Брак вітамінів навесні: як зміцнити організм і уникнути втоми
Брак вітамінів ми особливо відчуваємо навесні. Постійна втома, сонливість – усе це наслідки гіповітамінозу (дефіциту вітамінів). І чим він більший, тим слабкішим стає наш імунітет, що, як відомо, призводить до захворювань. Зараз саме час подбати про те, щоб уникнути цього стану.
У нас цей стан називають весняним авітамінозом, але цей вислів не зовсім правильний. Авітаміноз – це повна нестача всіх вітамінів, тобто абсолютно всіх, тому коректніше говорити про гіповітаміноз – частковий брак вітамінів і мінералів.
Симптоми браку вітамінів в організмі навесні
Весняний гіповітаміноз може проявлятися різними симптомами, серед яких:
- Підвищена втомлюваність і сонливість.
- Погіршення стану шкіри, волосся та нігтів.
- Зниження імунітету й часті застудні захворювання.
- Погіршення настрою, дратівливість.
- Проблеми з концентрацією уваги.
- Порушення сну.
- М’язова слабкість.
- Підвищена кровоточивість ясен.
Серед причин браку вітамінів – зменшення сонячного світла протягом зимових місяців, підвищені енергетичні витрати організму під час холодів, стрес і психоемоційне навантаження.
Але головним усе ж таки є виснаження запасів вітамінів в організмі та їх недостатнє вживання в зимовий період.
Наприкінці зими та навесні нам найбільше бракує аскорбінової кислоти. Чому саме її та які наслідки це має? Розберімося.
Скажімо, каша, в якій міститься вітамін В, що влітку, що взимку однаково може бути присутньою на нашому столі, як і цільнозерновий хліб або м’ясо. А от овочі та фрукти, особливо свіжі, які мають у складі велику кількість вітаміну С – сезонні продукти.
Де їх взяти взимку? Можна використовувати заморожені, але ситуація з електрикою не найкраща, тому варто подумати про сушені фрукти – вони не втрачають вітамінів при такому способу обробки. Якщо ви не запасли їх, подумайте про це влітку – або наздоженіть зараз кислими фруктами.
Добова потреба людського організму в аскорбіновій кислоті – 70–100 мг. Один середній апельсин містить близько 40 мг, 100 г чорної смородини – 270 мг, два середні ківі – близько 40 мг, стільки ж у грейпфруті, лимоні. Навіть у м’ясі є аскорбінова кислота. Інакше б, до речі, на землі не було ескімосів, які майже зовсім не їдять рослинної їжі.
А от вживати аскорбінки лікарі-дієтологи категорично не радять, синтетична аскорбінова кислота «живе» в організмі 2–3 години, у підсумку вона починає виводитися нирками, замилює середовище, кальцій відкладається у вигляді піску.
У харчових продуктах аскорбінова кислота прикрита антиоксидантами, завдяки чому вона може запасатися організмом до трьох місяців. Тому влітку, пам’ятаючи про це, слід добряче вітамінізуватися, тобто споживати велику кількість овочів і фруктів, щоб надійшла достатня кількість аскорбінової кислоти та інших антиоксидантів.
Де «ховаються» вітаміни
Основою профілактики авітамінозу є правильне харчування з достатньою кількістю: свіжих овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, бобових, нежирного м’яса та риби, молочних продуктів, горіхів і насіння.
- Вітамін D, приміром, міститься у жирній рибі, яєчних жовтках, печінці, молочних продуктах.
- Комплекс вітамінів групи В є у м’ясі, рибі, цільнозернових продуктах, бобових і горіхах.
- Вітамін A у великій кількості є у моркві, гарбузі, шпинаті, печінці та яєчних жовтках.
П’ять рецептів вітамінних «бомб» для профілактики авітамінозу
Всі ці страви є доступними за ціною та простими у приготуванні, при цьому містять важливі вітаміни та мінерали для профілактики авітамінозу.
Рекомендується готувати їх регулярно, особливо в зимово-весняний період.
Вітамінний салат з моркви
Знадобляться:
- 2 середні морквини;
- 1 яблуко;
- 1 столова ложка соняшникового насіння;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 1 столова ложка олії.
Моркву та яблуко натерти на грубій тертці, додати насіння, полити лимонним соком та олією, перемішати.
Вівсянка з фруктами та горіхами
Знадобляться:
- 1 склянка вівсяних пластівців;
- 1 банан;
- 1 жменя волоських горіхів;
- 1 чайна ложка меду;
- 2 склянки води.
Зварити вівсянку на воді, додати нарізаний банан, подрібнені горіхи та мед.
Імунний відвар з шипшини
Знадобляться:
- 2 столові ложки сушеної шипшини;
- 500 мл води;
- 1 чайна ложка меду (за бажанням).
Шипшину залити окропом, настояти 6–8 годин, процідити, додати мед.
Печінковий паштет
Знадобляться:
- 300 г курячої печінки;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки олії;
- сіль та перець на смак.
Печінку відварити, овочі обсмажити на олії, все подрібнити блендером до однорідної маси.
Вітамінний салат з квашеної капусти
Знадобляться:
- 200 г квашеної капусти;
- 1 морква;
- 1 яблуко;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки олії.
Моркву та яблуко натерти, цибулю дрібно нарізати, змішати з капустою, заправити олією.
Раніше ми надавали рецепти напоїв та страв, які допоможуть реанімувати печінку після свят.
Також ми писали про особливості зимового меню: які продукти обрати для сніданків та рецепти страв.
Читайте також:
Дірка в шифері: як швидко та бюджетно залатати
Пророщування насіння: чотири найкращі способи та корисні поради
Місячний календар здоров’я та краси на тиждень 24 лютого – 2 березня
Готуємо з «гуманітарки»: грузинський суп шешамаді
Клумба з багаторічників: що посадити, щоб квітнула весь сезон