Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Нітрати у колодязі: у яких районах області найнебезпечніша вода

23.07.2020 15:32
фото livejournal.com
фото livejournal.com
Крім нітратів, вода не відповідала нормам також за мікробіологічними показниками.

Харківський обласний лабораторний центр за шість місяців з початку року дослідив 1350 проб води, взятих з джерел нецентралізованого водопостачання. З’ясувалося, що 43,9 % з них не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Головною проблемою залишається  перевищена кількість вмісту нітратів у воді колодязів, яку також споживають маленькі діти.

Наприклад, у Нововодолазькому районі та у Люботині кратність перевищення вмісту нітратів становила до 12,6 ГДК (гранично допустимої концентрації).

У Балаклійському, Близнюківському, Валківському, Ізюмському, Лозівському та Шевченківському районах ця кратність склала до 10,0 ГДК.

У Барвінківському, Дворічанському, Золочівському, Сахновщинському, Чугуївському районах – до 5,0 ГДК.

У Великобурлуцькому, Вовчанському, Дергачівському, Кегичівському, Красноградському, Краснокутському, Куп’янському, Первомайському та Харківському районах – до 2,5 ГДК.

Перевищення ГДК нітратів виявили у 35,9 % досліджених проб колодязної води. Через це з початку 2020 року вже зареєстрували три випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дворічної дитини, що проживає на території Дергачівського району, у дитини віком 2 роки 3 місяці, що проживає у Харкові, та у 9-місячної дитини, що проживає у Люботині.

Крім нітратів, у воді також виявили перевищені показники з жорсткості, каламутності, вмісту аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку та заліза.

За мікробіологічними показниками перевірили 591 пробу води з колодязів та каптажів джерел, з них нормативам не відповідає 37,4 % .

У Харкові лабораторія дослідила 27 проб води з каптажів природних джерел. Протягом 6 місяців 2020 року у воді  з  чотирьох джерел реєструвались відхилення від норми за мікробіологічними показниками (це джерела – парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 3», по  вул. Бучми (права сторона). Вода з каптажу джерела у парку «Юність» не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками – встановлені перевищення ГДК нітратів та загальної жорсткості.

Читайте також У восьми районах Харківщини виявили хворих з COVID-19

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися