Кольорова кулінаротерапія, або Розфарбуємо наш раціон собі на користь
Колаж Бріани Янковської
Горіхові баклажани на закуску
Фото: cookpad.com
Знадобиться: 2 великі баклажани, 2–3 зубчики часнику, маленький пучок кінзи, 200 г волоських горіхів, олія, сіль і перець за смаком.
Подрібніть у блендері або ступці горіхи до стану великої крихти. Дрібно наріжте кінзу і змішайте її з горіхами, додайте роздавлений часник, сіль і перець і добре перемішайте, краще рукою. Начинка готова. Тонко розріжте баклажани уздовж, не знімаючи шкурки, і підсмажте на середньому вогні в олії з обох боків. На змащене жиром деко викладіть смажені смужечки баклажанів, покладіть на кожну 1–2 ст. л. начинки й заверніть рулетиком. Якщо баклажани нарізані затовсто, можна скріпити рулетики зубочистками, щоб не розкривалися. А можна не морочитися з рулетиками, а оформити закуску бутербродом-тістечком, розмістивши начинку між двома смужками смажених баклажанів. Поставте деко в духовку, нагріту до 190 ºС. Через 20 хвилин закуска готова.
Перець, фарширований рисом і морквою
Фото: ayurveda-center.com.ua
Знадобиться: 500 г тонкостінного зеленого солодкого болгарського перцю, 0,5 склянки рису, 4 моркви, 4 цибулини, 3 ст. л. олії, 4 помідори, пучок петрушки, по 2 родзинки на кожний перчик, сіль, мелений перець, цукор за смаком.
Помийте перці й видаліть плодоніжки разом з насінням. Рис відваріть до напівготовності у великій кількості підсоленої води, відкиньте на друшляк. Очистіть цибулю й моркву очистити. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на грубій тертушці. Зніміть шкірку з помідорів і дрібно наріжте їх. Розігрійте на сковорідці 2 ст. л. олії і тушкуйте, помішуючи, 3/4 цибулі й моркву до прозорості. Змішайте рис із овочами й посоліть-поперчіть за смаком. Заповніть цією сумішшю перці, додавши в кожний по дві родзинки. Складіть перці в каструлю й залийте соусом. Для його приготування злегка обсмажте рештки цибулі на олії, додайте подрібнені помідори, дрібно нарізану петрушку, посоліть і поперчіть за смаком, за необхідності додайте цукру. Коли закипить - можна заливати перці. Тушкуйте їх близько півгодини під закритою кришкою при слабкому кипінні. Перці подавайте теплими, полив соусом, в якому вони тушкувалися, можна додати й сметани.