Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Харківщину й надалі підтримуватиме французький регіон Гранд-Ест

13.12.2023 16:20
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко під час робочої поїздки до Страсбурга/ фото: ХОР
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко під час робочої поїздки до Страсбурга/ фото: ХОР

Під час робочої поїздки до Страсбурга голови Харківської обласної ради, президентки УАРОР Тетяни Єгорової-Луценко був підписаний Протокол щодо продовження співробітництва між Харківською обласною радою та французьким регіоном Гранд-Ест.

Як розповіла голова Харківської обласної ради, співробітництво з французьким регіоном розширюється. Воно почалося більше року тому переважно у сфері гуманітарної допомоги. Зокрема, громади  Харківщини отримали необхідні системи очищення води та генератори.

Після підписання з президентом регіону Гранд-Ест Франком Леруа Протоколу про співробітництво Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що партнерство не лише продовжується, а й виходить на новий рівень.
– Чи варто говорити, що для Харківщини така дружба надзвичайно суттєва? Гранд-Ест – потужний французький регіон, який межує з чотирма країнами світу, а «парламентська столиця» Європи – місто Страсбург – є її адміністративним центром. На відбудову України потрібні десятки років та мільярди доларів. Без допомоги міжнародних партнерів упоратися просто неможливо. І цими питаннями потрібно займатись уже зараз, паралельно з укріпленням української армії та обороноздатності країни. Це для скептиків, які не дуже вірять у важливість міжнародних домовленостей, – зауважила голова обласної ради.

У 2024/2025 роках спільна дорожня карта може, зокрема, охопити такі напрями:
• пряму чи непряму матеріальну допомогу цивільному населенню Харківської області; 
• інституційну підтримку;
• підтримку становлення партнерських відносин між Харківською областю та іншими європейськими регіонами, а також між місцевими органами влади Франції та України; 
• підтримку місцевих органів влади регіону Гранд-Ест, які прагнуть установити зв’язки та партнерські відносини з місцевими органами влади України, зокрема в Харківській області; 
• допомогу у відбудові, щойно це дозволять умови; 
• розвиток партнерських відносин у галузях вищої освіти, науки, культури, туризму, економіки, сільського господарства та промисловості, щойно це дозволять умови. 

Також Тетяна Єгорова-Луценко мала в Страсбурзі декілька важливих робочих зустрічей. На Харківщині продовжать реалізацію проєкту щодо роботи мобільних клінік у населених пунктах поблизу зон бойових дій. Його обговорювали з віце-президентом французької громадської організації «Ukraine is Europe» Полем Вазе. Ініціатива впроваджується спільно з Caritas-Spes International та Road to Relief і охоплює незахищені верстви населення сільської місцевості. 

З членами Комітету з питань зв’язків Гранд-Ест/Україна і депутатами Європарламенту під час засідання комісії з питань транскордонних, європейських та міжнародних зв’язків обговорювалися питання співпраці Харківщини з іноземними партнерами.

Питання місцевої демократії, зміцнення місцевих громад, децентралізації, а також європейської інтеграції було у фокусі зустрічі з українською робочою групою Європейської асоціації місцевої демократії (ALDA).
Страсбург і Харків стануть містами-партнерами.

Серед домовленостей, які були досягнуті під час робочої поїздки голови обласної ради до Страсбурга, також остаточне підтвердження, що Страсбург готовий розвивати партнерські зв’язки з Харковом. Зустріч мерів двох міст та очільників обох регіонів (Гранд-Есту та Харківщини) відбудеться найближчим часом.

Також запланована зустріч делегації місцевого самоврядування з України з представниками самоврядування Гранд-Есту.

Читайте також, Оподаткування бізнесу в умовах бойових дій на території Харківської області обговорювалося під час круглого столу, який днями відбувся у Харкові.

Ми писали, У Боровій через загрозу обстрілів жителів просять уникати скупчення людей

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися