Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Створення молочної ферми у Близнюківській громаді: місцева ініціатива для виробництва якісної молочної продукції

Promo
19.09.2024 12:02

“Я прокидаюся о 5 ранку, а лягаю о 12 ночі. Інколи так працюю, що не знаю, коли зможу відпочити”, – розповідає про фермерське життя Артем Чередниченко.

Він має невелике господарство у селі Олексіївка Близнюківської селищної громади. Працює на базі старої ферми, яка була збудована ще за радянських часів. Утримує 5 корів, 2 телят і 1 бичка, власними силами обробляє 4 га землі. Однак, має чітке розуміння, що така праця не має перспектив, адже зараз фермер вимушений здавати отримане молоко за мінімальними цінами й отримує невеликий заробіток ціною неймовірних зусиль.

Щоб розширити й оновити ферму потрібні чималі суми, яких у Артема Чередниченка немає. Однак, ініціативність фермера підтримують у селищній раді. 

“Значна частина України –  це сільська територія, і саме села, невеличкі населені пункти є певною мірою донорами й тим підґрунтям, на якому потім живуть великі міста й мегаполіси. За свій багаторічний досвід роботи я бачив, як живе фермер у Німеччині, в Бразилії, в Америці. Що це може бути не зруйнована радянська ферма, де це було рабство, примусова праця, а може бути по-іншому, як за межами України”, – говорить Близнюківський селищний голова Геннадій Король.

Розвиток молочного тваринництва є і серед стратегічних цілей громади. Саме тому допомагають Артему Чередниченку знайти донора для оновлення матеріальної бази господарства.

“У стратегії розвитку громади ми бачимо і розвиток молочного тваринництва, бо це створюватиме середовище для розвитку бізнесу в цілому. Артем до нас звернувся й озвучив саме ті виклики, з якими стикається дрібний фермер: без вкладень, початкових інвестицій, але з великим бажанням покращити своє фінансове становище, щоб задовольнити гідне життя для своєї родини й розвивати сільські території. Життя на селі має тривати й розбудовуватися”, – коментує Вікторія Корнієнко, начальниця відділу економічного розвитку, інвестиційної діяльності та проєктного менеджменту Близнюківської селищної ради.

Створення молочної ферми у Близнюківській громаді

Першочергово Артем Чередниченко планує придбати новітню техніку, а також збільшити кількість поголів'я. 

“Плани маю серйозні: хочеться оновити інвентар і збільшити кількість техніки, бо зараз у моєму господарстві лише один трактор. Хочеться придбати техніку вітчизняних виробників, щоб підтримати власне виробництво. Ми робили певні розрахунки, мрію, щоб на місці цієї старої ферми були сучасні блочно-модульні споруди. Також потрібно 10 корів. Кінцева мета мого проєкту – збудувати ферму, молокопереробний цех, торгівля виготовленою на власній фермі молочною продукцією”, – розповідає Артем Чередниченко.

Селищний голова переконаний, що успішна реалізація проєкту у селі Олексіївка стане поштовхом і для інших господарств громади. 

Ферма у Близнюківській громаді

“У нас в громаді є декілька родин, які готові ризикнути, і кажуть: “Я хочу, щоб це була моя власність, моя сімейна ферма, якою я буду пишатися”. Ми своїми проєктами й допомогою робимо все, щоб люди в це вірили, маємо показати, що надія і вихід завжди є, іноді так кажу: “Заплющуємо очі й робимо крок у прірву, але це не означає, що буде падіння, це може бути політ”, – коментує селищний голова Геннадій Король. 

Ініціатива Близнюківської громади щодо створення молочної ферми – серед переможців Конкурсу проєктних ідей, який проводив Інститут аналітики та адвокації у травні поточного року. Консультаційну підтримку громаді надали Вікторія Медвідь, докторка економічних наук, професорка, голова ГО “Платформа розвитку громад”, експертка з місцевого економічного розвитку та Сергій Гужвенко, експерт-дорадник з розвитку сільських територій. Також у межах підтримки проєкту ми здійснюємо медійний супровід ідеї, аби про проєкт почули потенційні донори й допомогли створити взірцеву молочну ферму у Близнюківській громаді.

Проєкт реалізується за підтримки програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися