Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

На реставрацію дуба і комори Сковороди на Харківщині планують виділити 28 мільйонів гривень

05.02.2021 11:56
Фото ХОДА
Фото ХОДА
До 300-річчя з дня народження українського філософа Григорія Сковороди на Харківщині планують реставрувати пам’ятні місця та відремонтувати дорогу. Про це стало відомо сьогодні, 5 лютого.

Питання відзначення 300-річчя від дня народження Г. С. Сковороди, яке відбудеться у 2022 році, розглянули депутати Харківської облради від час засідання постійної комісії з питань молодіжної політики, культури, спорту та туризму.

Комісія винесла на наступне пленарне засідання сесії проєкт рішення про виділення  понад 24 мільйони гривень на роботи у приміщенні комори та 4 мільйони гривень на консервацію пам’ятки історії й монументального мистецтва «Пам’ятне місце під дубом, під яким любив працювати Г. С. Сковорода».

Читайте також: На Харківщині нарахували 375 мільйонерів

Комора, розташована на території Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди, – пам'ятка архітектури XIX століття. За словами директорки музею Наталі Мицай, історична будівля давно потребує відновлення. 

– Ми сподіваємося, що отримаємо фінансування на проведення робіт і будемо працювати в коморі. Вона нам украй потрібна, у нас не вистачає площ, які можна використовувати для проведення заходів, інтерактивних програм, фестивалів, майстер-класів. У коморі ми хочемо зробити виставкову і конференц-зали, – розповіла Наталя Мицай.

Читайте також: Ямковий ремонт на Харківщині: де працюватимуть дорожники

За інформацією головного інженера проєкту Андрія Редька, реставрація проводитиметься протягом двох років у два етапи. У коморі планують установити сучасну котельню з енергоефективним обладнанням для транспортування тепла до комори та будівлі адміністрації музею, вентиляцію, внутрішні системи опалення, а також інклюзивне обладнання. На другому етапі планують виконати оздоблювальні роботи, реставраційно-відновлювальні роботи цоколю та фасаду будівлі комори і влаштування покрівлі.

Також у березні розпочнуться роботи з капітального ремонту ділянки (39 км) дороги Максимівка – Сковородинівка.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися