Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Відкриття офісу та міжнародна співпраця: голова обласної ради відвідала Брюссель

09.02.2024 17:50
Фото: Харківська обласна рада
Фото: Харківська обласна рада

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко представляла Харківську область у Брюсселі. Туди вона поїхала на запрошення президента Європейського комітету регіонів Васко Алвеса Кордейро, щоб узяти участь у пленарній сесії ЄКР.

Співпраця з Францією 

Роботу в Брюсселі Тетяна Єгорова-Луценко розпочала із зустрічі зі Спеціально уповноваженим Президента Франції з питань економічної допомоги та відновлення України П’єром Ельброном та депутатами регіону Гранд-Ест. Мова йшла про допомогу Франції у відновленні України від руйнівних наслідків російської агресії.

– Для більш детального обговорення планів та проєктів з відновлення регіонів України та надання конкретних пропозицій щодо допомоги запросила пана Ельброна відвідати Харківську область. Він разом з Президентом Франції у лютому має приїхати до України. Також мова йшла про поглиблення бізнес-зв’язків іноземних та українських підприємців. До речі, для проведення перемовин у Брюсселі працює офіс Харківської обласної ради, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Офіційний статус спостерігача

Як президент Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у засіданні 159-ї пленарної сесії Європейського комітету регіонів в офіційному статусі спостерігача. Вона зауважила, що цей статус дуже важливий з точки зору євроінтеграції.

– Він дозволяє бути присутнім на всіх заходах Комітету і фактично працювати на сесіях, вчитися, комунікувати з представниками європейських інституцій та знати, як вони працюють. Польща перед вступом до ЄС мала саме цей офіційний статус у Європейському комітеті регіонів, – зазначила голова облради.

Тетяна Єгорова-Луценко також розповіла, що зараз проводяться перемовини щодо того, аби представники всіх всеукраїнських асоціацій теж його отримали, до того ж не по одному представнику.

–Це наближатиме нас до Євросоюзу і дозволить швидше інтегруватися у європейську спільноту. Це одна з 10 ініціатив Плану підтримки України, озвучена президентом Європейського комітету регіонів Васко Алвесом Кордейро під час Міжнародного саміту міст та регіонів, який пройшов у квітні минулого року під головуванням Президента України Володимира Зеленського. Слідуємо стратегії, перші результати вже є, – сказала голова Харківської обласної ради.

Сесія була присвячена, зокрема, інтегрованому політичному підходу ЄС щодо підтримки інновацій на місцях для «зеленого» та цифрового переходу, інструментам управління ризиками та ринкового регулювання для посилення стійкості європейського сільського господарства, дебатам щодо місцевих справ ЄС.

Відкрито офіс УАРОР

У Брюсселі при Європейському комітеті регіонів відкрито офіс Української асоціації районних та обласних рад.

– Вдячна Європейському комітету регіонів, особисто президенту ЄКР, а також нашим французьким партнерам – регіону Гранд-Ест за підтримку й допомогу у відкритті хаба Асоціації на теренах Європи. Відтепер матимемо ще більше шансів для розвитку, обміну досвідом і кращими практиками місцевого самоврядування між регіонами, містами та громадами України і ЄС. А отже, і нові можливості європейської інтеграції, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Очільниця обласної ради зазначила, що відкриття відбулося у колі однодумців, яких об’єднує спільне прагнення – бачити Україну сильною і самостійною.

– Розділити радість важливої події прийшли Надзвичайний і Повноважний Посол, Представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов, заступник Представника України при ЄС Сергій Терешко, президент Комісії з питань громадянства, управління, інституційних та зовнішніх справ ЄКР Патрік Моліноз, голова робочої групи ЄКР з питань України, мер Гданська Олександра Дулькевіч, член Європейського парламенту Міхаіль Геллер, голова Комісії з питань транскордонних, європейських та міжнародних відносин регіону Гранд-Ест Крістіан Дебев, – поділилася Тетяна Єгорова-Луценко.

Найближчим часом планується відкрити офіс УАРОР у Парижі.Зустріч з партнерами

На зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом, Представником України при Європейському Союзі Всеволодом Ченцовим і головою Комісії з питань транскордонних, європейських та міжнародних відносин регіону Гранд-Ест Крістіаном Дебевом голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко обговорювала розширення зв’язків з європейськими партнерами та значення нового офісу УАРОР у Брюсселі.

– У роботі з підготовки до відкриття переговорів щодо вступу України до Євросоюзу налагодження відносин з європейськими інституціями має відбуватися не лише на рівні Уряду, але й на регіональному та місцевому рівнях. Це важливо у питаннях відбудови нашої країни й впровадження європейського досвіду організації місцевого самоврядування. Заручилася підтримкою пана Посла в лобіюванні ініціативи щодо надання представникам регіонів, міст та громад статусу спостерігачів у Європейському комітеті регіонів. Обговорили ключові моменти у формуванні регіональної політики у світлі європейської інтеграції, а також важливість завершення реформи децентралізації, – додала голова обласної ради.

засідання у Брюселі

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися