Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Що приготувати з моркви восени: оригінальні рецепти з «некондиції»

01.10.2023 15:50
Фото: alimero.соm
Фото: alimero.соm

Незабаром прийде час копати моркву, і навіть у досвідчених господарів утворюється брак. Не засмучуйтесь: навіть з "некондиції" можна приготувати дуже смечні та цікаві страви. 

Морква – один з найпопулярніших та корисних овочів, який став невід’ємною частиною нашого раціону. Цей оранжевий коренеплід багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що робить його важливим продуктом для збереження здоров’я.

 Користь моркви

  •     Багата вітамінами та мінералами. Містить вітамін А, К, С, В1, В2, В3, В6, фолієву кислоту, кальцій, калій, магній та інші корисні речовини, які покращують здоров’я шкіри, зору та зміцнюють кістки.
  •     Антиоксидантні властивості. Містить бета-каротин, який перетворюється в організмі на вітамін А, зміцнює імунітет та захищає клітини від пошкоджень вільними радикалами.
  •     Підтримка зору. Вітамін А в моркві допомагає підтримувати зорову функцію, запобігаючи нічній сліпоті та іншим проблемам з очима.
  •     Зниження ризику серцево-судинних захворювань. Регулярне вживання моркви допомагає знизити рівень холестерину в крові та підтримує здоров’я серця.
  •     Допомога шкірі. Бета-каротин підвищує вироблення колагену, що сприяє збереженню молодого вигляду шкіри та запобігає появленню зморшок.
  •     Покращення імунітету. Вміст вітамінів С та А сприяє підвищенню захисних функцій організму.
  •     Покращення травлення. Волокна в моркві допомагають підтримувати нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і запобігають запорам.

Тому дивимось, як цей скарб можна використати, не втративши жодної вітамінки.

Салат «Морква та гранат»

Знадобляться: 

  •          2 великі моркви (натерті на терці)
  •         1 гранат (зерна)
  •         1/4 чашки нарізаних горіхів
  •         сіль та перець за смаком
  •         2 ст. л. оливкової олії
  •         1 ст. л. лимонного соку

Готувати цей салат дуже швидко та просто – за лічені хвилини. 

Змішайте моркву, гранат та горіхи у великій мисці.

 Додайте оливкову олію та лимонний сік, добре розмішайте.

 Посоліть та поперчіть за смаком.

 Подавайте як легкий салат або гарнір до основної страви.

Морква по-марокканському 

Цей рецепт – з Північної Африки. 

Знадобляться: 

  • 4 великі моркви
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ч. л. гострої аджики
  • 1 ч. л. оцту
  • сік половини лимона 
  • 2 ст. л. олії
  • 1 ч. л. паприки
  • 1/2 ч. л. куміна
  • 1 пучок кінзи
  • сіль за смаком

Відваріть нечищену моркву майже до готовності – вона повинна стати м’якою, але не розвареною. Дайте охолонути.

Почистіть та наріжте моркву кружальцями товщиною 0,5 сантиметра. Поставте на вогонь сковороду, налийте олію, викладіть моркву, додайте всі приправи і часник, видавіть сік з половини лимона. 

Перемішайте, підсоліть, додайте аджику і оцет, ще раз ретельно перемішайте. 

Перекладіть моркву в салатницю. Наріжте і додайте до моркви кінзу, добре перемішайте. 

Дайте страві охолонути і подавайте на стіл – морква по-марокканському готова!

«Скландраусіс» – латиські пиріжки з морквою

Скландраусіс – це старовинна страва латиської кухні. Іноді його називають «скландським пряником», хоча по суті він є пиріжком з картопляно-морквяною начинкою. 

Знадобляться: 

  •  200 г моркви
  •  200 г картоплі
  •  1 яйце
  •  170 г борошна 
  •  0,5 ст. води
  •  120 г вершкового масла 
  •  2 ст. л. сметани
  •  2 дрібки солі (в тісто та в начинку)

В окремому посуді відваріть картоплю та моркву. 

Поки варяться овочі, приготуйте тісто. Влийте в миску воду, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, додайте дрібку солі та борошно. Замісіть тісто.

 Варену картоплю і моркву розімніть у пюре – знову ж таки окремо, у двох посудинах, додаючи по столовій ложці вершкового масла та сметани. Посоліть за смаком.

Збовтайте яйце і вилийте по половині в обидві начинки, перемішайте добре.

Розділіть тісто на 10 шматочків. Розкатайте кожен у коржик і сформуйте бортики. 

Спочатку викладіть на кожну заготівлю картопляну начинку, а поверх неї – начинку з моркви. 

Розмістіть ваші скландраусіси на деку і випікайте 25–30 хвилин за температури 200 градусів.

Випічка виходить незвичайною, яскравою та дуже смачною.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як правильно варити моркву 

Для багатьох страв використовують варену моркву. Щоб отримати від неї максимальну користь, необхідно дотримуватися правил приготування. 

  1.     Найкориснішим вважається чистити моркву не до, а після варіння. Тоді в ній зберігається більше поживних речовин, до того ж чистити варену моркву набагато простіше. 
  2.     Сиру моркву слід класти в холодну воду і варити трохи більше 20 хвилин на невеликому вогні. 
  3.     Перевірити готовність моркви можна за допомогою звичайної зубочистки. Якщо вона легко проходить через найтовстішу частину овочу, то він готовий.
  4.      Солити моркву слід після варіння під час приготування кінцевої страви (салату, супу, гарніру).

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися