Цифра дня — у 506 гривень цього року обійдеться великодній кошик
2018 року вартість великоднього кошика за середніми цінами по Україні станом на початок березня складе близько 506 грн. Такими є розрахунки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». За даними науковців, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 129 грн – тобто на третину (34,2 %) – дорожче, ніж торік. Тоді мінімальний набір продуктів коштував 377 грн.
Передбачається, що вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе цього року близько 80 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від інгредієнтів випічки та її оздоблення.
За словами директора Інституту аграрної економіки Юрія Лупенка, зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, яєць та родзинок, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 102 грн (190–216 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 94 грн з розрахунку 177–200 грн за 1 кг. Порівняно з 2017 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 38,2 %, а домашньої ковбаси – на 41,7 %. Сало (0,5 кг) обійдеться в 35 грн з розрахунку 63–105 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 65 грн (118–157 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 61 грн (111–173 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 29 грн (54–92 грн за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 27 грн (25–29 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9–14 грн.
Читайте також: Цифра дня — 70,1 мільйона яєць за два місяці снесли кури в Харківській області
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними, складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість зросте до 660 грн. Це на 140 грн, або на 26,9 %, більше вартості кошика такого ж складу у 2017 році.
Таке зростання в Інституті аграрної економіки пояснюють порівняно раннім Великоднем, коли ціни на сезонні овочі ще на високому рівні. Так, середня ціна по Україні на томати тепличні становить 50–58 грн, на огірки – 55–62 грн, а на яблука – 14–25 грн.
За пляшку церковного вина «Кагор» у середньому доведеться заплатити ще 90 грн (50–150 грн за пляшку).
Варвара Барська
Старі банкноти 50 та 200 гривень вилучать з обігу: як це відбуватиметься
Національний кешбек: тепер у «Дії» можна перевірити товари на участь у програмі
У кого з пенсіонерів можуть зникнути гроші з рахунку
До 3 тисяч гривень на місяць: як купувати українське і повертати гроші