Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Шелтер на Харківщині прихистив понад тисячу людей, які виїхали з окупації

19.10.2023 19:33

З травня шелтер у Харківській області прийняв понад 1000 людей, які виїхали з окупації через єдиний відкритий пункт пропуску на кордоні з рф.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію міжнародної медичної організації «Лікарі без кордонів».

На Харківщині міжнародна медична організація «Лікарі без кордонів» (MSF) співпрацює з українською волонтерською ініціативою «Шлях України», яка керує транзитним прихистком у Зерновому. Шелтер поблизу Харкова відкрився наприкінці травня цьогоріч. Там приймають людей, які виїжджають на підконтрольні Україні території через єдиний відкритий на кордоні з росією пункт пропуску Колотиловка-Покровка.

За добу через цей гуманітарний коридор з бєлгородської області в Покровку Сумської області прибувають близько 100 людей. Переважно вони полишають окуповані території Донецької та Луганської областей. Близько 20 % людей після перетину кордону їдуть із Сумщини у Харків, де їм допомагають розміститися у транзитному пункті за 20 км від центру міста. У Зерновому вони лишаються на декілька днів, а потім продовжують подорож до інших українських міст.

З травня до кінця вересня 1060 людей знайшли прихисток у Зерновому, де їм допомагають отримати медичну, юридичну і психологічну підтримку. У перші місяці роботи шелтеру спеціалісти «Лікарів без кордонів» надавали мешканцям психологічні консультації.

«Наші зустрічі охоплюють широкий спектр людей, які справляються з різними переживаннями. Дехто зіткнувся з насильством, інші поїхали через повне виснаження, не в змозі більше терпіти безжальні обстріли. Вони прагнуть відновити своє життя, знайти подобу стабільності», – каже Юлія Тімченко, менеджерка «Лікарів без кордонів» із залучення громади.

Зараз міжнародна організація допомагає волонтерам зі «Шляху України» забезпечити роботу шелтеру. Організація залучила психолога, соціального працівника та медсестру для допомоги людям у притулку.

Загалом 190 людей отримали психологічну підтримку в притулку Зернове. 68 – під час індивідуальних консультацій та 122 – під час групових консультацій.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися