Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Микола Бакшеєв: Первомайський мав час, щоб підготуватися до COVID-19

Спецпроєкт
16.09.2020 09:50
Фото: Фейсбук/Микола Бакшеєв
Фото: Фейсбук/Микола Бакшеєв
Кілька останніх тижнів місто Первомайський перебуває у «помаранчевій» карантинній зоні. Як це позначилося на житті містян, де лікуються хворі на коронавірус первомайці та чи вистачає у міста ресурсів, щоб тримати ситуацію під контролем. На ці та інші запитання у черговій серії «Будемо жити» відповідає мер Первомайського Микола Бакшеєв.

– За рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки з 24 серпня місто Первомайський перебуває у «помаранчевій» зоні. Яка сьогодні епідситуація у місті?

– Станом на 14 вересня ми маємо 144 захворілих на коронавірус. На жаль, шість осіб померли. Щойно ми отримали лабораторне дослідження розтину тіла однієї жінки, яка померла вдома і до лікарів не зверталася. Дослідження біологічного матеріалу показало, що в неї була COVID-інфекція.

Кожен з померлих мав ще супутні важкі патології, окрім одного випадку, принаймні висновки сімейного лікаря та патологоанатома не свідчать про важкі супутні патології.

Щодо решти хворих, які перебувають у стаціонарних відділеннях Центральної районної лікарні, то наразі лікуються 24 особи з пневмоніями, з них семеро мають підтверджені випадки COVID-19.

Ще троє перебувають у реанімаційному відділенні, але їх стан задовільний, і вони будуть переведені в інфекційне відділення для продовження лікування. Натомість одну особу, навпаки, з інфекційного відділення лікарі переводять у реанімаційне, бо людина входить у критичну фазу хвороби.

Наші сімейні лікарі щодня мають на прийомі від 20 до 70 пацієнтів. Тиждень тому в місті було багато звернень серед дітей. Це пов’язуємо з відновленням навчального процесу в школах. Але педіатри не казали про коронавірусну інфекцію, просто діти півроку не контактували одне з одним і зараз хворіють на звичайні ГРВІ.

Сьогодні зранку жодної дитини не було на «гарячому» прийомі. На дорослому прийомі було близько 15 осіб.

Щодо «помаранчевої» зони, в яку потрапило наше місто, то карантинні обмеження якось сильно на життя мешканців Первомайського не вплинули. Масових заходів у місті не було. Ми дуже скромно відсвяткували День Незалежності. І ті обмеження, які накладає «помаранчева» зона, не паралізують життєдіяльність міста і не завдають особливого дискомфорту жителям.
Поки що ми плануємо проведення святкування Дня міста. Частину заходів ми проведемо 16 вересня, а решту, що на вулиці, заплановано на 20 вересня.

– У яких лікарнях перебувають жителі міста, що хворі на коронавірус?

– Первомайська центральна районна лікарня визначена лікарнею першої хвилі, там є інфекційне відділення на 24 ліжка. Якийсь час воно було максимально завантажене. Максимальна кількість хворих на пневмонію у нас досягала 38 пацієнтів, тому ми розгортали додаткові ліжка в хірургічному відділенні. Воно на одному поверсі з реанімацією, де в нас уже перебували пацієнти з тяжкими формами коронавірусної інфекції та пневмонії.

Всі наші хворі лікувалися в ЦРЛ. Лише був один випадок, коли людину госпіталізували до обласної інфекційної лікарні. На жаль, цей випадок закінчився трагічно.

Батьки побоюються дитсадків

– Чи всі сьогодні садки та школи працюють?

– Школи та дитячі садки працюють, ураховуючи карантинні обмеження. Тобто від звичайного режиму функціонування відрізняє наявність антисептиків, масок.
У садках трохи більше уваги приділяється санітарії. А от явка до дитсадків сьогодні не занадто висока. Деякі батьки поки що побоюються водити дітей у дошкільні заклади і, в кого є можливість, залишають малечу вдома. Коли тільки садки повернулися до роботи – це було 20–30 % дітей від загального завантаження. Зараз – більше 50 %.

У школах ситуація щодо явки має кращий вигляд. Щоправда, деякі батьки з цього року мають змогу обрати сімейну форму навчання і навчати дитину вдома, а до школи приходити, щоб скласти проміжні іспити або перевірити знання. Але це поодинокі випадки.

Сьогодні школярі не ходять по кабінетах. Тобто не тільки молодша школа, а й учні середньої та старшої перебувають в одному навчальному приміщенні протягом дня.

– Після того, як Первомайський потрапив у «помаранчеву» зону, як змінилася динаміка захворювання?

– Кількість хворих у нас збільшується, але є люди, які й одужують. Були піки, коли ми виявляли по 11–18 нових хворих на день. Зараз ми повернулися до тих показників, які мали до цього піку. Тож якщо брати у короткому двотижневому інтервалі, то динаміка захворювання знизилася. Якщо брати місяць тому, то ми мали приблизно такий рівень захворюваності, як і зараз.

Є особливість у діагностиці – затримуються результати тестів на коронавірус. Наприклад, сьогодні ми отримали результати за 6 вересня, хоча відправляємо їх двічі на тиждень до обласного лабораторного центру. Тобто інколи буває так, що людина має суттєві покращення і може бути виписана додому, а ми лише тільки отримали результат, що вона захворіла. Хоча за фактом ми бачимо, що їй уже набагато краще.

МОЗ надіслало роз’яснювальний лист: зараз необов’язково чекати навіть перший результат ПРЛ-тесту, і якщо є значні клінічні покращення, можна людей переводити на амбулаторне лікування.

Ресурсів достатньо

– Наскільки місто взагалі було готове до такого виклику, як COVID-19?

– На початку вся країна не була готова до пандемії, і ми не виняток. Хвиля коронавірусної інфекції до нас докотилася трохи пізніше, і ми мали якийсь час. Я вважаю, що ми непогано впоралися із ситуацією. Однак рідні та близькі людей, які померли від цієї інфекції, вважають, що це зовсім не так.

Сьогодні у міста достатньо ресурсів: і матеріалів, і захисних засобів, і медикаментів. Якщо ситуація не буде загострюватися, то впораємося.

В принципі наша лікарня розрахована на 120 ліжок, маємо персонал та потужності для того, щоб лікувати таку кількість пацієнтів. Якщо буде хворих з коронавірусом більше, то це буде набагато складніше.

Що стосується допомоги медикам, то вона надходила і від бізнесу, і від волонтерів. Люди включалися і допомагали. Це були як перерахування коштів, так і придбання обладнання, захисних костюмів тощо. Громадськість до цього виклику поставилася дуже солідарно. Зараз допомагає держава. Лікарі отримують 300 % доплату.

Є, звісно, суперечки, кому її давати, а кому ні, бо не всі фахівці потрапили у перелік МОЗу. Але в принципі наші медики, хто безпосередньо щодня контактує з хворими на COVID-19 пацієнтами, отримують ці доплати.

– Чи всі жителі міста дотримувалися карантину, коли була його жорстка фаза?

– Була якась посередня позиція. Коли був жорсткий карантин, у місті, звісно, не працювали перукарні, кафе тощо. Хтось шукав вихід – працював удома, хтось організував роботу закладу харчування на винос. За п’ятибальною шкалою виконання карантинних умов жителями Первомайського я оцінюю десь на трійку.
Їх аргументи – ми не Київ та не Харків, у нас немає метро та такої кількості громадського транспорту. Проте, інфекція поширюється дуже швидко, і вона досягла й нашого міста.

– А як обмеження вплинули на ринок праці?

