Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Понад 50 компаній долучилися до програми «Національний кешбек» на Харківщині

15.10.2024 17:20
Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

У Харківській області та й загалом в Україні офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Її ініціював Президент, головна мета – стимулювати споживчий попит на українські товари та надати фінансову підтримку людям. Наразі на Харківщині вже понад 50 компаній та ФОПів доєдналися до «Національного кешбеку».

Як отримувати кешбек за покупки

У межах програми передбачено повернення 10 % від вартості придбаних товарів українського виробництва. За результатами бета-тестування, що розпочалося на початку вересня, за програмою «Національний кешбек» випущено понад два мільйони банківських карток. Понад один мільйон українців уже побачили кешбек у додатку «Дія». Загалом українці накопичили 73,2 мільйона гривень кешбеку.

– Підтримка українців є послідовною державною політикою, особливо напередодні опалювального сезону, адже за отриманий кешбек можна буде, до прикладу, оплатити комунальні послуги. Водночас заохочення купувати локальні товари створюватиме робочі місця і забезпечить додаткові податкові надходження. Адже до 40 % коштів, витрачених на український товар, повертається податками в бюджет і йде на потреби ЗСУ, – говорить начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Для того щоб стати учасником програми, спочатку потрібно оформити собі картку «Національного кешбеку», на яку зараховуватимуться кошти. Це можна зробити через сайт чи застосунок банку або його відділення. Треба визначити картки (це може бути картка не одного банку), з яких будуть здійснюватись оплати за товари, і надати дозвіл на передачу даних про платіжні операції з цих карток при купівлі українських товарів у магазинах, що долучилися до програми. Наразі до програми долучилися такі банки: ПриватБанк, monobank, Укргазбанк, SenseBank, ПУМБ, Абанк, Банк Глобус, UKRSIBBANK BNP ParibasGroup, Ощадбанк, Акордбанк та Банк Кредит Дніпро.

Після цього треба оновити застосунок «Дія», обрати сервіс «Національний кешбек» і доєднати картку, на яку ви хочете, аби здійснювалося повернення коштів.

Зазначається, що немає різниці з картки якого банку, підключеної до програми, ви оплачуєте товари. Зі всіх покупок, здійснених цими картками, кешбек надходитиме на ту картку, яку ви обрали в «Дії». Для зручності споживачів більшість торговельних мереж уже маркують товари на полицях і розмістили позначки в магазинах про приєднання до програми.

Після цього можна йти в магазин, який уже приєднався до програми «Національний кешбек», і робити покупки. Серед того, що можна придбати – продукти харчування, ліки, одяг, побутова хімія і косметика, господарські товари, будівельні матеріали, меблі, іграшки і багато інших товарів українського виробництва.

Кешбек нараховується на продукцію локальних виробників, що включені у програму, за винятком підакцизної продукції – пальне, тютюн та міцний алкоголь. Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої. Наразі, за даними Харківської ОВА, до цієї державної програми доєдналося вже понад 50 компаній та ФОПів регіону.

На що можна витратити накопичені кошти

У ХОВА наголошують, що з часом перелік виробників та товарів, які беруть участь у програмі, збільшуватиметься. На які товари вже поширюється кешбек, можна дізнатися на сайті програми. Інформувати споживачів про товари, на які розповсюджуватиметься кешбек, будуть і заклади торгівлі.

– Розмір кешбеку – 10 % вартості куплених українських товарів, зареєстрованих у програмі. Максимальна сума виплат – 3 тисячі гривень на місяць. Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Наприклад, кешбек за товари, придбані у вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані у 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року. Кошти за грудень будуть нараховані у лютому 2025 року, – пояснює начальник ХОВА.

Отримані за участь у програмі «Національний кешбек» кошти можна буде витратити на послуги – комуналку, транспорт, лікування, мобільний зв’язок, спорт, кіно та інше. Також їх можна буде задонатити на ЗСУ або купити військові облігації.

Якщо у вас виникли запитання стосовно умов участі в програмі «Національний кешбек», телефонуйте на урядовий контактний центр за номером 1545.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися