Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Розмінування Харківщини: скільки територій вже очищено та що прискорить процес

07.08.2024 15:49
фото: ДСНС у Харківській області
фото: ДСНС у Харківській області

Харківщина – одна з найбільш замінованих областей в Україні. В регіоні докладається багато зусиль для розмінування територій. Наразі на Харківщині працюють 85 груп розмінування, до робіт залучені й іноземні оператори. Щоб прискорити та покращити процес, в області створюється Центр координації протимінної діяльності.

Після деокупації регіону ймовірно забрудненою вибухонебезпечними предметами вважалася територія площею близько 1 мільйона 256 тисяч гектарів. Як розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, обстеження та розмінування потребували 3040 кілометрів доріг, 1230 кілометрів залізничних колій, 432 кілометри газопровідних мереж, 222 штучні споруди, 12 тисяч кілометрів ліній електропередачі.

– За даними районних військових адміністрацій, імовірно забруднена площа сільськогосподарських угідь на території області складає 574 тисячі гектарів, а це 29 % від загальної площі орних земель. Наразі розміновано понад 6073 гектари сільських угідь, а це 1,3 %, залишилось – 568 259 гектарів, це 98,7 %, – зазначив Олег Синєгубов.

Усього з початку повномасштабного вторгнення у Харківській області проведено розмінування 24,98 тисячі гектарів території. Обстежено 1314 кілометрів ділянок автодоріг, 212 кілометрів залізничних колій, 3949 кілометрів ліній електропередачі, 352 кілометри газопроводів, 26 кілометрів водогонів, 1581об’єкт. Знищено 207 104 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Після розмінування енергетики відновили електропостачання у 393 населених пунктах Харківщини, залишилось ще 59. У зв’язку з поновленням активних бойових дій на півночі Харківської області – Вовчанський та Липецький напрямок, без електропостачання в регіоні перебувають 107 населених пунктів.

– Першочергово проводиться розмінування об’єктів критичної інфраструктури, таких як системи водо-, газо-, тепло-, електропостачання та основні дороги. В другу чергу – об’єктів соціального призначення: домоволодіння громадян, лікарні, школи, коледжі, дитячі дошкільні та вищі навчальні заклади. В третю чергу розміновують землі сільськогосподарського призначення, – сказав начальник ХОВА.

Загалом Харківщину розміновують 85 груп. Для підвищення швидкості розмінування та задля зменшення трагічних випадків і загибелі саперів задіяно 26 спеціалізованих машин.

Залучення іноземних операторів

Із розмінуванням регіону допомагають іноземні партнери. Серед них і швейцарський фонд з протимінної діяльності FSD Ukraine, що працює в Україні з 1 травня 2023 року. Зараз на Харківщині 4 групи регіонального офісу FSD розміновують території. Ще 2 групи виконують роботи з маркування забруднених ділянок. До кінця 2024 року в організації планують збільшити кількість піротехнічних розрахунків до 11.

– Харківська обласна військова адміністрація готова всебічно сприяти роботі іноземних операторів з розмінування, допомагати в отриманні сертифікатів на техніку, аби деокуповані території стали абсолютно безпечними для цивільного населення, – наголосив Олег Синєгубов.

24 липня 2024 року росіяни балістичною ракетою влучили по офісу FSD у Харкові. Внаслідок обстрілу були знищені фасад і перекриття на кількох поверхах. Пошкоджені шість автівок, які використовували медики організації.

– Харківщина, на жаль, одна з найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами областей, тому діяльність таких організацій, розвиток сфери гуманітарного розмінування є критично важливими для безпеки людей та функціонування приватного сектора. Ми постійно працюємо над тим, щоб залучати якомога більше ініціатив, допомоги – всього, що пришвидшило б очищення території, – зазначив начальник ХОВА.

Пришвидшити процес розмінування

Щоб забезпечити ефективну взаємодію та координацію між органами влади, правоохоронними структурами, громадськими об’єднаннями, волонтерськими організаціями та міжнародними гуманітарними місіями, на Харківщині створюється Центр координації протимінної діяльності.

– За попередніми оцінками, при наявних силах та засобах для розмінування території Харківської області потрібно близько 50 років. Для прискорення роботи необхідно збільшення кількості машин механізованого розмінування та груп саперів. Тому маємо пришвидшувати темпи розмінування. Задля ефективної координації цього процесу працюємо на всіх рівнях, створюємо спільні проєкти з громадським сектором. Переконаний, що відкриття Центру пришвидшить процес розмінування приватного сектора на деокупованих територіях області, – підкреслив Олег Синєгубов.

Одна з функцій Центру – інформування операторів протимінної діяльності про пріоритетність розмінування тих чи інших ділянок.

– Це дасть змогу ефективно розподіляти ресурси та засоби піротехнічних розрахунків, які працюють на території нашої області в напрямі убезпечення приватного сектора. Також чергові сапери Центру зможуть консультувати жителів області щодо знайдених потенційно вибухонебезпечних предметів, інформувати щодо ризиків, – сказав начальник ХОВА.

Також у Центрі формуватиметься база даних запитів на розмінування.

Раніше ми писали, що у Харківській області за тиждень, що минув, від підриву на вибухонебезпечних предметах загинула одна людина, ще троє отримали поранення різного ступеня важкості.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися