Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Хто отримає доплати під час карантину

13.04.2020 16:05
Фото: 24 канал
Фото: 24 канал
13 квітня народні депутати проголосували за зміни до Держбюджету-2020.

Парламентарії 249 голосами підтримали доопрацьований законопроект.

Так, на фонд боротьби з коронавірусом з держбюджету спрямують 64,67 млрд гривень.

Кошти зазначеного фонду спрямовують на надання одноразової грошової допомоги членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які загинули (померли) від гострої респіраторної хвороби COVID-19, що пов’язано з виконанням робіт з ліквідації такої хвороби, у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Гроші з фонду спрямують і на заходи, які вживатимуться для запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення зазначених заходів, включаючи закупівлю медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Також кошти підуть на додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Окрім цього, у змінах до державного бюджету Верховна Рада визначила порядок виплати допомоги по безробіттю на період карантину через пандемію коронавірусу.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається малому та середньому бізнесу на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину. Вона надається у разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.

Ще 15,8 млрд гривень з держбюджету піде на програму державних гарантій медичного обслуговування.

– Таким чином видатки Міністерства охорони здоров’я пропонується збільшити на 16,4 млрд грн. Загалом разом з іншими видатками, фінансування медицини зросте фактично у 1,5 раза, – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Міністерству соціальної політики з бюджету спрямують 10 млрд гривень на виплату пенсій і надбавок до пенсій та 600 млн гривень – на допомогу.

Зокрема, в рамках карантину, одноразову виплату в розмірі 1 тис гривень отримають близько 10 млн пенсіонерів, чия пенсія не перевищує 5 тисяч гривень.

ПФУ повідомили, що кошти нарахують автоматично, без звернень громадян.

"У кого немає карти для пенсійних виплат – «Укрпошта» забезпечить доставку грошей пенсіонерам додому протягом п'яти днів. Тим, кому з різних причин не виплатять кошти протягом п'яти днів, тисячу гривень нарахують разом із пенсією", - пояснили в ПФУ.

Читайте також: До 300 тисяч гривень можуть виграти медики Харківщини в конкурсі міні-грантів

Після внесених змін доходи загального фонду державного бюджету (кошти, що перераховуються Національним банком) збільені з 40,7 млрд до 42,7 млрд гривень.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися