Брак вітамінів навесні: як зміцнити організм і уникнути втоми

03.02.2025 16:49
Симптоми браку вітамінів та поради/Фото: volynpost.com
Симптоми браку вітамінів та поради/Фото: volynpost.com

Брак вітамінів ми особливо відчуваємо навесні. Постійна втома, сонливість – усе це наслідки гіповітамінозу (дефіциту вітамінів). І чим він більший, тим слабкішим стає наш імунітет, що, як відомо, призводить до захворювань. Зараз саме час подбати про те, щоб уникнути цього стану. 

У нас цей стан називають весняним авітамінозом, але цей вислів не зовсім правильний. Авітаміноз – це повна нестача всіх вітамінів, тобто абсолютно всіх, тому коректніше говорити про гіповітаміноз – частковий брак вітамінів і мінералів. 

Симптоми браку вітамінів в організмі навесні

Весняний гіповітаміноз може проявлятися різними симптомами, серед яких:

  •     Підвищена втомлюваність і сонливість.
  •     Погіршення стану шкіри, волосся та нігтів.
  •     Зниження імунітету й часті застудні захворювання.
  •     Погіршення настрою, дратівливість.
  •     Проблеми з концентрацією уваги.
  •     Порушення сну.
  •     М’язова слабкість.
  •     Підвищена кровоточивість ясен.

Серед причин браку вітамінів – зменшення сонячного світла протягом зимових місяців, підвищені енергетичні витрати організму під час холодів, стрес і психоемоційне навантаження.

Але головним усе ж таки є виснаження запасів вітамінів в організмі та їх недостатнє вживання в зимовий період. 

Наприкінці зими та навесні нам найбільше бракує аскорбінової кислоти. Чому саме її та які наслідки це має? Розберімося. 

Скажімо, каша, в якій міститься вітамін В, що влітку, що взимку однаково може бути присутньою на нашому столі, як і цільнозерновий хліб або м’ясо. А от овочі та фрукти, особливо свіжі, які мають у складі велику кількість вітаміну С – сезонні продукти.

Де їх взяти взимку? Можна використовувати заморожені, але ситуація з електрикою не найкраща, тому варто подумати про сушені фрукти – вони не втрачають вітамінів при такому способу обробки. Якщо ви не запасли їх, подумайте про це влітку – або наздоженіть зараз кислими фруктами. 

Добова потреба людського організму в аскорбіновій кислоті – 70–100 мг. Один середній апельсин містить близько 40 мг, 100 г чорної смородини – 270 мг, два середні ківі – близько 40 мг, стільки ж у грейпфруті, лимоні. Навіть у м’ясі є аскорбінова кислота. Інакше б, до речі, на землі не було ескімосів, які майже зовсім не їдять рослинної їжі.

А от вживати аскорбінки лікарі-дієтологи категорично не радять, синтетична аскорбінова кислота «живе» в організмі 2–3 години, у підсумку вона починає виводитися нирками, замилює середовище, кальцій відкладається у вигляді піску. 

У харчових продуктах аскорбінова кислота прикрита антиоксидантами, завдяки чому вона може запасатися організмом до трьох місяців. Тому влітку, пам’ятаючи про це, слід добряче вітамінізуватися, тобто споживати велику кількість овочів і фруктів, щоб надійшла достатня кількість аскорбінової кислоти та інших антиоксидантів.

Де «ховаються» вітаміни

Основою профілактики авітамінозу є правильне харчування з достатньою кількістю: свіжих овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, бобових, нежирного м’яса та риби, молочних продуктів, горіхів і насіння.

  • Вітамін D, приміром, міститься у жирній рибі, яєчних жовтках, печінці, молочних продуктах. 
  • Комплекс вітамінів групи В є у м’ясі, рибі, цільнозернових продуктах, бобових і горіхах.
  • Вітамін A у великій кількості є у моркві, гарбузі, шпинаті, печінці та яєчних жовтках. 

 П’ять рецептів вітамінних «бомб» для профілактики авітамінозу

Всі ці страви є доступними за ціною та простими у приготуванні, при цьому містять важливі вітаміни та мінерали для профілактики авітамінозу.

Рекомендується готувати їх регулярно, особливо в зимово-весняний період.

Вітамінний салат з моркви

Знадобляться: 

  • 2 середні морквини;
  • 1 яблуко;
  • 1 столова ложка соняшникового насіння;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 столова ложка олії.

Моркву та яблуко натерти на грубій тертці, додати насіння, полити лимонним соком та олією, перемішати.

Вівсянка з фруктами та горіхами

Знадобляться:

  • 1 склянка вівсяних пластівців;
  • 1 банан;
  • 1 жменя волоських горіхів;
  • 1 чайна ложка меду;
  • 2 склянки води.

Зварити вівсянку на воді, додати нарізаний банан, подрібнені горіхи та мед.

Імунний відвар з шипшини

Знадобляться:

  • 2 столові ложки сушеної шипшини;
  • 500 мл води;
  • 1 чайна ложка меду (за бажанням).

Шипшину залити окропом, настояти 6–8 годин, процідити, додати мед.

Печінковий паштет

Знадобляться:

  • 300 г курячої печінки;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 столові ложки олії;
  • сіль та перець на смак.

Печінку відварити, овочі обсмажити на олії, все подрібнити блендером до однорідної маси.

Вітамінний салат з квашеної капусти

Знадобляться: 

  • 200 г квашеної капусти;
  • 1 морква;
  • 1 яблуко;
  • 1 цибулина;
  • 2 столові ложки олії.

Моркву та яблуко натерти, цибулю дрібно нарізати, змішати з капустою, заправити олією.

Раніше ми надавали рецепти напоїв та страв, які допоможуть реанімувати печінку після свят.

Також ми писали про особливості зимового меню: які продукти обрати для сніданків та рецепти страв.

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися