Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Жнива прифронтової Харківщини: аграрії зібрали ранні зернові, чекають на розмінування

29.08.2023 13:20

Хлібороби Харківської області завершили жнива ранніх зернових і зернобобових культур. Зібрано понад 1 мільйон 55 тисяч тонн збіжжя. Попереду – збирання пізніх зернових: кукурудзи, проса, гречки.

Як розповіла медіа «Слобідський край» начальниця відділу землеробства, насінництва інженерно-технічної роботи та охорони праці управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Оксана Федишина, станом на 23 серпня 2023 року зернові та зернобобові скошені більш як на 303,8 тисячі гектарах. Намолочено 1256,5 тисячі тонн зерна. Середня врожайність склала 41,4 центнера на круг. Також сприятливі погодні умови дозволили хліборобам Харківщини провести більш якісний догляд за рослинами, що забезпечило підвищення врожайності ранньої групи зернових на 6 центнерів проти 2022 року.

Вирощено більше ярих зернових

Порівняно з минулим роком, на Харківщині вирощено більше ярих зернових. Через затяжні осінні дощі минулої осені аграрії засіяли озиминою менші площі, відвівши більше ріллі під ярі культури. Зокрема, значно збільшені посіви гороху, ярих пшениці та ячменю, кукурудзи на зерно. «Це дає підстави розраховувати на урожай пізніх зернових, щонайменше, на рівні минулого року», – говорить Оксана Федишина. 
Наприклад, аграрії Лозівського району вже завершили збирання озимого ріпака, отримавши 9,9 тисячі тонн та обмолотили 80 відсотків площі. У Харківському районі повністю скошений горох, зібрано 1,8 тисячі тонн. У цілому очікується, що цьогорічний урожай повністю забезпечить потребу області в зерні.
Нинішнього року на Харківщині загальна площа посівів по всіх категоріях господарств склала 1 мільйон 178 тисяч гектарів, що на 12,5 % більше, ніж у 2022-му. Однак по деяких культурах площа посівів проти минулого року скоротилася. Так, зернові та зернобобові висіяні майже на 543 тисячах га, що на 13,6 % менше, ніж торік. Зокрема, на 222,8 тисячі гектарів менше посіяно ярої та озимої пшениці, на 84 тисячах гектарів – озимого і ярого ячменю. Посіви гречки скоротились майже на 4 тисячі гектарів, проса – на 9 тисяч, гороху – на 17 тисяч, а кукурудзи на зерно – на понад 197 тисяч гектарів.
Натомість на 53,8 % (це понад 524 тисячі гектарів) збільшились посівні площі технічних культур: соняшнику – на 471,5 тисячі гектарів, сої – на 33,8 тисячі гектарів.
Майже на 60 % більше, ніж торік, аграрії Харківської області відвели угідь під овочеві, баштанні культури і картоплю – майже 70 тисяч гектарів. Кормові культури зайняли 41 тисячу гектарів, що на 20 % перевищує аналогічний показник минулого року.

Фото: Н.Янінович

Постраждали 18 механізаторів

Значна частина Харківської області, яка перебувала під окупацією або в зоні бойових дій, потребує обстеження та розмінування. Зараз не обробляється майже 574 тисячі гектарів землі. Аграрії не мають доступу до своєї території та матеріальних ресурсів, не можуть відновити роботу господарств, адже це небезпечно для життя працівників. З огляду на те, що бойові дії в області не вщухають, розмінування – це тривалий у часі процес. До того ж витратний матеріально, оскільки агропідприємства, за невеликим винятком, не мають власних піротехнічних підрозділів. 
При Харківській обласній військовій адміністрації створено оперативну групу, яка координує роботу підрозділів з розмінування всіх органів виконавчої влади та неурядових операторів протимінної діяльності. Ця група обліковує розміновані території, нею також запроваджено систему взаємодії підрозділів розмінування різних відомств під час виконання робіт. Зараз в області діють 32 піротехнічні підрозділи, які першочергово розміновують критичну інфраструктуру деокупованих територій.
За попередніми оцінками фахівців Національного органу з питань протимінної діяльності, в Харківській області потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 159 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. 
Від початку року групами розмінування (ЗСУ, ДСНС та операторами ПМД) обстежено майже 38 тисяч га сільгоспугідь, з них потребують розмінування 36 585 гектарів. На даний час розміновані тільки 48,2 гектара.
Від початку повномасштабного вторгнення росії на ланах Харківщини сталося 20 випадків наїзду сільськогосподарської техніки на вибухонебезпечні предмети. Постраждали 18 механізаторів: 15 госпіталізовані з пораненнями, троє загинули.

Фото: А.Воронкін

Вплив агресії рф на землеробство

До російського вторгнення в Харківській області працювали понад 2 тисячі сільськогосподарських підприємств різних форм власності, в тому числі 1,3 тисячі фермерських господарств.
За оперативними даними районних військових адміністрацій, від рашистів постраждали понад 630 сільськогосподарських підприємств області, що займаються рослинництвом: у Богодухівському районі – 43, в Ізюмському – 218, у Куп’янському – 176, у Харківському°– 59, у Чугуївському – 134.
Зважаючи на те, що область перебуває під постійними обстрілами, частина земель замінована, на багатьох агропідприємствах неможливо не тільки підрахувати збитки, але й визначити перелік та балансову вартість знищеного чи пошкодженого майна. Повноцінний підрахунок усіх збитків буде можливий лише після закінчення воєнного стану в країні.

Що відбувається у тваринництві

За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОВА, до повномасштабної війни на Харківщині функціонували 158 сільгосппідприємств усіх форм власності, де займались тваринництвом. 107 господарств утримували велику рогату худобу, 50 – свиней, 29 – овець і 13 – птицю. В окупації перебували та були визволені 43 тваринницькі агропідприємства, тобто 27 % від їх загальної кількості. Зокрема, у галузі молочного скотарства – 34, свинарства – 9, вівчарства – 6 і птахівництва – 4. 
На цих підприємствах утримувалось понад 40 % поголів’я великої рогатої худоби, 61 % поголів’я свиней, 46 % – овець і 48 % птиці.
Зараз на тимчасово окупованих територіях лишається 3 потужні молочні господарства Куп’янського району.
Чисельність великої рогатої худоби проти початку 2022 року по всіх категоріях господарств скоротилась на 42 %, свиней – на понад 60 %, овець та кіз – на 48 %, птиці – на третину. Це вплинуло й на обсяги виробництва. У січні – червні 2023 року проти аналогічного періоду довоєнного 2021-го вони скоротились: у реалізації худоби та птиці на забій у живій вазі – на 50,9 % та 63,1 % відповідно; у виробництві молока – на понад 50 %; у виробництві яєць – на 63,2 %.

Фото: Н.Янінович

Харчова й переробна галузь

За оперативними зведеннями Департаменту агропромислового розвитку ХОВА, на початку серпня на елеваторах хлібоприймальних підприємств і зернових складах господарств Харківщини зберігалося майже 227 тисяч тонн зернових та олійних культур. У тому числі пшениці – 143 тисячі тонн, ячменю – 12,5 тисячі, кукурудзи – 43,6 тисячі тонн, гороху – 1,8 тисячі, гречки – 400 тонн, вівса – 300 тонн, проса та сорго – по 800 тонн кожного, сої та ріпака – по 900 тонн, соняшнику – понад 13 тисяч тонн.
На Харківщині повністю зруйновані або пошкоджені 13 хлібоприймальних і переробних підприємств в Ізюмському, Куп’янському, Харківському та Чугуївському районах.
Зокрема, філія АТ ДПЗКУ «Савинський елеватор» – пошкоджені елеваторні потужності одночасного зберігання 32,9 тисячі тонн та зруйновано 5,0 тисяч тонн складських приміщень, частково пошкоджені філія ДПЗКУ «Ізюмський комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Борова-Агро», ТОВ «Балаклійське ХПП». ТОВ «Оптімусагро Трейд» – зруйновано шість із семи складів. На території ДП «Новопокровський КХП» зруйнований склад підлогового зберігання комбікормового заводу. У ТОВ «Вовчанський КХП» – розбиті складські приміщення, елеватор і завальна яма. Внаслідок окупації пошкоджено ТОВ «АПК «НОВААГРО» (Граківський елеватор). Пошкоджено адміністративну будівлю ТОВ «АПК «НОВААГРО» (Великобурлуцький елеватор). ТОВ «АПК «НОВААГРО» (Козачолопанський елеватор) – значні пошкодження внаслідок окупації.
Повністю зруйновані: ТОВ «Куп’янський комбінат хлібопродуктів», ПП «Куп’янський комбікормовий завод».
ТОВ «Дворічанський елеватор» перебуває на тимчасово окупованій території Харківщини.

Більше новин у Харківська область на нашому сайті

Як повідомляли, на Харківщині: аграрії зібрали понад мільйон тонн зерна

Раніше писали: У Харківській області через російську агресію постраждало понад 630 сільськогосподарських підприємств, які займаються рослинництвом

Також, нагадаємо: другий сезон поспіль українські аграрії не лише збирають збіжжя, а й розміновують лани

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися