Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як збільшити ліси Харківщини: один зі способів, який зацікавить громади

13.10.2024 15:56
Виїздна нарада щодо обліку та передачі самозалісених і придатних для створення лісів земельних ділянок/фото:Слобідський край
Виїздна нарада щодо обліку та передачі самозалісених і придатних для створення лісів земельних ділянок/фото:Слобідський край

У Харківській області громади можуть передати самозалісені ділянки під охорону лісівників або створити власне комунальне підприємство.

Як розповідає кореспондентка медіа «Слобідський край», про проблематику виявлення та збереження лісів, що природно виникли на ділянках сількогосподарського призначення, йшлося під час виїзної наради за участю фахівців Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Спеціалізованої екологічної прокуратури, представників територіальних громад, екоактивістів.

«Важливо, що у складний для Харківщини час посилена увага приділяється природним ресурсам. Особливо з огляду на те, скільки втрачено лісу. Масштабні пожежі знищили тисячі гектарів лісових насаджень. До того ж, маємо 170 тисяч га замінованих лісів. Це третина лісового фонду області, площа якого складає 419,4 тисяч гектарів», – зазначив головуючий на засіданні заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

Він, також, наголосив на необхідності виявлення та інвентаризації ділянок самозалісення. До 2021 року такі роботи взагалі не велися. 

Нарада у Північно-Східному міжрегіональниму управлінні лісового та мисливського господарства/фото: Слобідський край

Обговорювали облік та передачу самозалісених і придатних для створення лісів земельних ділянок/фото: Слобідський край

Потрібно берегти кожен гектар лісу. Адже, крім своєї основної функції, ліси забезпечують укриття для військових підрозділів та є джерелом для будівництва відповідних фортифікаційних споруд.

Т.в.о. начальника Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко поінформував, що територіальним громадам Харківщини направлені листи з пропозиціями щодо обліку та інвентаризації самозалісених ділянок та вчергове запросив до співпраці.

 «Наразі отримані позитивні рішення відповідних органів виконавчої влади або місцевого самоврядування Харківської області на загальну площу 247 гектарів (19% від площ, які мають кадастрові номери). Відмовлено територіальними громадами області у віднесенні сформованих потенційно заліснених ділянок до самозаліснених на загальну площу 282 гектари (21%). Ще по 803 гектарах (60%) отримані проміжні відповіді або не отримано відповідей взагалі», – повідомив Олександр Лисенко.

Заступник начальника Управління Микола Любчич розповів, що Управління щомісяця оновлює результати спільної роботи з громадами щодо віднесення потенційно залісених земельних ділянок до залісених. 
 
Північно-Східним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства відзначені громади Харківщини, які відповідально поставились до вирішення питання із самозалісеними ділянками. Серед таких Олексіївська і Старовірівська сільські ради, Балаклійська міська військова адміністрація та Зачепилівська селищна рада.

Микола Любчич, заст. Начальника Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства/фото: Слобідський край

Заступник начальника Управління Микола Любчич пояснив, що таке самозалісена ділянка та про шляхи отримання інформації про потенційно самозалісені земельні ділянки/фото: Слобідський край

Учасники наради побували на потенційно самозалісених та самозалісених земельних ділянках. 

У лісах Харківщини/фото:Слобідський край

На потенційно залісеній ділянці/фото:Слобідський край

Довідка: Самозалісеними називають ділянки будь-якої категорії земель площею понад пів гектара (крім земель лісогосподарського, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення), частково або повністю вкриті лісовою рослинністю природного походження.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися