Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Збитень: зігріваємося в холоди

26.01.2019 13:00
фото kak-vkusno.com
фото kak-vkusno.com
Думка, що в холодні дні зігріє тільки келишок вина або чогось міцнішого, насправді помилкова. Не тільки зігріти, а й підбадьорити організм допоможе... старовинний напій збитень. Саме він – чудовий засіб не тільки для зігрівання, а й для зміцнення здоров’я.

Збитень – це старовинний гарячий слов’янський напій, який виготовляють на основі меду й води з додаванням трав і прянощів. Саме ці компоненти наділяють його лікувальними властивостями й роблять корисним для здоров’я.
Уперше в слов’янських літописах збитень згадується ще в 1128 році. Але тоді він називався перевар, потім – узвар і вар, збитнем почав іменуватися дещо пізніше. Пили його зазвичай гарячим, як зігрівальний і зміцнювальний засіб. Він був досить популярним напоєм у населення того часу, існували навіть «збитні курені», в яких збитень подавався всім охочим у спеціальних глиняних кухлях наприкінці трапези.
Збитнем торгували на рознос вуличні торговці, називалися вони збитенщикі. Вони носили за спиною так званий збитеник, прабатька самовара, усередині якого була труба з піддувалом. У кожного збитенщика був унікальний рецепт, адже основне в рецепті – це мед, причому чим більше, тим краще, а кількість і різновид інших інгредієнтів були в кожного свої.

фото grnt.ru

 Аж до XVII століття рецепт цього напою був безалкогольний. Алкогольний варіант з’явився у XVIII столітті, його міцність становила від 4 до 7 %. Коштував алкогольний збитень спочатку дорого, тому дозволити його собі могли тільки багаті люди. Тільки за часів Петра I він став більш доступним.

Вважається, що назва – «збитень» – походить від дієслова «збивати». Це пов’язано зі старовинним способом приготування цього напою. Зазвичай його готували у двох посудинах – в одній настоювали мед, а в іншій – лікарські трави.
Потім обидва компоненти з’єднували й ретельно розмішували – збивали.

Користь збитню легко пояснюється його складом: мед, обов’язкові прянощі (лавровий лист, гвоздика, кардамон, імбир, кориця, чорний або запашний перець), іноді фрукти або сухофрукти, лікарський трави (ромашка, шавлія, звіробій, чебрець, м’ята). Ці складові корисні самі по собі, а об’єднані в напої, перетворюються на цілющий еліксир, який зміцнює організм і допомагає йому боротися з різними захворюваннями. Завдяки своїм компонентам збитень діє як тонізуючий, зміцнювальний або протизапальний засіб, добре впливає на серцево-судинну і нервову системи.
Існує кілька видів збитню: алкогольний та безалкогольний, заварний і простий. Заварні збитні більш складні у приготуванні, тому що їх готують методом зброджування медового сусла з різними приправами, іноді додаються патока і цукор. Такі збитні схожі на медове пиво або на брагу.
Пити збитень можна і гарячим, і холодним. У спекотні літні дні він не лише вгамує спрагу, а й наповнить організм енергією і вітамінами.

Увага: Збитень може завдати шкоди лише у разі індивідуальної непереносності деяких інгредієнтів, а також людям з алергією на продукти бджільництва.  
Не рекомендується хворим на цукровий діабет; обережно його слід вживати людям, які мають захворювання печінки й нирок.

Збитень яблучний

Знадобляться:
мед – 200 г,
вода – 1,5 л,
яблука – 2 шт.,
сушена м’ята – 2 ч. л.,
імбир свіжий – за смаком,
кориця (паличка) – 1 шт.,
гвоздика – 4 шт.,
запашний перець горошком – 3 шт.

Яблука помити й нарізати на часточки разом зі шкіркою, покласти в каструлю. Шматочок кореня імбиру почистити, порізати тонкими скибочками й додати до яблук. Туди ж покласти корицю, гвоздику, запашний перець і м’яту. Налити води, довести до кипіння, накрити кришкою, зменшити вогонь і варити 15 хвилин. Потім зняти каструлю з плити, додати мед, перемішати й дати настоятися під кришкою ще хвилин 15–20.

Збитень з журавлиною

Знадобляться:
мед – 200 г,
ягоди журавлини – 250–300 г,
кардамон – 15 шт.,
кориця мелена – 1 ч. л.,
лавровий лист – 1 шт.,
гвоздика – 3 шт., вода – 1,5 л.

Відтиснути сік з ягід. Ягідні шкурки залити водою, додати гвоздику, кардамон, корицю і кип’ятити 15 хвилин. За п’ять хвилин до закінчення варіння додати лавровий лист. Потім процідити відвар, додати мед і сік журавлини, розмішати. Потім збитень розігріти, але не доводити до кипіння.

Чорничний збитень на травах

Знадобляться:
вода – 1 л,
чорниця (можна заморожена) – 100 г,
мед – 2–3 ст. л.,
свіжий імбир – 50 г,
шавлія, материнка, липа або будь-які інші трави – за смаком.

У холодну воду покласти трави й тонко нарізаний імбир, довести до кипіння на слабкому вогні. Висипати ягоди, додати мед, знову довести до кипіння. Вимкнути, накрити кришкою і дати настоятися кілька хвилин. Потім процідити крізь сито і подавати гарячим. Замість чорниці можна взяти будь-які заморожені ягоди.

 

 

 

 

 

 

Автор:
Олеся Скачко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися