У Харкові створено перший в Україні агрофудкластер
Agro Food Cluster Kharkiv охоплює кілька напрямків: заморозка фруктів і овочів, переробка м'яса, знак «екопродукціі», кооперація в експорті зерна. Все це допоможе харківським агрофірмам вийти на недосяжні раніше європейські ринки, захистити бізнес і отримати додаткову вартість.
Головні завдання агрофудкластера - захистити місцевий аграрний бізнес, вивести його на нові ринки (в тому числі - європейські), допомогти отримати додаткову вартість і пройти шлях від сировинного ринку - до переробного.
На відміну від багатьох сільськогосподарських асоціацій Агрофудкластер Харків створений не за вказівкою згори, а з ініціативи самих виробників і їх дружних компаній. П'ять компаній-засновників запросили партнерів і конкурентів, щоб нарешті почати працювати разом для спільної вигоди.
Агрофудкластер Харків в корені відрізняється від традиційних асоціацій агровиробників. Його засновники відзначають: так, ми продовжимо лобіювати інтереси місцевого виробника на різних рівнях, але головний ефект кластера проявиться в спільних проектах та ініціативах. Зокрема, тих, які допоможуть отримати додаткову вартість. Про це повідомляє сайт Харківської обласної ради.
Микола Мельник