Смачні страви до свят
Курник
фото vku.life
Знадобляться для тіста:
борошно – 500 г,
яйця – 1 шт.,
молоко – 200 мл,
свіжі пресовані дріжджі – 25 г,
сіль – 1 ч. л.,
цукор – 1 ст. л.,
олія – 3 ст. л.;
для начинки:
куряче філе – 600–700 г,
яйця – 4 шт.,
цибуля ріпчаста – 2 шт.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком,
олія – для смаження.
Розвести дріжджі в теплому молоці, додати цукор і склянку борошна, перемішати, поставити опару в тепле місце на 30 хвилин. Коли опара покриється пухирцями і збільшиться в об’ємі, додати в неї сіль, 1 яйце та олію, перемішати й додати ще 2 склянки борошна. Замісити м’яке податливе тісто, яке не липне до рук і столу. Потім скачати в кулю, покласти в миску, накрити зверху рушником і дати постояти ще 30 хвилин у теплому місці. Відварити в підсоленій воді філе до готовності, вийняти й остудити, дрібно порізати. Ріпчасту цибулю дрібно порізати і смажити на слабкому вогні в невеликій кількості олії до м’якості, додати до неї подрібнене куряче м’ясо і тушкувати разом 5–7 хвилин. Яйця відварити, порізати, додати до м’яса, посолити й поперчити за смаком. У літній сезон у начинку можна додавати солодкий червоний болгарський перець.
Готове тісто вимісити й розділити на дві частини. Одну частину розкачати за формою дека. Змастити деко олією або маргарином і акуратно перенести тісто на деко (можна за допомогою качалки – посипати тісто борошном, нещільно намотати його на качалку, перенести й розмотати). Готову начинку рівномірно викласти на тісто, зайве тісто обрізати. Розкачати тонко другу частину тіста й розкласти її зверху начинки, защипнувши краї. Обрізані шматочки тіста добре розкачати, порізати на тонкі смужки і прикрасити ними зверху курник. Потім зробити зверху проколи, щоб під час випікання випустити зайву вологу. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 35–40 хвилин. Щоб верх був рум’яним, можна змастити курник зверху збитим яйцем, але вже після того, як він трохи сам підрум’яниться.
Курячий рулет із сиром і чорносливом
фото good-menu.ru
Знадобляться:
куряча грудка – 3 шт. (600–700 г),
твердий сир – 150–200 г,
чорнослив – 200 г,
майонез – 2–3 ст. л.,
олія – для змащення,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Якщо чорнослив сухий, його можна попередньо замочити в гарячій воді на 10–15 хвилин, потім воду злити. Курячі грудки промити, підсушити паперовим рушником. Для рулету з курки бажано робити більший пласт курячого м’яса. Щоб отримати саме такі пласти, треба ножем збоку підрізати кожну грудку, але не до кінця, потім розкрити, підрізавши філе, як книжку. Відбити розкриті «книжечки» кухонним молоточком, а щоб бризки від м’яса не забруднили стіл, робити це краще, заздалегідь накривши грудки харчовою плівкою. Відбивати слід ретельно, але так, щоб не наробити у філе дірок. Потім змастити кожне філе майонезом по всій поверхні, посолити й поперчити, викласти зверху чорнослив на однаковій відстані один від одного, адже рулетик доведеться згортати. Натерти сир на грубій тертці і присипати зверху на чорнослив, потім акуратно згорнути рулет, підвертаючи краї всередину. Отримані рулети викласти на змащене маслом деко й запікати в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 30 хвилин, до рум’яності. Подавати можна як гарячими – з розплавленим усередині сиром, так і охолодженими, коли сир затвердіє, тоді рулети можна буде нарізати пластинками.
Салат зі смаженими крабовими паличками
Знадобляться:
крабові палички – 200 г,
морква – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
шампіньйони свіжі – 200 г,
майонез – 2 ст. л.,
олія – 2 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Моркву відварити до готовності. Цибулю почистити й порізати півкільцями. Гриби помити під проточною водою і порізати невеликим пластинками. На олії спочатку обсмажити цибулю до золотистого кольору, перекласти в тарілку, потім на тій самій олії посмажити гриби до випаровування рідини, перекласти в тарілку й дати охолонути. Крабові палички порізати смужками і обсмажити в тій же сковороді 2–3 хвилини. Варену моркву натерти на дрібній тертці, зелень дрібно порізати. Перекласти всі продукти в салатницю, додати майонез, перемішати, сіль і чорний мелений перець додати за смаком.
Вареники із сиром: готуємо головну страву української Масниці
СТОВ «Гусарівське» помалу відроджується: обзавелося птаством, примножує дійну череду
Мор риби на Харківщині: в екоінспекції розповіли, скільки риби загинуло
Масовий мор риби на Харківщині: прокуратура розпочала розслідування