– Був період стогнації. Центр зайнятості в день ставив по 15–50 осіб на облік. Це були громадяни, які працювали здебільшого у Харкові. Сьогодні наші міські підприємства можуть заповнити будь-яку свою заявку. Кількість безробітних збільшилася. Через це ми спостерігаємо трохи збільшення відсотка злочинності у місті. Зокрема, випадків пограбування. Це невеликий приріст, але про нього можна вже говорити.

– Під час жорсткого карантину чи була якась підтримка незахищеним верствам населення?

– Особливих програм щодо підтримки самих мешканців Первомайського не було. Місто виділило трохи грошей для медичних закладів та на підготовку закладів освіти. Деякі жителі міста отримували адресну допомогу від GIZ – набори, які роздавалися через структури виконавчого комітету.

– А як карантин вплинув на бюджет міста?

– Звісно, ми недовиконали бюджет. Протягом квітня-травня у нас не було 100 % виконання бюджету, але не було і значних провалів, які зазнали більші міста та наші сусіди. Ми виконували бюджет десь на 98 %.

Річ у тому, що основні бюджетоутворюючі підприємства міста – це та критична інфраструктура, яка працювала і під час карантину. До того ж під час жорсткого карантину в нас не було спалахів інфекції на цих підприємствах.

Останні три місяці спостерігається позитивна динаміка виконання бюджету. Зараз навіть маємо невелике перевиконання – у 2,5 мільйона гривень при загальному річному обсягу власних надходжень близько 90 мільйонів гривень.

Читайте також: Олександр Єсін: Коли в Нововодолазькій ОТГ з’явилися перші хворі з COVID-19, усе населення наділо маски

Микола Сікаленко: Через карантин бюджет Циркунівської ОТГ втратив близько 1,5 мільйона гривень

Первомайський – проєктне місто

– Як реалізовувалися реформи у непростий час у Первомайському, зокрема децентралізації та медична?

– Децентралізація неминуча. На місцеві вибори (25 жовтня) ми йдемо у форматі об’єднання міста та ще двох сільських рад (Грушинської та Ржавчицької сільрад. – Авт.).

Ми розпочали новий навчальний рік, і він також відрізняється від попереднього. Місто скоротило два навчальні заклади. І сьогодні в нас уже не сім, а п’ять шкіл.

Є моменти, які застрягли. Ніяк не можемо доробити комунальне підприємство з надання стоматологічних послуг, бо у новий пакет медичної реформи не увійшли стоматологічні послуги.

Застрягли зміни й на другій медичній ланці. Стаціонарне відділення приймає хворих із коронавірусом, і ми не можемо туди госпіталізувати людей з патологіями, лише ургентні випадки.

– А щодо проєктів, можливо, під час карантину в місті щось було впроваджено?

– Так, звісно, Первомайський – проєктне місто, бо можливості нашого місцевого бюджету дуже невеликі. Тому проєктна діяльність є однією з пріоритетних для нашого міста. Цьогоріч обласний конкурс мініпроєктів «Разом в майбутнє» нам подарував рясний урожай – вісім проєктів з фінансуванням до 300 тисяч гривень (моніторинговий центр, друга громадська вбиральня, STEM-освіта, діджиталізація музейної справи тощо) та два великі проєкти з фінансуванням у 1,5 мільйона гривень.

Один з цих великих проєктів, який ми реалізуємо у співробітництві з усіма радами Первомайського району, саме стосувався медицини. В рамках його ми придбали апарат штучної вентиляції легенів, він уже рятує життя пацієнтів. Буде ще операційний стіл та обладнання для операційного блока.

Другий великий проєкт ми реалізували у співпраці з Грушинською та Ржавчицькою сільськими радами – придбали рециклер асфальтобетону. Сьогодні це обладнання вже ефективно працює на вулицях міста – проводиться ямковий ремонт доріг.

Також наразі ми реалізуємо великий міжнародний проєкт на 600 тисяч євро, в рамках якого ремонтуються два навчальні заклади.

Читайте також: Володимир Гуртовий: «Спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити»

 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися