Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як співпраця з європейськими регіонами сприятиме відбудові Харківщини

23.10.2024 12:39
Фото: Харківська обласна рада
Фото: Харківська обласна рада

Соціально-економічне відродження та відновлення критичної інфраструктури в регіонах України, що найбільше постраждали від російської агресії, обговорили на сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко онлайн взяла участь у засіданні Палати регіонів у рамках проведення 47-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, що відбулося у Страсбурзі.

Розглядалося питання про роль регіонів у міжнародній співпраці для відновлення і відбудови України.

– Наголосила на тому, що важливість регіонального підходу у відбудові нашої країни зумовлена унікальними потребами та можливостями регіонів, продовженням реформи місцевого самоврядування та децентралізації, а також детальним розумінням специфіки потреб на регіональному рівні, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Керівниця Харківської обласної ради вказала на те, що процес відбудови України включає в себе цілий комплекс питань, визначивши ті сфери, де вкрай важливим є насамперед співробітництво з міжнародними партнерами.

– Відновлення критичної інфраструктури та соціально-економічне відновлення. Швидке локальне відновлення енерго-, тепло- та водопостачання – головний виклик і завдання на місцях. Спільні програми з відновлення інфраструктури, особливо у зруйнованих або постраждалих від війни районах, можуть допомогти швидшій та ефективнішій відбудові, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Іншим пріоритетом президент УАРОР бачить інвестування у нові галузі: від аграрного сектора до IT, від енергетики до екологічних проєктів. На її думку, взаємодія на рівні областей та районів може стати ключовим фактором, що забезпечить кращі результати.

– Проєкти з відбудови житла. Масштаби руйнувань в Україні катастрофічні, і, на жаль, вони тільки збільшуються. Найбільш постраждалими є області, в яких безпосередньо велися та ведуться бойові дії – Донецька, Луганська, Запорізька, Дніпропетровська, Миколаївська, Київська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська області, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Не менш важливими вона назвала такі напрями взаємодії на регіональному рівні, як розвиток освіти та охорони здоров’я. А саме впровадження спільних проєктів з реконструкції та розвитку освітніх закладів, підтримка культурної різноманітності та підвищення рівня освіти, що забезпечить сталий і гармонійний розвиток кожного регіону. У фокусі особливої уваги – забезпечення дотримання прав людини.

– Окремо скажу про посилення міжнародного співробітництва та зв’язків. Щиро радію від того, що наразі для представників місцевого самоврядування нашої держави доступна дуже важлива опція – брати участь у роботі європейських інституцій, а це можливість вчитися, комунікувати з партнерами та набиратися досвіду, – заявила Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, які питання обговорювалися під час зустрічі керівництва області з представниками регіонального бізнесу.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися