Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Ворожі обстріли і заміновані поля: як працюють аграрії Золочівщини

15.08.2024 16:20
Жнива у господарстві/Фото:Сергій Голобородько
Жнива у господарстві/Фото:Сергій Голобородько

Серед тих, хто продовжує займатися аграрною справою у потерпаючій від ворожих обстрілів Золочівській громаді, – фермерське господарство AURUM. 

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» керівник господарства Сергій Голобородько, проблем зараз багато, адже господарствіо розташоване неподалік від кордону з рф. Але треба їх вирішувати та працювати далі.

Як господарювали до війни

– Наше господарство бере відлік своєї історії з 2000 року. Починали з 12 гектарів землі. Висівали традиційні сільськогосподарські культури – пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, – розповідає керівник фермерського господарства Сергій Голобородько.

До повномасштабного російського вторгнення сільгосппідприємство щорічно набирало обертів. В обробітку було вже 652 гектари землі. На лани господарства, замість старої вітчизняної техніки, вийшли сучасні трактори і комбайни німецького виробництва.

Керівник ФГ AURUM, що у Золочівській громаді, Сергій Голобородько/Фото:Сергій Голобородько

Керівник фермерського господарства Сергій Голобородько

– Ми постійно нарощували обсяги виробництва. Кожну зекономлену копійку вкладали в оновлення сільгосптехніки. З максимальною рентабельністю використовували кожний клаптик землі: засівали добірним насінням, вносили достатню кількість мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Усе це давало хороші результати. Урожайність зернових складала від 40 до 50 центнерів з гектара, – згадує фермер.

Втратили майже половину землі

З першими російськими обстрілами змінилося й розмірене життя селян. Вчорашні механізатори змінили штурвал комбайна на зброю, ставши на захист України. Ті ж, хто лишився обробляти землю, мали бути на роботі дуже обережними – через складну безпекову ситуацію, постійні обстріли та заміновані поля.
 
– Частину техніки, яку не вдалося вивезти, розбили окупанти. Це і вантажівки, і легкові автомобілі. Більше половини угідь через мінування стали небезпечними для використання. Слава Богу, за цей час ніхто в господарстві не травмувався: обробляємо поле тільки там, де можна заїхати, – говорить Сергій Голобородько.

Фермерське господарство AURUM /Фото:Сергій Голобородько

На полях господарства/Фото: Сергій Голобородько

Зараз в обробітку фермерського господарства 292 гектари землі. Оскільки сільгоспугіддя підприємства знаходяться поблизу кордону з росією, то частина з них замінована, а на частині тривають бої. Але від початку війни роботи не припиняли. 

– Сіяли й у 2022 році, бо все вже було підготовлено – і насіння, і мінеральні добрива. Якщо є можливість, то не можна не сіяти, – зазначає аграрій.

Урожай менший, ніж торік

У фермерському господарстві вирощують пшеницю, сою, кукурудзу, соняшник, ріпак. Цьогоріч урожай аграріїв не порадував – на нього значною мірою вплинули погодні умови. Спочатку навесні були заморозки, а потім – бездощів’я.

На думку Сергія Голобородька, на врожайність також вплинув і фінансовий стан господарства.

ФГ AURUM, Золочівська громада/Фото:Сергій Голобородько

Урожай менший, ніж торік/Фото: Сергій Голобородько

– Торік була дуже низька ціна на пшеницю. Практично продавали її за собівартістю. Тож коштів не вистачило, щоб вкласти їх у потрібну кількість азотних добрив та засобів захисту рослин. Тому і маємо такий результат. Якщо до повномасштабного вторгнення урожайність пшениці, наприклад, була 50–70 центнерів з гектара, то нинішнього року – лише близько 30. Погодні умови теж відіграли свою роль, – говорить аграрій.

Відтак, зерно реалізують на внутрішньому ринку – для експорту за кордон обсягів не­достатньо.

Поряд з пшеницею – кавуни

Та незважаючи на труднощі, у сільгоспгосподарстві намагаються запроваджувати щось нове. Колись тут вирощували картоплю.
 
– Цьогоріч посадили кавуни на одному гектарі. Насіння купили чотирьох сортів. Восени подивимось, який сорт найкраще підходить до нашої місцевості і погодних умов. Якщо врожай буде добрий, то наступного року збільшимо площу під кавуни, – каже Сергій Голобородько.

ФГ AURUM, Золочівська громада/Фото:Сергій Голобородько

Цьогоріч вперше посадили кавуни/Фото: Сергій Голобородько

Мали намір у господарстві зайнятись і птахівництвом. Але порахували, що для того, аби почати справу з нуля, не вистачає коштів – виробництво дороговартісне, а грошей, з огляду на поточну ситуацію, не так уже й багато.

– Кредитів ми не беремо. Не тому, що не дають. Просто намагаємось обходитись власними коштами, – зазначає фермер.

У перспективі – тваринництво

Також Сергій Голобородько мріє розвивати тваринництво. Для цього хоче поїхати в господарство, яке займається скотарством, і перейняти досвід та навчитися тонкощам справи.

– Тваринництво мені до вподоби. І навіть не через прибутки, а як хобі. Зараз впроваджуються сучасні методи ведення тваринництва, тож хочу спробувати. Вважаю правильним, коли є замкнений цикл ведення сільського господарства. Тобто коли підприємство розвиває і тваринництво, і рослинництво. Все це взаємопов’язано, – ділиться міркуваннями керівник ФГ. 
За його словами, тваринництво – це також зайнятість населення круглий рік. А це для села найголовніше, бо буде робота, повернуться і люди. Без жителів села перетворюються на пустки і зникають з мапи країни.

На комбайнах можуть працювати жінки

Рятуючись від війни, багато мешканців сіл виїхали. Частина чоловіків – на фронті. І, як розповів фермер, якщо б обробляли всі землі, що були до війни, то не вистачило б працівників.

– Мені здається, що, за бажанням, жінки могли б замінити чоловіків на тракторах і комбайнах. Головне, щоб у них було бажання вчитися й опановувати ці професії. На мою думку, жінки прекрасно впоралися б із цією роботою. Вони більш уважні і працюють на совість. Також це захист підприємства у цей нелегкий час, – каже Сергій Голобородько.

Соціальна складова

Від свого заснування фермерське господарство не лишається осторонь соціальних проблем населених пунктів, на території яких здійснює свою виробничу діяльність.

– Від початку війни допомагали людям чим могли. Навіть платили паї селянам, чиї землі не обробляли через російську агресію. На жаль, нині на це не вистачає ресурсів, – зітхає фермер.

Узимку працівники господарства чистять дороги. Однак на ділянках, розташованих поблизу кордону з росією, такі роботи не виконуються через небезпеку для життя.
 
Від початку війни підприємство в міру своїх можливостей допомагає захисникам України. Для оборонців придбали автомобільні колеса і дрон.

Будемо з хлібом

Коли почалася війна, Сергій Голобородько вирішив залишитися вдома.

– Їхати нікуди не збирався. Моє місце там, де моя робота. Мені завжди подобалося сільське господарство. Виріс у селі, і воно для мене рідне та зрозуміле. Вірю, що війна закінчиться, а ми виживемо і будемо з хлібом. І працювати треба буде в рази більше, щоб наповнювати казну держави. Відбудовувати потрібно багато, – підсумовує аграрій.

Також, щоб досягати успіхів, потрібна згуртованість, каже він. 

– Зараз країна переживає складні і важкі часи. І щоб повернути мир та відбудувати державу, маємо бути єдиними, – зазначає Сергій Голобородько.

ФГ AURUM, Золочівська громада/Фото:Сергій Голобородько

Фото: Сергій Голобородько

Нагадаємо, повномасштабне російське вторгнення завдало значної шкоди сільському господарству Харківщини. Значна частина сільгоспугідь замінована та не придатна для використання. Розмінування потребують 189,225 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися