Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Що відбувається у бєлгородській області: хронологія подій

23.05.2023 18:24

До території бєлгородської області рф 22 травня зайшли добровольці легіону «Свобода Росії», яким удалося за дві доби зайняти і укріпитися у низці населених пунктів. Місцева влада запровадила в регіоні режим контртерористичної операції. Жителі у паніці покидаюсь свої домівки та ховаються у підвалах. 

Як заявила в ефірі «Єдиних новин» заступник міністра оборони України Ганна Маляр, ситуація в бєлгородській області – це передбачувана внутрішня російська криза, яка назрівала ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

«Це патріоти росії, наскільки ми розуміємо. Люди, які повстали фактично проти путінського режиму. Тому що те, що робить путін з російською федерацією тим, що він з нами веде війну, викликає невдоволення в усіх свідомих росіян. Усі розуміють, що цей режим треба змінювати. Ця критична маса просто назбиралася саме зараз. Це не те, що виникло раптом. Це невдоволення поступово накопичувалось», – сказала вона.

Ганна Маляр підкреслила, що події у бєлгородській області – це внутрішньоросійські тенденції, продиктовані бажанням громадян змінити політичний устрій країни та припинити криваву війну, яку розв’язав кремль.

«Слобідський край» зібрав хронологію подій двох днів «визволення БНР» за матеріалами з відкритих джерел.

22 травня

Зранку російські телеграм-канали почали писати про «масований обстріл» Грайворонівського району бєлгородської області. Згодом повідомили про «прорив українських диверсантів» на територію бєлгородської області рф.

О 9:45 добровольці легіону «Свобода Росії» опублікували відеозвернення, в якому закликали росіян боротися проти путінського режиму за «вільну Росію» та майбутнє цієї країни. 

О 12:02 губернатор гладков заявив, що на село Нова Таволжанка скинуто вибуховий пристрій, й визнав, що йдеться про БПЛА.

Близько 13:50 легіон «Свобода Росії» та Російський добровольчий корпус заявили, що звільнили населені пункти Козинку та Гора-Подол бєлгородської області рф у рамках створення демілітаризованої зони на кордоні з рф, а до Грайворона зайшли передові загони.

О 14:10 губернатор гладков заявив, що на територію Грайворонського округу зайшла «диверсійно-розвідувальна група ЗСУ».

На це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що «єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Україна із цікавістю спостерігає за подіями в бєлгородській області росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку».

Представник ГУР МО України Андрій Юсов підкреслив, що рейд у російському регіоні проводять винятково бійці «Легіону» та РДК – громадяни рф.

О 18:04 губернатор гладков заявив, що в регіоні запроваджено режим контртерористичної операції. 

О 20:34 російський добровольчий корпус повідомив про захоплення у бєлгородській області російської БМП.

Українське ГУР повідомляє, на ядерному об'єкті і в бєлгороді почалася евакуація. А «Легіон свободи Росії» каже, що залишається в сусідніх з Україною російських селах.

У ніч проти 23 травня в будівлі федеральної служби безпеки (фсб) рф у бєлгороді прогримів вибух. Місцеві пабліки повідомляють, що з будівлі на вулиці Преображенській підіймається стовп диму.

23 травня

О 7:38 у легіоні «Свобода Росії» повідомили, що «зустріли світанок на звільненій території та рухаємось далі».

11:00  ГУР МО України повідомило, що російська федерація терміново проводить евакуацію сховища ядерних боєприпасів «бєлгород-22».

«У терміновому режимі об’єкт «бєлгород-22» – сховище ядерних боєприпасів – рашисти так само евакуюють. Воно неподалік грайворона», – розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

12:10 «Легіон» та РДК заявили, що продовжують звільняти бєлгородську область.

О 15:00 у москві  на російському тб виступив путін, який у своїй промові навіть не згадав ситуацію у бєлгородській області.

Станом на 16:00 «Легіон» та РДК охопили діями своїх обмежених за чисельністю груп фронт у 40 кілометрів. Заходили вони на легкоброньованій техніці, а зараз уже обзавелися трофейними БТР-82А та БТР-80.

О 17:39 губернатор гладков повідомив про припинення дії «режиму контртерористичної операції» у бєлгородській області. «Ухвалено рішення про скасування правового режиму контртерористичної операції на території Бєлгородської області», – написав він у тг-каналі.

При цьому добровольці заявили, що «Русский Добровольческий Корпус» та «Свобода Росії» контролюють лінію до сорока кілометрів уздовж кордону, від Грайворона до Щєтіновки. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися