Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Сергій Чернов: Децентралізація спонукає громади вчитися ефективно користуватися наявними ресурсами

24.03.2020 14:15
Фото: ОТГ.cn.ua
Фото: ОТГ.cn.ua
На Харківщині вже 17 об’єднаних територіальних громад отримали у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення.

За словами Президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, першочерговим завдання для кожної громади, територія якої «приростає» за рахунок земель поза населеними пунктами, — навести лад і нарешті зрозуміти, що саме вона отримала. Функції, що раніше виконував Держгеокадастр на цих територіях, переходять до відання громад.

Аби допомогти громадам управляти новими ресурсами минулого року в Україні було реалізовано Програму місцевого системного розвитку в рамках проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Виконання Програми взяли на себе Фонд Східна Європа у партнерстві з ТОВ «БломІнфо-Юкрейн», громадською організацією «ДЕСПРО» та Київським економічним інститутом.

Читайте також: Харківщина отримала високоточні тести для виявлення COVID-19

Відбір за Програмою місцевого системного розвитку пройшли 79 партнерських об’єднаних територіальних громад з шести областей України, у тому числі 12 - з Харківщини. Це Зачепилівська, Золочівська, Коломацька, Малинівська, Малоданилівська, Мереф’янська, Наталинська, Нововодолазька, Оскільська, Роганська, Старосалтівська та Чкалівська.

За Програмою громади вчилися працювати з просторовими даними, використовувати для цього технології геоінформаційних систем (GIS) та програмне забезпечення ArcGis, а також робити економічний профіль громади, забезпечувати організаційне управління земельними ресурсами.

— Серед громад Харківщини, які брали участь у програмі, Коломацька та Нововодолазька громади були визначені модельними. Їм було надано підтримку у створенні бази даних у форматі електронної карти за наявними земельними та іншими ресурсами, із визначенням меж громади, населених пунктів, інфраструктури, категорій земель і так далі, а також комплексного плану управління землями, їх перспективного використання та охорони, — розповів Сергій Чернов.

У червні минулого року Харків прийняв Форум «Партнерство заради сталого розвитку громад: зміцнення економічного потенціалу на місцях», який зібрав представників сімдесяти громад — учасників програми з шести областей. Об’єднані територіальні громади презентували попередні результати роботи зі створення централізованих інформаційних баз даних для управління земельними ресурсами.

У ході подальшої роботи за програмою Коломацька та Нововодолазька селищні ради підготували комплексну документацію з управління земельними ресурсами: карти-схеми сучасного використання земель, обліку використання земель та режимоутворюючих об’єктів, заходів з раціонального використання та охорони земель.

Для інших десяти громад Харківщини планується створити економічні профілі, що враховуватимуть аналіз стану розвитку.

— Економічні профілі на практиці застосовуватимуться, щоб визначити напрямки – не менше чотирьох для кожної громади – впровадження інвестиційних проєктів розвитку сільських територій. Проекти презентуватимуться потенційним інвесторам, органам державної влади, організаціям міжнародної допомоги, у тому числі із застосуванням геоінформаційного ресурсу GEOPORTALUA, який дозволяє у подальшому вносити за необхідності зміни до банку даних про громаду. Важливо, що результати цієї роботи, чіткі та зрозумілі для зацікавлених осіб, будуть доступні через Всесвітню мережу, — додав голова облради.

Підсумки впровадження Програми були підбиті у жовтні в Києві на Форумі з питань сталого управління земельними ресурсами громад.

— Результати пілотного впровадження Програми у двох об’єднаних громадах Харківщини продемонстрували, як можна збільшити ефективність управління земельними ресурсами за можливостей та інструментів, що вже доступні органам місцевого самоврядування. Загалом, децентралізація спонукає громади вчитися ефективно користуватися наявними ресурсами та впроваджувати інноваційні підходи, з метою досягнення дійсної спроможності, як це записано у програмних документах реформи. — розповів Сергій Чернов.

Читайте також: Карантин у Коломацькій ОТГ: наради скасувати, стареньких провідувати частіше

Так, Нововодолазька об’єднана територіальна громада спромоглася створити електронну карту з повною просторовою інформацією, необхідною для інвесторів.

А Коломацька об’єднана територіальна громада, вивчивши за електронними картами стан використання земель на своїй території, розпочала активну роботу із користувачами угідь щодо оновлення договорів оренди на нових, вигідних для громади умовах, внаслідок чого наявне суттєве зростання відповідних бюджетних надходжень.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися