Черешня на зиму: чотири рецепти без зайвих витрат
Ця ягода дуже смачна, у сезон її можна їсти досхочу – вона ніколи не набридне. Але ж хочеться й узимку поласувати нею, тому до роботи, господарочки! Адже цього року на черешню багатий урожай.
Черешня без цукру
Це – економваріант, і секрет тут у тому, що черешня сама по собі солодка, тож зайві витрати тут не потрібні.
Видалити з ягід кісточки, покласти їх у миску або таз – залежно від кількості сировини. Поставити наповнену місткість у каструлю з киплячою водою – на водяну баню.
Тримати там до того моменту, доки ягоди повністю зануряться в сік, що з них виділиться під впливом температури. Потім ягоди зняти з вогню, накрити харчовою плівкою і тримати так, доки трохи охолонуть. Готовий продукт розкласти по банках і закрутити.
Як варіант цього рецепта – все робити так само, тільки черешню складати відразу в банки, які прикрити стерилізованими кришками й поставити в каструлю з водою. Далі стерилізувати до готовності. Сигнал до закручування – те, що рідина покрила ягоди.
Черешня без стерилізації
Так черешню на зиму можна зробити у двох варіантах – компот або ягоди у власному соку. Залежно від цього потрібно наповнити банки або до верху, або не досипаючи приблизно на третину. Зверху всипати цукор.
Його кількість визначають смакові уподобання й те, наскільки солодкими є самі ягоди. Консервувати дуже солодку черешню можна навіть і без додавання цукру. У банку слід всипати трохи лимонної кислоти – 1 ч. л. на 3 літри. Можна покласти листочок м’яти.
Далі – довести до кипіння чисту воду й акуратно влити в банки, закрутити їх, перевернути догори дном і залишити так до повного охолодження.
Увага!
Цей спосіб консервування потребує абсолютно чистої сировини й тари, які слід ретельно мити, а банки ще й попередньо добре стерилізувати. І навіть це не гарантує, що такі консерви стоятимуть довго.
Черешня на зиму без відходів
Для наступного рецепта підійдуть і відходи – половинки, що залишаються після перебирання.
Взяти 2 кг черешні і 0,5 кг цукру. Ягоди приготувати, засипати цукром і залишити на ніч.
Зранку довести до кипіння, знімаючи піну, й уварювати на слабкому вогні до потрібної консистенції, після чого закрутити. А можна чотири рази довести до кипіння, потім проварити п’ять хвилин, знімаючи піну, після чого зазкрутити.
Рецепт для поціновувачів: черешня з волоським горіхом
Цей рецепт варення з черешні з волоськими горіхами потребує неабиякого терпіння, але результат того вартий.
Знадобляться:
- черешня червона – 500 г,
- цукор – 500 г,
- волоські горіхи чищені – 150 г,
вода – 0,75 склянки.
Черешню помити, видалити кісточки. Волоські горіхи порізати на шматочки, трохи більші за черешневу кісточку. У кожну ягоду вкласти такий шматочок. З води й цукру зварити сироп, у киплячий сироп покласти ягоди та горіхи, що залишилися, довести до кипіння і зняти з вогню. Дати постояти 12 годин.
Як сплине цей час, знову довести варення до кипіння і проварити три хвилини, після чого розкласти по стерилізованих банках і закрутити. Зберігати у прохолодному місці.
А ще ми писали, як приготувати черешню в сиропі на зиму
Спробуйте також приготувати холодні супи для спекотного літа.
Читайте також:
Місячний календар на червень: коли саджати, а коли – сапати