Пісно та смачно: три рецепти випічки для дітей та дорослих
Різноманіття хочеться навіть у піст. Радимо приготувати смаколики за нашими рецептами – вони сподобаються і дорослим, і дітям.
Пісне лимонно-імбирне печиво
Знадобиться:
- пшеничне борошно – 100 г,
- вода – 100 мл,
- оливкова олія – 40 г,
- свіжий імбир – 30 г,
- лимон – 1 шт.,
- мед – 1 повна ст. л.,
- розпушувач для тіста – 1 ч. л.
Лимон очистити від кісточок і шкірки, м’якоть подрібнити блендером. Імбир потерти на дрібній тертці. Змішати мед з теплою водою (трохи, щоб розчинився).
Перемішати 100 мл води, просіяне борошно, розведений мед, розпушувач, оливкову олію, імбир і лимон: тісто має вийти густим. Його густоту можна регулювати кількістю води: якщо тісто вийшло рідкуватим, додати борошна.
Замішане тісто накрити та залишити на 10–15 хвилин у кімнатній температурі.
Духовку нагріти до 150 градусів, вистелити деко фольгою, з тіста зліпити печиво бажаної форми і випікати 15 хвилин.
Ми писали також про Великий піст: як його дотримуватися та рецепти пісних страв.
Пісні бананові оладки
Знадобляться:
- банани стиглі – 1–2 шт. залежно від розміру,
- вівсяні пластівці – 0,5 склянки,
- борошно – 1,5 склянки,
- цукор – 2–4 ст. л.,
- розпушувач – 2 ч. л.,
- кориця (за бажанням) – 1 ч. л.,
- вода – 2 склянки,
- олія – 1 ст. л. у тісто + 3–4 ст. л. для смаження,
- варення або мед для подачі (за бажанням).
У великій мисці розім’яти банани виделкою або перемолоти блендером до стану пюре і потім змішати з водою.
Перетерти вівсяні пластівці у борошно (за допомогою, наприклад, кавомолки). Змішати всі сухі інгредієнти в окремому посуді. Додати бананову суміш та добре все перемішати. У тісто влити ложку олії і знову все ретельно перемішати.
Добре розігріти сковорідку та налити в неї одну столову ложку олії, потім викладати на неї оладки за допомогою ложки. Вони повинні смажитися на помірно середньому вогні з одного боку приблизно 2–3 хвилини до золотистого кольору.
Перевернути оладки на інший бік, підсмажити ще пару хвилин, до рум’яності – і все, страва готова!
Подавати пісні бананові оладки краще теплими, з варенням або медом.
А ще ми писали також про Великдень та Великий піст 2024: коли відзначатимуть у цьому році
Пісний пиріг на каві
Знадобляться:
- кава (мелена або розчинна) – 2 ч. л.,
- окріп – 250 мл,
- цукор – 100 г,
- мед – 2 ст. л.,
- борошно – 250 г,
- мак та родзинки – за смаком,
- ванілін – 6 г,
- розпушувач – 10 г.
Каву заварити в окропі. Додати цукор, ванілін, мед та ретельно перемішати.
Борошно перемішати із сіллю та розпушувачем. Потрошку борошна додати до кави та замішати тісто. Тісто повинно бути як густа сметана. Додати в тісто мак та родзинки, знову перемішати.
Форму для випікання змастити олією, застелити папером для випічки та вилити тісто. Можна скористатися мультиваркою – також чашу змастити олією та поставити на режим «випічка».
Якщо використовується духовка, розігріти її до 180 градусів. Поставити пиріг випікати на 35–45 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.