селищної ради Ірина Карабут розказала, які труднощі спіткали новостворену громаду за рік існування і чого вдалося досягти.

Краснокутська громада – із "молодих" ТГ Харківщини, вона утворилася після місцевих виборів 2020 року. Як розповіла очільниця громади Ірина Карабут, незважаючи на те, що систему управління довелося створювати "з нуля", місцевій владі вдалося забезпечити стабільність функціонування громади.

Найбільшим викликом і проблемою для людей стала робота управління соціального захисту населення в Богодухівському районі, говорить Ірина Карабут. Є  проблеми з нарахуванням людям субсидій, несвоєчасно здійснюються соціальні виплати. Це викликає соціальну напругу серед населення.

Читайте також: Рік викликів і здобутків: як у Пісочинській громаді борються з COVID-19

– Є проблема з транспортними перевезеннями. Більшості перевізників цікавий харківський напрямок, а на місцеві перевезення, чи то через дороги, чи через інші якісь проблеми, перевізники не хочуть іти. Це проблема, яку ми маємо вирішити, – зауважила голова селищної ради. – Також актуальною залишається проблема поводження з побутовими відходами. Ми згодні зайнятися роздільним збором сміття, але куди його потім дівати? Не можемо поки що знайти переробника десь поряд, який би забирав макулатуру і скло та інші відходи. Окрім того, ми працюємо з людьми, роз'яснюємо, що це послуга, готуємо публічний договір.

Також існує проблема зношеності систем водопостачання і водовідведення, особливо в центрі громади. За словами Ірини Карабут, селищна рада розробляє проєкт капітального ремонту системи водопостачання та шукає на це гроші.

– Все ще є проблеми з дорогами. Потихеньку ми ремонтуємо дороги: і капітально ремонтуємо, і будуємо нові дороги. Адже будуть дороги – будуть до нас їздити туристи. Дуже важлива для нас дорога державного значення Колонтаїв – Богодухів, яка поєднує Харківську та Полтавську області. Це стратегічно важлива для нас дорога, бо вона веде на Київ, Полтаву і Миргород. Саме через неї до нас найближче дістатися з Києва. Дуже багато людей до нас приїжджають нею, а тому нам її конче треба відремонтувати, – підкреслила Ірина Карабут.

До речі, станом на 2 грудня ремонтні роботи на автошляху Київ – Харків – Довжанський завершені на 88,6 %. Як повідомили  в Службі автомобільних доріг у Харківській області, реконструкцію проводили на ділянці в 25 кілометрів у напрямку Полтави.

У той же час, в Краснокутській громаді є і здобутки. Серед них – створення ЦНАПу та шести віддалених місць адміністратора у старостинських округах.

– Це важливо, бо людям не треба їздити в центр громади за довідкою, дорученням чи щоб заповіт скласти. Всіма повноваженнями наділені старости і адміністратори ЦНАПу. Але дуже хочеться, аби адміністратори на місцях мали б доступ до єдиної інформаційної системи, – зауважує Ірина Карабут.

Також у Краснокутській громаді працюють над перепідписанням договорів оренди, щоб поповнювати місцевий бюджет. Проводять інвентаризацію земель, лісів і водного фонду.

А ще проводять широку інформаційну кампанію для залучення туристів та інвестицій, пропагуючи культурні та історичні пам'ятки:  Пархомівський музей і Співочі тераси,  Наталівський парк і Краснокутський дендропарк.

– Нам у спадок залишилося велике надбання, і треба зробити так, аби це надбання приносило доходи нашим людям. Дуже пишаємося, що в нас є люди, які вболівають за нашу громаду і на всіх рівнях розповідають про громаду, і на державному рівні, і за кордоном, – вважає голова Краснокутської селищної ради.

Великим досягненням для Краснокутської громади є завершення написання Стратегії розвитку громади, яку мають затвердити на сесії до кінця року.

Автор:
Тамара Кіч

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися