Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Портулак – не бур’ян, а супер-їжа: корисні властивості та три смачні рецепти

28.08.2024 17:20
Фото: "Слобідський край"
Фото: "Слобідський край"

Ви, напевно, не один раз із досадою та злістю видирали його з корінням зі своїх грядок: нахаба-портулак розмножується з космічною швидкістю. Але про те, що це не тільки делікатес, а й скарбниця вітамінів і мінералів, у нас поки ще мало хто знає. 

Знайомий незнайомець портулак

Портулак – рід рослин, що включає понад 100 різних видів, хоча й дуже схожих між собою. Однак тільки один з них можна вживати в їжу – портулак городній. Та не тільки можна, а й потрібно! 

Портулак – сукулентна рослина заввишки до 20 см, що характеризується червоними стеблами й зеленим листям. Якщо дозволити портулаку розростися, він вкриє всю землю щільним килимом м’ясистої зелені. Ймовірно, тому його вважають як чудовим ґрунтопокривним, так і бур’яном!

Портулак походить з тропічних областей Східної півкулі й нині поширився в багатьох регіонах землі з теплим кліматом. Портулак городній культивують у Мексиці, в ЄС, у країнах Східної Європи, на Далекому Сході та в країнах Центральної Азії.

Він стійкий і до зміни температур, і життєздатний там, де інші види трав і салатів не здатні вижити. Люди вживали його в їжу понад 3000 років тому: причому не тільки бідняки – відомо, що салати з портулаку подавали до королівських столів у Франції. Добре відомий історичний рецепт салату, який полюбляв англійський король Карл II: приправлені олією та лимонним соком листя салату, квітів огірочника, пелюсток календули та листя портулаку.

Портулак включають у сучасні вишукані меню: зараз у популярних ресторанах Європи подають страви на основі гранату, козячого сиру та листя портулаку. Його також смажать у клярі, використовують в омлетах, поєднують з йогуртом і помідорами, а також варять, щоб подати з панірованою цибулею та відвареною картоплею. 

Секрет тут простий: портулак приємний на смак – соковите листя ароматне і трохи нагадує лимон. Він похрускує, як молодий огірочок, а його стебла злегка пікантні.

Цілющі властивості портулаку

Секрет портулаку в тому, що він, окрім чудових смакових якостей, має цілющі властивості. Одна чашка сирого портулаку містить:

  • вітамін А – 63 % від добової норми;
  • вітамін С – 10 % від добової норми;
  • магній – 7 % від добової норми;
  • залізо – 5 % від добової норми. 

Портулак допомагає в лікуванні метеоризму, розладів працездатності нирок, захворювань сечостатевої системи, а також у разі порушення сну. Завдяки властивості знижувати рівень цукру в крові портулак використовується в медицині для лікування хворих з легкою формою цукрового діабету.

Дієтологи рекомендують вживання цієї рослини тим, хто бажає схуднути або зберегти свою звичну вагу, через вміст у складі рослини легкозасвоюваного білка, органічних кислот (щавлевої та нікотинової), вітамінного комплексу (С, В2 і РР), глікозидів, каротину, мінеральних солей і цілого списку мікроелементів.

Його також застосовують у косметології – додають цей компонент до складу масок, засобів для стимуляції загоєння фурункулів, видалення шрамів і пігментації.

 Сік портулаку допомагає при запаленнях від укусів комах – комарів, бджіл, а також у разі укусів отруйних змій. Ця рослина чинить протизапальну, заспокійливу, протимікробну, протигрибкову, знеболювальну та омолоджувальну дію.

Попри такі корисні властивості, краще вживати портулак у помірній кількості або повністю уникати його в разі вагітності чи при каменях у нирках. Ця рослина, як і щавель, також містить велику кількість щавлевої кислоти.

Але будьте уважні якщо ви вирішили розвести у себе портулак для вживання в їжу, знайте: якщо портулак знаходить сприятливе середовище, він має тенденцію розростатися без обмежень, настільки, що стає справжнім бур’яном і «заб’є» всі інші культури на вашому городі .

І в суп, і в салат, і в напій

В їжу використовують листя й верхні молоді частини пагонів, які зрізають до початку цвітіння, бо після цвітіння листя грубішає і не годиться для вживання – як у сирому вигляді, так і у вареному та тушкованому. Портулак добре гармонує з першими стравами, овочевими салатами та пікантними соусами. Крім того, портулак маринують і солять на зиму.

Листя й молоді пагони в сирому вигляді використовують для салатів, а варені – для підлив. Їх солять, тушкують, маринують, додаючи прянощі, спеції (аніс, перець, моркву, коріандр (кінзу) тощо), тушкують із томатами, готують яєчню в оточенні тушкованих гілочок портулаку. 

Він чудово поєднується з картоплею, огірками або помідорами. Зелень втамовує спрагу, підвищує апетит і життєвий тонус. Рослину також використовують як спецію і пряносмакову добавку в соуси та майонези.

Цікаво також, що портулак відмінно заморожується! У домашніх умовах його пагони бланшують 4–5 хвилин, потім відкидають на друшляк, дають стекти воді, розфасовують порційно по пакетах і кладуть у морозилку.

Нерідко свіжі молоді листочки й пагони цієї рослини настоюють на виноградному вині. Такий напій вирізняється чудовим смаком і високими лікувальними властивостями.

Рецепти з портулаком

Портулак з йогуртом і часником по-турецькому

Знадобляться: 

портулак – пучок;

йогурт – 300–500 мл;

часник – 2 зубчики;

сіль – на смак;

оливкова олія;

суха м’ята.

Портулак помити й нарізати дрібними шматочками.

Зубчики часнику натерти на тертці або пропустити через прес.

Портулак і часник викласти в миску та заправити йогуртом.

Дати настоятися, щоб часник передав свій аромат салату.

Має вийти рідка закуска. Сіль додайте на смак, а можна взагалі не солити. Можна додати для краси оливкову олію, виливши її смужкою на поверхню салату. Останній штрих – щіпка сухої м’яти.

Маринований портулак

Знадобляться: 

портулак – 500–700 г;

часник – 3–4 зубчики;

зонтики кропу – 4–5 шт.;

чорний перець горошком – 1 ч. л.;

лаврове листя – 2–3 шт.;

сіль – 2 ч. л.;

цукор – 1 ч. л.;

яблучний оцет – 4 ст. л.;

вода – 1 л.

Портулак зібрати, перебрати, промити, обдати окропом або трохи бланшувати в каструлі на плиті.

На дно ємності для маринування покласти зонтики кропу, лаврове листя, часник і перець горошком. Викласти туди портулак.

Для маринаду закип’ятити воду та додати сіль і цукор. Влити оцет. Закип’ятити маринад і вилити в ємність. Під дією маринаду портулак набуде жовтого кольору. Накрити кришкою та залишити маринуватися на три доби.

Готовий маринований портулак змінює колір, маринад залишається прозорим.

Викладаємо готовий портулак на тарілку і подаємо як закуску, заправивши олією та цибулею.

Портулак зі стручковою квасолею

Знадобляться: 

портулак – 400 г;

квасоля стручкова – 400 г;

цибуля ріпчаста – 200 г;

перець болгарський – 1 шт.;

перець гострий – 1/2 шт.;

часник – 4 зубчики;

сіль – 1 ст. л. (без верху);

олія – 80–100 мл;

вода для квасолі – 1,5 л.

Часник, цибулю та перець очистити, портулак ретельно промити й перебрати.

У киплячу воду всипати сіль і влити оцет. Висипати квасолю й варити 7 хвилин, потім відкинути на друшляк і остудити холодною водою.

Нарізати квасолю шматочками. Портулак помити й перебрати, нарізати шматочками.

Цибулю нарізати півкільцями та обсмажити в олії. До цибулі додати квасолю. Потім викласти портулак. Перемішати все й тушкувати під кришкою 10–15 хвилин.

Тим часом дрібно нарізати перець і часник. Покласти їх у сотейник до решти овочів, додати сіль і перець.

Залишити на вимкненій плиті хвилин на 5 під кришкою, потім подати до столу.

Раніше ми писали, що можна приготувати з часнику на зиму

А також ми писали, що приготувати з дрібної картоплі

Ще ми писали про шість перевірених рецептів малосольних огірків.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися