Новорічний стіл: скільки цього року коштують традиційні "олів’є" та "шуба"
«СК» підрахував, у яку суму обійдуться основні новорічні страви і як їх вартість змінилася за рік.
Жоден Новий рік не обходиться без салату «олів’є», шампанського і мандаринів. Традиційно готують на це свято холодець, «шубу», запікають курку чи гуску з яблуками, картоплю. За народним повір’ям, якщо новорічний стіл буде багатим, то й весь рік видасться ситим. Тому українці не відмовляють собі в делікатесах – таких, як бутерброди з червоною ікрою чи рибою. Господині обов’язково поставлять на стіл сирну та ковбасну нарізку. Не відмовлять своїм родинам і в солоденькому – торті, цукерках і фруктах. А от із напоїв на новорічному столі зазвичай присутні шампанське, горілка чи коньяк, сік або компот.
Минулого року такий святковий набір на родину з чотирьох осіб обійшовся б у 400–450 грн. Зараз же за ті самі продукти доведеться викласти на 30–35 % більше – 600–650 грн. Подорожчало все без винятку. Вартість імпортних товарів швидко підкорегував новий курс валют. Не залишилися на місці й ціни на продукти вітчизняного виробництва. Наприклад, салат «олів’є», який складається із простих повсякденних інгредієнтів, зараз обійдеться українцям у 44 грн: 300 г вареної ковбаси – 18 грн, 5 яєць – 8 грн, баночка зеленого горошку – 8 грн, 4 картоплі – 2 грн, 1 морквина – 50 коп., 2 солені огірки – 2,5 грн, 200 г майонезу – 5 грн. «Шуба» потягне на 32 грн: 0,5 кг оселедця – 18 грн, 3 картоплі – 1,5 грн, 2 бурячки – 1,5 грн, 1 морква – 50 коп., 1 цибуля – 50 коп., 3 яйця – 4,8 грн, 200 г майонезу – 5 грн.
Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №152 від 20.12.2014