Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Деокуповані та постраждалі громади Харківщини отримають генератори

03.09.2024 13:43
Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

Харківська область отримала 181 генератор потужністю від 10 до 22 кіловатів для деокупованих та постраждалих від війни громад.

Завдяки плідній співпраці Харківської ОВА, віцепрем’єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, Європейського Союзу і польського Державного агентства стратегічних резервів регіон отримав 181 генератор потужністю від 10 до 22 кВт. Обладнання допоможе громадам підготуватися до опалювального сезону.

– Продовжуємо підготовку до опалювального сезону на Харківщині, аби всі об’єкти критичної інфраструктури були забезпечені альтернативними джерелами живлення. Генератори розподілимо між деокупованими та постраждалими територіальними громадами. Загалом очікуємо більш ніж 200 генераторів від наших партнерів, – зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Упродовж тижня техніку доставлять до об’єктів критичної інфраструктури в громадах. Логістику забезпечать представники БФ «Мирне небо Харкова».

– Волонтерська спільнота разом з іноземними донорами вкотре бере активну участь у підготовці до опалювального сезону, аби жителі Харківщини взимку були з теплом, світлом та водою, – сказав керівник БФ «Мирне небо Харкова» Сергій Чубуков.

Зауважимо, що підготовку регіону до чергового опалювального сезону Харківська обласна військова адміністрація почала ще на початку цього року. Так Харківщина отримала державну субвенцію 2,5 мільярда на підготовку до опалювального сезону. З них 2 мільярди – для підготовки Харкова, 500 мільйонів – для підготовки Пісочина, Солоницівки і Слобожанського. Це ті населені пункти, що отримують теплоносії з ТЕЦ-5 та Зміївської ТЕС, які у березні 2024 року зруйнували окупанти.

Наразі в області встановлено 28 когенераційних установок різної потужності, що були надані міжнародними організаціями.Триває активна робота над децентралізацією системи опалення. Наприклад, у деокупованому Ізюмі за підтримки іноземних партнерів установлено 10 нових мобільних котелень, адже стаціонарні були зруйновані окупантами.

Завдяки співпраці з ЮНІСЕФ установлено 21 мобільну котельню, які забезпечують теплом понад 200 тисяч жителів Харківщини. Так у закладах охорони здоров’я області встановили 14 котелень потужністю від 100 до 2000 кВт; у закладах освіти та культури – 6 котелень потужністю від 190 до 2000 кВт; на інших об’єктах – 2 котельні потужністю від 100 до 300 кВт.

Проєкти були реалізовані в Малій Данилівці, Черкаській Лозовій, Балаклії, Краснокутську, Сахновщині, Мерефі, Вільчі, Слобожанському, Барвінковому, Близнюках, Левківці, Ізюмі, Шевченковому, Пісочині, Змієві, Дергачах, Печенігах, Новоосиновому.

У межах співпраці з ЮНІСЕФ упродовж поточного та наступного років модульні котельні планують установити в Шевченківській, Ізюмській, Солоницівській, Чугуївській та Лозівській громадах.

Нагадаємо, у Харкові підключать нові генератори для безперебійного тепло- та водопостачання.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися