Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

«Ворог буквально засіяв мінами Харківську область»: історія сапера

09.09.2023 16:52
Фото: скриншот з відео
Фото: скриншот з відео

Сапер з позивним «Алі» – у підрозділі батальйону підтримки Першої окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна з липня 2022 року.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли в 1-й окремій бригаді спеціального призначення ім. Івана Богуна. 

Чоловік – досвідчений військовий, зараз основний напрям його роботи – саперна справа. Він займається мінуванням, розмінуванням та іншими видами інженерних робіт. Брав участь у звільненні Харківської області.

– У нас девіз «Попереду перших», тобто ми відкриваємо дорогу іншим. Під час наступу на Байрак, Балаклію, Куп’янськ ми з міношукачами їхали на бронемашинах. Відкривали всім дорогу – спочатку сапери, затим розвідка, а потім основні підрозділи. Звичайно, це небезпечно, бо ти перша мішень. Тут холоднокровності потрібно більше, ніж у штурмових загонів, бо, окрім рішучості, потрібні ще й зібраність та розуміння своєї роботи. Інакше ти ставиш під загрозу не тільки своє життя, а й побратимів, – каже військовий.

Чоловік розповідає, що при відступі росіяни хаотично мінують територію, без складання карт і схем.

– Це дуже ускладнює роботу, проте одного разу ми знайшли ворожі карти мінування, вони їх залишили при відступі. Завдяки цьому змогли майже все розмінувати без загрози для життя. Такий подарунок нам ворог зробив, – згадує боєць.

Мінують росіяни будинки цивільних та навіть дитячі іграшки. Такі небезпечні «подарунки» військові знаходили після контрнаступу на Харківщині восени минулого року.

– Для військових більш небезпечні справжні мінно-вибухові загородження, які по системі виставлені. Але небезпеку для цивільних становлять невикористані боєприпаси, те, що не зірвалося. Над розмінуванням Харківської області нам ще років 10 доведеться попрацювати, бо ворог буквально засіяв там усе мінами, – говорить чоловік.

«Алі» впевнений, що зараз кожен, хто хоче боронити Україну, може застосовувати свої вміння та здібності в армії.

– Коли я служив у контрактних підрозділах, у десантно-штурмових військах були найрішучіші наші воїни, проте зараз цей підрозділ майже повністю складений з мобілізованих. Зараз така війна, що потрібні всі – всі сучасні спеціальності в армії представлені. Якщо людина хоче, то вона знайде справу не тільки до душі, але й ефективну для захисту України. Кожен може знайти свою нішу й застосувати свої вміння в обороні держави, – переконаний боєць.

Наразі військовий ще не вирішив, чи хоче після перемоги залишитися в армії. Говорить, усе залежить від того, якою вона буде у майбутньому.

– Я в армії вже багато разів був, з різних сторін на неї дивився – це найкраще, що я бачив. Коли ми переможемо, якщо розум, ефективність та здоровий глузд переможуть, тоді я залюбки залишився б у такій армії, був би фаховим спеціалістом. А зараз ми віддаємо все, що маємо, все, що можемо. А там будемо дивитися, – зазначає чоловік.

Раніше ми писали про Дениса з позивним «Кеп» – військовослужбовця Чугуївського окремого батальйону територіальної оборони. До повномасштабної війни був працівником агропідприємства на Зміївщині, а також брав участь в АТО та ООС.

А також  про «Хіміка» – офіцера 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан». З початку повномасштабної війни він добровільно приєднався до лав Національної гвардії.

Та про нацгвардієйця Валентина на псевдо «Шелбі», який служить у 3-й бригаді оперативного призначення «Спартан» із січня 2023 року. За цей час він встиг пройти через важкі бої в Бахмуті, поранення та повернення в стрій.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися