Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Волоські горіхи: правила збирання та підготовки до зберігання

08.10.2023 10:20
Фото: medfond.com
Фото: medfond.com

Волоські горіхи – це смачна та корисна добавка до різних страв та закусок. Вони багаті на корисні жири, білки, вітаміни та мінерали, що робить їх популярними серед прихильників здорового харчування. Проте для того, щоб насолоджуватися всією смаковою та корисною цінністю волоських горіхів, важливо знати, коли і як їх збирати та зберігати.

Якщо ви щасливий володар хоча б одного дерева з волоськими горіхами, можна зимувати відносно спокійно. Їх ядра – цінний запас білків рослинного походження та купи мікроелементів і вітамінів. Лікарі рекомендують вживати протягом зими хоча б один-два горіхи на добу, щоб підтримувати організм, і насамперед мозок, у доброму стані. Але не ті горіхи, що на дереві, а ті, що в коморі. І головне – зібрати та підготувати врожай волоських горіхів так, щоб вони не зіпсувались.

 Коли та як збирати волоські горіхи

 Час збирання волоських горіхів залежить від їхньої зрілості. Так, зелені теж можуть піти в діло – наприклад, з них можна зробити смачне варення, але вам треба урізноманітнити меню. Тому уважно слідкуйте за деревом з горіхами.

Якщо ви бачите, що:

  • листя пожовкло і почало опадати;
  • самі горіхи почали падати на землю;
  • зовнішня оболонка змінила колір із зеленого на жовто-коричневий та почала розтріскуватися навколо плода;
  • сам горіх, якщо по ньому постукати, дає дзвінкий звук,

то починайте збір.

Якщо ви робите це на своїй садибі, у вас є можливість розтягнути процес – і це добре, бо горіхи не зріють одночасно на всьому дереві. Спочатку вистигають плоди на нижніх гілках з південної сторони, а останніми – на верхніх гілках. Ті горіхи, які дозріли на дереві, краще зберігаються і містять більше корисних речовин.

Тому спершу зберіть ті, що впали, до того ж ні в якому разі не залишайте горіхи на землі навіть на декілька годин – від вологи і роси вони почнуть швидко псуватися.

Потім обережно струшуйте з дерева і відразу ж піднімайте.

Ще один метод – постукувати по гілках, щоб впали ті плоди, що до цього «готові».

Збір краще проводити в декілька етапів – це більш клопітно, але результат буде кращим.  

Готуємо горіхи до зберігання

 Зрілі зняті горіхи потрібно очистити від шкіряної оболонки. Не зволікайте з цим процесом – у шкірці волоських горіхів дуже багато дубильних речовин, які мають гіркий смак. Чим довше на них залишається оболонка, тим більш гіркою може бути внутрішня частина, поступово стаючи абсолютно неїстівною.

 Якщо з якихось горіхів оболонка знімається із зусиллям, залиште їх на кілька днів у затіненому місці – за цей час вони дозріють, а після легко очистяться.

 Не варто чистити горіхи від оболонки без гумових рукавичок, а краще – у господарських, бо якщо їхній сік потрапить на ваші долоні, позбуватися цього темно-коричневого кольору буде важко та довго.

Тепер настає, мабуть, найважливіший та найвідповідальніший етап – сушка,  від якої залежить доля усього врожаю. Правильно просушені горіхи можуть зберігатися не один рік.

Можливо, ви коли-небудь натрапляли на горіх, який мав неприємний гіркий смак, або ще гірше – плісняву всередині? Це результат того, що горіхи неправильно висушені. Тому не пошкодуйте сил та часу, щоб зробити все як слід.

Правила та способи сушки волоських горіхів 

 Перед тим, як сушити волоські горіхи, їх треба промити в чистій воді. Робити це потрібно швидко, не дозволяючи сильно намокнути твердій оболонці.

Потім розсипати на свіжому повітрі, дозволяючи краплям просохнути, час від часу перевертаючи.

Чисті плоди перенести в тепле і сухе, затінене та добре провітрюване місце, розсипати в один шар та тримати там мінімум 2 тижні, також перемішуючи.

Потім можна покласти волоські горіхи для досушування в неглибокі картонні коробки. Також добре підійдуть посадкові лотки для овочевої розсади, в будь-якому разі вони не будуть потрібні в господарстві до самої весни. Ці ємності треба поставити поруч з батареями, котлами опалення, що працюють, або просто в теплих приміщеннях і тримати протягом місяця. Цього часу достатньо для того, щоб внутрішня частина плодів затверділа і стала придатною для використання в їжу.

Щоб прискорити процес сушки, можна скористатися електросушаркою або духовкою. Загальне правило – «вільне» розміщення горіхів.

Температура повинна становити 45–55°C, час – 4 години. Чим вища вологість продукту, тим нижчою повинна бути температура сушки.

У духовці максимальна температура – 60 градусів, час – до 3 годин, але не забувати трохи відкрити дверцята.

Горіхи, призначені для тривалого зберігання, краще покласти в сухе прохолодне місце. Не можна зберігати їх у підпіллі поруч з овочами – є ризик зіпсувати весь урожай через високу вологість.

Регулярно перевіряйте горіхи на наявність будь-яких ознак псування та видаляйте пошкоджені плоди.

Раніше ми писали, як зробити компост з падалиці .

Також ми писали про правила викопування та зберігання на зиму моркви

Читайте також: П'ять бабусиних рецептів проти фітофтори

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися