Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Ірина Зубкова: Заклади освіти Харкова перевіряють на санітарні норми онлайн

14.08.2020 15:05
Як поводитися в разі контакту з людиною, у якої виявили COVID-19, чим підступний безсимптомний перебіг хвороби та як перевіряють заклади освіти перед початком нового навчального року – на ці та інші запитання в черговій серії «Будемо жити» відповідає начальниця Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у Харкові Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Ірина Зубкова.

– Початок серпня стривожив багатьох харків’ян і жителів області. Харківщина встановлювала один за одним особисті антирекорди з виявлення нових хворих на коронавірус – понад 140 випадків за добу. З чим пов’язаний такий сплеск захворюваності?

– Сплеск викликаний тим, що епідпроцес у регіоні набуває розвитку. А це у свою чергу пов’язано з тим, що більшість харків’ян не виконують вимог до карантинних обмежень. Для «зеленої» зони, в якій наразі перебуває наш регіон, обмеження – використання масок у громадських будівлях та транспорті, заповнення кінотеатрів на 50 %, проведення громадських заходів у приміщеннях або на території, де площа на кожного учасника не менша за 5 квадратних метрів. Це не такі великі обмеження, і, на мою думку, кожен з нас їх повинен виконувати, щоб Харківщина не скотилася в іншу карантинну зону й не перейшла до більш жорстких обмежень.

Якщо кожна людина буде відповідально ставитися не тільки до свого здоров’я, а й до здоров’я оточення, тоді ми матимемо певний результат. Але давайте будемо відверті, що ми бачимо? У громадський транспорт люди заходять без масок. І ще скаржаться, що їх не допускають у переповнений автобус чи тролейбус.

Багато харків’ян користуються метро. Дуже добре, що воно в нас працює. Але якщо ми будемо нехтувати правилами маскового режиму, зростатиме захворюваність, є загроза потрапити до «червоної» зони, і тоді громадський транспорт у нас зупиниться.

Щоб цьому запобігти, потрібно виконувати прості правила – носити маски, дезінфікувати руки та дотримуватися соціальної дистанції.

Ми проводимо перевірки різних громадських закладів й іноді диву даємося, як люди зневажають себе і яка в них низька гігієнічна культура. У Харкові поруч зі сквером «Стрілка» є Рибна площа, яка відведена для вигулу тварин, там є відповідні таблички. Але деякі молоді люди організували там куріння кальянів у вечірній час. І дуже дивно бачити відпочиваючих на пуфах людей, там же пів години тому песики свою природну потребу справляли. Як люди можуть так себе не поважати й наражати на небезпеку? Я все розумію, літо для того, щоб відпочивати й розважатися. Але з таким підходом воно може стати останнім у житті.

– Яка ситуація із захворюваністю на коронавірус зараз?

– Аналізуючи щотижневу динаміку, на жаль, бачимо лише зростання кількості хворих. Згідно з постановою КМУ № 641, критеріями оцінки епідемічного процесу є чотири показники: наповнюваність стаціонарних ліжок для хворих на COVID-19, проведення обстеження на 100 тисяч населення, відсоток виявлення при проведених обстеженнях та динаміка захворюваності. І якщо хоч один з цих показників буде погіршений у порівнянні з минулим періодом, то регіон (Чи окремий населений пункт. – Авт.) можуть перевести до іншої карантинної зони.

Читайте також: Як не з’їхати з глузду під час карантину

Володимир Гуртовий: «Спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити»

Олександр Єсін: Коли в Нововодолазькій ОТГ з’явилися перші хворі з COVID-19, усе населення наділо маски

Якщо сусід захворів

– А як діяти людині, якщо вона дізналася, що хтось із її знайомих, з яким вона нещодавно контактувала, захворів на COVID-19?

– По-перше, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря і повідомити, що ви контактували з хворою людиною. У Харкові існує інформаційна система реєстрації інфекційної захворюваності, де кожній людині присвоюється епідномер, за яким її можна знайти.

Окрім цього, потрібно самоізолюватися, а на 14-ту добу з дня контакту пройти обстеження на COVID-19. Нікуди йти не потрібно, до вас приїде спеціальна мобільна бригада.

Багато людей кажуть: «Нічого страшного, уже минуло 10 днів, я добре почуваюся». Дуже часто при обстеженні контактних виявляють людей з коронавірусом, у яких хвороба не має зовнішніх проявів. І такі люди є найбільш небезпечними для оточення, бо інфікують багатьох.

Пацієнти з легким перебігом хвороби не госпіталізуються. Якщо в людини ураженість легенів 10 %, то її також можуть залишити вдома, до неї приїздитиме медик, який ставитиме крапельниці з антибіотиками тощо. Однак якщо є дихальна недостатність, пацієнта відправлять до лікарні.

– Деякі жителі Харківщини вже самостійно зробили тести, і з’ясувалося, що в їх організмі існують антитіла. Це означає, що людина вже перехворіла й одужала?

– Існують антитіла двох типів – M (свідчить, що людина зараз хворіє) та G (людина вже перехворіла, і в неї з’явився імунітет). Однак якщо в людини антитіла типу G, це не означає, що вона може ходити без маски. Модифікацій коронавірусу багато, є випадки, коли люди повторно інфікуються.

На першій «лінії вогню»

– На початку пандемії велику частку захворілих складали медики. Яка зараз ситуація?

– І сьогодні медики хворіють. Навіть те, що вони дотримуються заходів індивідуального захисту, не завжди допомагає, бо дуже масивна атака вірусу. Реєструється захворюваність у лабораторіях, які виконували дослідження на COVID-19. У Харкові лікарні №№ 8, 13, 17 та 22 працюють з коронавірусними хворими. Багато медиків з 22-ї лікарні вже перехворіли на COVID-19.

Щодо кожного такого захворювання свої висновки надає спеціальна комісія, співробітники держпродспоживслужби беруть участь у кожному такому розслідуванні. Але я вам не можу сказати точну цифру лікарів, що захворіли внаслідок своєї професійної діяльності, бо вона постійно змінюється. Майже щодня є до трьох таких випадків (За інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОДА, станом на 11 серпня 404 медики на Харківщині були інфіковані на коронавірус. – Авт.).

– Наскільки сплеск захворюваності COVID-19 у Харкові впливає на картину захворюваності в районах області?

– Дуже багато людей з районів приїжджають до Харкова: хтось працювати, хтось скупитися. Приклад з життя: у мене є будинок у селі, кожних вихідних я туди їжджу. У тому селі є дві крамниці. Коли я їх відвідувала, то завжди пишалася, як люди виконують протиепідемічні заходи. Але так сталося, що один з власників магазину захворів на COVID-19, швидше за все, інфікувався, коли їздив за товаром до Харкова. А в цю крамницю ходили й ходять дуже багато людей.

– Незабаром розпочнеться новий навчальний рік, як це може вплинути на динаміку захворюваності? Узагалі, які ваші прогнози на найближчий час?

– Робити прогнози – важка справа, усе залежить від того, як люди виконуватимуть протиепідемічні заходи. Дуже хотілося достукатися до розуму людей, ми з вами творці ситуації, яка навколо нас.

За досвідом попередніх років, у нас завжди наприкінці серпня спостерігався сплеск захворюваності на кишкову інфекцію, вірусний менінгіт, вірусний гепатит, тому що люди поверталися з відпочинку. Зараз ситуація ще більш ускладнюється тим, що коронавірусна інфекція є всюди, де б ви не відпочивали. А соціальної дистанції на пляжах немає, масками також ніхто не користується.

Щодо навчального року, то роботу закладів освіти з 1 вересня буде організовано відповідно до вимог постанови № 42 головного державного санітарного лікаря. Документом передбачається обмеження контактів, розмежування шляхів входу та виходу дітей, розмежування харчування за часом, температурний скринінг дітей і проведення інших протиепідемічних заходів.

Наразі ми перевіряємо підготовку закладів освіти до нового навчального року. Щороку в цей час у такі заклади приїжджала комісія з 10–12 фахівців, яка все перевіряла та погоджувала розклади й режими роботи. Зараз проведення таких виїздів є небезпечним. Уявіть собі: у садок прийшли діти, і тут приїжджає комісія, є певна загроза поширення коронавірусної інфекції. Тому було прийнято рішення, що всі перевірки ми проводимо в онлайн режимі. Тобто керівник закладу готує звіт з фото- і відеоматеріалами, надає документи, що свідчать про дотримання вимог санітарного законодавства, нам на електронну адресу або на віртуальну «хмару».


 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися