Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Чим кормити тварину, щоб її м’ясо було смачнішим

05.01.2020 08:00
Фото: krol.org.ua
Фото: krol.org.ua
Коли ми забиваємо птицю чи тварину, то розраховуємо не тільки на їхню вгодованість, а й на «домашній» смак м’яса. А це може залежати від продуктів, які входять у корм. Тож ділимося досвідом практиків у цій царині.

Птиця

Птиці перед забоєм узагалі показаний голод. Курей та індиків не годують близько 8–12 годин до цього моменту, качок і гусей — 4–8 годин. Дозволяється їм у цей час пити злегка підсолену воду, оскільки вона задіяна в усіх травних процесах, допомагаючи швидше очищати вміст шлунка й кишечника, після чого нові порції корму краще і швидше засвоюватимуться, і м’ясо буде смачнішим.

Вважається, що кукурудза погіршує якість м’яса. А от пшениця, ячмінь, горох його покращують.

Щодо бройлерів, то перед забоєм їх раціон практичні змінюється — щоб м’ясо було смачнішим, додають більше соковитого корму.

До речі, у жодному разі не можна забивати дуже стомлену або збуджену птицю. М’ясо таких пернатих гірше на смак і швидше псується. Тригодинний відпочинок після фізичного напруження сприятливо відбивається на смаку м’яса.

 

 Фото: agrarii.com 

Для успішного засвоєння зерна індиками до їхнього раціону слід додати рослинність, сушену солому або сіно. Волоські горіхи (50 г на 1 особину в день). або жолуді, змішані з олією або ж дрібно рубаним салом, забезпечать на виході соковите й ніжне м’ясо. Можна додати в меню і м’ясні продукти (попередньо зварені), це також допоможе покращити смакові якості м’яса.

А за 10 днів до забою варто виключити прийом риб’ячого жиру й борошна з риби, інакше м’ясо буде з рибним присмаком. Кукурудза й люцерна надають м’ясу жовтуватого відтінку. Овес і ячмінь — світлішого. Якщо потрібно освітлити м’ясо, слід наприкінці давати більше такого зерна.

У заключний період відгодівлі, коли птиця набрала вагу й потрібно, щоб тушка покрилася жирком, корисною буде й картопля. Благотворно позначається на якості м’яса і додавання в раціон індиків молочних продуктів, овочів і зелені. А такі ароматні трави, як чебрець, гуньба, м’ята і меліса, згодовані птиці, додадуть м’ясу присмаку дичини.

 

Кролі-свині

М’ясо кролів набуває незрівняного чудового смаку завдяки кролячому жиру. А щоб він утворювався, необхідно зробити акцент на калорійні мішанки й каші — та засвоєння. Сприятливо позначається на смакових характеристиках кролятини варена картопля в поєднанні з висівками та комбікормами. Зерно теж сприяє відкладенню жиру — в основному  кукурудза, ячмінь, овес.

За можливості в раціон корисно додавати ароматичні трави — кріп, кмин, цикорій тощо – це стимулюватиме апетит тваринок. Позитивно вплинуть на смак м’яса і корми, які пригнічують розвиток щитовидної залозу й цим сприяють відкладенню жиру — відносяться капуста, бруква, турнепс, соя, арахіс.

Від кормів залежать також якість і смак свинини. Покращують її смак ячмінь, пшениця, морква, горох, сироватка, конюшина, люцерна. Якщо годувати тварину тільки кукурудзою, висівками, картоплею, то сало буде м’яким.

Фото: bb.lv

Досвідчені господарі перед забоєм свиню день узагалі не годують – якщо  очищається кишечник, то м’ясо буде набагато смачніше. А коли до забою залишається близько трьох годин, припиняють давати й воду.

Є ще один секрет отримання смачної, соковитої і ніжної свинини: необхідно за 2–3 дні перед забоєм тварини дати їй півкілограма цукру.

Погіршують же якість м’яса соя і овес. І, як і з птицею, обов’язково потрібно перед забоєм за кілька тижнів припинити додавати в корм рибу та рибне борошно: через них свинина матиме специфічний запах.

Автор:
Данило Мигай

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися