Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Гарбуз на зиму: маринуємо та робимо варення і цукати

17.10.2019 08:00
фото dom-sad-og.ru
фото dom-sad-og.ru
Гарбуз можна зберігати не тільки в цілому вигляді, а й в’ялити, робити цукати, маринувати — рецептів дуже багато, головне — не боятися експериментувати. Основна умова — гарбуз повинен бути стиглим. Підійдуть для переробки також плоди з пошкодженою шкіркою або відламаним хвостиком, тобто ті, які цілими зберігати довго не вийде.

В’ялений гарбуз в духовці


фото povar.ru

Знадобляться:
гарбуз – 1 кг,
цукор – 200 г,
кориця – 1 ч. л.,
вода – 1 склянка.

Гарбуз помити, обсушити, порізати на кілька частин і поставити запікатися в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на одну годину. Потім дістати і дати гарбузу охолонути. Коли він охолоне, почистити його від шкірки та насіння і порізати шматочками приблизно 2 см завтовшки. Викласти їх на сухе деко, зверху посипати цукром, поставити знову в духовку і не включаючи її, залишити на кілька годин, можна на ніч. Потім скласти часточки в глибокий посуд, який можна буде нагріти в духовці, залити сиропом (у склянці теплої води розвести цукор), перемішати і поставити в розігріту до 100 градусів духовку на 10 хвилин. Потім злити весь сироп і далі в’ялити гарбуз в духовці при температурі 100 градусів, щоб він підсох після просочення сиропом.

Затим гарбуз дістати, пересипати корицею і знову поставити в духовку на 5–6 годин при мінімальній температурі — 50–80 градусів. Після вийняти часточки і розкласти на рівній поверхні так, щоб вони не торкалися одна одної. У такому вигляді залишити їх на 3 дні. Щоб прискорити процес, можна розрізати великі часточки на дрібніші шматочки.

Гарбуз «Ананасовий» на зиму


фото povar.ru

Знадобляться:
гарбуз (вже очищений) – 750 г,
вода – 750 мл,
цукор – 6 ст. л.,
перець духмяний горошком – 3 шт.,
гвоздика – 3 шт.,
оцет 9 % – 1,5 ст. л.

Гарбуз почистити від шкірки, вирізати насіння і волокна,взяти 750 г і порізати невеликими шматочками. У велику каструлю налити воду, нагріти, додати цукор, запашний перець, гвоздику і довести до кипіння. У киплячий сироп покласти шматочки гарбуза і варити з моменту закипання 15–20 хвилин до м’якості гарбуза. В кінці варіння влити оцет, перемішати і прибрати з вогню. Розкласти гарбуз у заздалегідь стерилізовані сухі банки, залити сиропом, закатати, перевернути, укутати і дати охолонути.

Цукати з гарбуза


фото povar.ru

Знадобляться:
гарбуз – 1 кг,
цукор – 1,2 кг,
гвоздика – 2 шт.,
кориця (в паличках) – 2 шт.,
апельсин – 1 шт.,
вода – 700 мл.

Гарбуз помити, зрізати шкірку і видалити насіння. Очищений гарбуз нарізати на невеликі шматочки і перекласти в каструлю. Приготувати сироп: налити в каструлю воду, розвести в ній цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і варити кілька хвилин до загустіння. Залити цим сиропом шматочки гарбуза, довести до кипіння і варити 5 хвилин на маленькому вогні. Прибрати з вогню, охолодити шматочки гарбуза до кімнатної температури. Потім додати в каструлю з гарбузом корицю і гвоздику, вичавлений з апельсина сік і знову поставити на вогонь. Процес кип’ятіння і охолодження повторити 5–6 разів, поки цукати не стануть напівпрозорими. Потім дістати їх, дати стекти сиропу, викласти на застелене пергаментом деко і поставити в розігріту до 50 градусів духовку на 40 хвилин. Після дістати і досушувати до готовності при кімнатній температурі. Коли цукати стануть сухими, перекласти в будь-яку відповідну ємність для зберігання.

Маринований гарбуз


фото milaclub.com

Знадобляться:
гарбуз – 1 кг,
вода – 500 мл,
цукор – 1,5 ст. л.,
гвоздика – 8 шт.,
перець духмяний горошком – 6 шт.,
кориця (паличка) – 1 шт.,
мускатний горіх – за смаком,
імбир сушений – 1 щіпка,
оцет 9 % – 2,5 ст. л.

Гарбуз почистити, зрізати шкірку і вирізати насіння, порізати кубиками, викласти в каструлю і залити водою, змішаною з оцтом і цукром. У такому маринаді залишити гарбуз на ніч. Потім поставити гарбуз в маринаді на вогонь, нагріти і додати спеції (щоб їх було потім зручно діставати, спеції можна загорнути в чисту марлю), варити після закипання на маленькому вогні приблизно 7–10 хвилин до прозорості гарбуза. Зняти каструлю з вогню, дати настоятися під кришкою 30 хвилин, потім прибрати спеції, а шматочки гарбуза розкласти у заздалегідь стерилізовані банки, залити маринадом, закатати, перевернути, укутати і дати охолонути.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися