Готуємо смачні соуси: краснодарський, з хріном та кетчуп
Соус «Бурштиновий» з яблуками, сливами і хроном
фото russianfood.com
Завдяки яблукам і сливам соус виходить помірно солодким, злегка кислуватим. Якщо ви любите гострий соус, кількість хрону можна збільшити, для отримання більш м’якого смаку — зменшити. Сливи підходять будь-якого сорту, головне — щоб смак у них був яскраво вираженим.
Знадобляться:
корінь хрону – 200 г,
яблука – 2 шт.,
сливи – 4–5 шт.,
морква – 1 шт.,
яблучний оцет (6 %) – 70 мл,
цукор – 1 ст. л.,
сіль – 1 ч. л.,
окріп – 100 мл.
Яблука і моркву помити, почистити й нарізати довільними шматочками, сливи помити, видалити кісточки. Подрібнити продукти, скориставшись блендером або м’ясорубкою, в однорідну масу. Перекласти в каструлю, залити окропом, перемішати, додати сіль і цукор і поставити на середній вогонь. Варити після закипання приблизно 15–20 хвилин, у кінці додати оцет і перемішати. Для тривалого зберігання розлити соус у заздалегідь стерилізовані банк, закатати, перевернути й дати охолонути. Якщо планується споживати соус відразу, після остигання накрити пластиковою кришкою і зберігати в холодильнику.
Домашній краснодарський соус
Цей соус робиться на основі томатного і яблучного пюре, а прянощі додають йому цікавого смаку й аромату. Ним можна замінювати томатну пасту в супах і борщах, а також використовувати замість кетчупу для других страв.
Знадобляться:
помідори – 1 кг,
яблука – 500 г,
часник – 6 зубчиків,
оцет (9 %) – 1,5 ст. л.,
сіль – 1 ч. л. (або за смаком),
цукор – 2 ч. л. (або за смаком),
чорний мелений перець – за смаком,
червоний мелений перець – за смаком,
кориця мелена – за смаком,
мускатний горіх мелений – за смаком.
Помідори помити, розрізати навпіл, залити водою і поставити на вогонь. Яблука помити, розрізати навпіл, видалити серцевину з насінням, покласти в каструлю з помідорами і трохи проварити їх разом 10 хвилин, остудити. Потім протерти помідори і яблука через сито в пюре, стежачи, щоб у масу не потрапили шкурки й насіння з помідорів. Знову поставити на вогонь помідорно-яблучне пюре, проварити його 20–25 хвилин, додати в масу сіль, цукор, спеції і варити ще 10 хвилин. Потім видавити в соус часник, влити оцет і варити ще 5 хвилин. Розлити в гарячому вигляді по заздалегідь стерилізованих банках, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути. Зберігати у прохолодному місці. З такої кількості продуктів виходить 3 банки по 0,5 л. Для більшої кількості соусу інгредієнти потрібно збільшити пропорційно.
Кетчуп з яблуками
фото dachamechty.ru
Знадобляться:
помідори – 2,5 кг,
яблука – 500 г,
цибуля ріпчаста – 200 г,
перець гострий – 1 шт.,
оцет (9 %) – 80 мл,
гвоздика мелена – 0,25 ч. л.,
цукор – 200 г,
сіль – 1–2 ст. л.,
кориця мелена – 0,5 ч. л.,
чорний мелений перець – 2 ч. л.
Яблука та помідори помити, у яблук зрізати шкірку й видалити серцевину з насінням, цибулю почистити, у гіркого перцю видалити коробочку з насінням. З помідорів вичавити сік, яблука разом з цибулею і гострим перцем перекрутити на м’ясорубці. Вилити в каструлю томатний сік, додати яблучно-цибулеве пюре, довести до кипіння, всипати сіль, цукор і спеції і варити на слабкому вогні до потрібної густоти приблизно 2 години. Потім розлити гарячий кетчуп по заздалегідь стерилізованих банках, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути.