Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

2025 рік може стати кризовим для аграріїв Харківської області

14.10.2024 10:20
Фото:  Слобідський край
Фото: Слобідський край

Дефіцит опадів у 2024 році може призвести до посухи та низької врожайності у 2025 році. Наразі аграрії Харківщини спостерігають повну відсутність ґрунтових вод на глибині 1,5 метра.

Про це кореспондентці «Слобідського краю» розповів Сергій Авраменко, головний спеціаліст та науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр’єва НААН.

2024 рік уже визнано аномальним і унікальним за всю історію агрометеорологічних спостережень, що тривають понад 120 років. За словами Авраменка, цього року сільгоспвиробники зіткнулися з труднощами: сильні пізні заморозки призвели до загибелі багатьох посівів як озимих, так і ярих культур. Додатково атмосферна та ґрунтова посуха стали ще однією причиною різкого зниження врожайності сільськогосподарських культур. У більшості регіонів протягом трьох місяців не було опадів, а якщо й випадали, то в мізерних кількостях. 

– Попри ці виклики, аграріям удалося зібрати певний урожай, хоча він значно менший, ніж у попередні роки. Запаси ґрунтової вологи, накопичені в попередні роки, дозволили зібрати деякі культури. Наприклад, соняшник зміг рости, поглинаючи воду з ґрунту, навіть за відсутності дощів, – повідомив Авраменко.

Однак на сьогодні спостерігається повна відсутність ґрунтових вод на глибині 1,5 метра. У таких умовах аграрії вимушені сіяти пшеницю та інші зернові культури, сподіваючись на дощі, які допоможуть рослинам хоча б дати сходи. Але питання залишається: як ці культури будуть розвиватися далі?

– Навіть у разі опадів цієї осені чи зими, якщо вони не супроводжуватимуться морозами, їх буде недостатньо для повноцінного розвитку рослин, адже ґрунтові запаси води відсутні. Щоб промочити ґрунт, кількість опадів має бути надмірною. Якщо ситуація не зміниться, у 2025 році аграрії можуть повністю втратити врожай, – підсумував Авраменко.

Раніше ми писали, що, попри російську агресію та аномальну спеку, аграрії Харківщини зібрали урожай зернових та зернобобових культур на 349,4 тисячі гектарів, що становить 53 % до запланованого.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися