Закуска на святковий стіл: в’ялимо качину грудку
Знадобляться:
качина грудка (з шкіркою) – 1 шт.,
коньяк – 50 мл,
запашний перець – 5 шт.,
чорний перець горошком – 4 шт.,
гвоздика – 2 шт.,
розмарин – 1 гілочка,
чебрець – 0,5 ч. л.,
гострий червоний мелений перець – за бажанням,
сіль (крупна) – 2–3 ст. л.,
цукор (без верху) – 1 ст. л.
Спеції потовкти у велику крихту, перемішати із сіллю (сіль треба брати крупнокристалічну, тому що вона не так швидко розчиняється і добре всотує вологу з м’яса), цукром, червоним меленим перцем, додати коньяк. Качину грудку помити, обсушити. Зробити на шкірці надрізи до м’яса у вигляді ромбів, щоб м’ясо просолилося рівномірно.
Розподілити рівномірно подрібнені спеції по качиному м’ясу з усіх боків, а з боку шкурки втерти в надрізи, потім покласти грудку в пластиковий контейнер і поставити в холодильник на 6 годин. За цей час потрібно грудку перевернути два рази. Потім дістати, струсити сіль (вона не вся розчиниться). Розрізати качину грудку на дві половинки, промокнути їх від вологи паперовим рушником. Потім кожну половинку загорнути в чисту бавовняну тканину і покласти знову в холодильник на 4–7 днів для дозрівання.
За ці дні згортки з грудкою треба перевертати і змінювати тканину, бо вона буде вбирати вологу від м’яса – так потрібно робити перші два дні, потім грудка підсихає. Через тиждень грудка буде готовою остаточно. Подаючи на стіл, качине м’ясо порізати тонкими скибочками.
Спеції можна використовувати будь-які, але найкраще саме в такому поєднанні. Якщо не любите гострий смак, червоний перець можна не брати, а хочеться гострішого смаку – можна використати. Мелений червоний перець можна замінити сушеним стручком (половинкою або четвертинкою, додавати за смаком). Також можна додати ялівець (5 шт.) – він додасть ще більшого аромату.