Продуктовий дефіцит у Харкові? Ні, тільки репетиція. Коментарі експерта
Тож панічно запасалися мішками цукру, а заодно і борошном, гречкою та олією – про всяк випадок.
Жителі Харківщини не стали винятком. Піддавшись паніці й не шкодуючи грошей, харків’яни спустошували прилавки магазинів, розраховуючи запастися продуктами до їх подорожчання або дефіциту (це тільки спочатку людей лякали майбутні високі ціни, поки не почали порожніти полички магазинів).
– Минулого тижня через ажіотаж у нас закінчився цукор, покупці вимели все дочиста, і до вечора четверга прилавки спорожніли, – каже адміністратор залу в харківському супермаркеті Олена. – Але вже зранку у п’ятницю нам завезли товар, і поки що він у достатній кількості, але люди продовжують скуповувати цукор, гречку й олію.
За словами Олени, покупцям у супермаркеті не продають в одні руки більше п’яти пакетів цукру, аби перекупники не могли скористатися ситуацією.
– Дружина попросила після роботи заїхати в магазин. Сказала, що від начальника дізналася про подорожчання, і потрібно запастися гречкою та цукром на перший час, – розповідає харків’янин Сергій. – Як бачите, гречки майже не залишилося на прилавку, а цукру на полиці лишалося два пакети, їх я й забрав.
Експерти майже одноголосно заявляють: ажіотаж штучний. Подібні ситуації вже траплялися в Україні, причому не так уже й давно. Згадати тільки псевдодефіцити солі в 2009, а потім і в 2014 роках. І обидва рази така гастрономічна паніка людей була комусь вигідна.
За словами експерта з економічної політики Павла Сорокіна, швидше за все, й цього разу ажіотаж націлений на чиюсь вигоду. Однак ситуація тепер складніша, ніж у минулі роки. Маніпулювати свідомістю та поведінкою громадян сьогодні зовсім нескладно, достатньо лише грати на їх страхах. А такого сильного страху через коливання курсу валюти українці давно не відчували.
Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №25 від 28.02.2015